FIRM UNITED HEALTHCARE

Behandeling van erectiestoornis met vardenafil (Levitra(r)) verm

Onderzoekers hebben aangetoond dat mannen die last hebben van erectieproblemen én depressieve symptomen, gebaat zijn bij het gebruik van het nieuwe erectiemiddel vardenafil (Levitra(r)). Naast een verbeterde erectie, ervaren mannen een aanzienlijke vermindering van depressieve klachten. Meer dan de helft van de mannen (58%) had na gebruik van het erectiemiddel Levitra helemaal geen last meer van depressieve symptomen.

Onderzoeksresultaten
De DRIVER studie (Depression Related Improvement with Vardenafil for Erectile Response) is gepresenteerd op een internationaal urologencongres (EAU) in Wenen.
In de studie werden 280 mannen met erectieproblemen en depressieve klachten behandeld met Levitra voor de behandeling van erectiestoornissen.

Na 12 weken regelmatig gebruik van Levitra verbeterde de erectie, gemeten in de IIEF1, bij 83% van de mannen, in 79% van de gevallen was penetratie mogelijk en bij 69% geslaagde gemeenschap.

De score voor depressieve klachten, gemeten met de Hamiltonschaal2, verminderde van gemiddeld 14.4 naar 7.9 bij gebruik van Levitra. Bij 58% van de mannen die Levitra gebruikten, verdwenen de depressieve symptomen volledig. De toename van het zelfvertrouwen van gebruikers was significant.

Depressie en erectiestoornis
Mannen met erectieproblemen hebben niet zelden last van depressieve symptomen als gevolg van het verlies van zelfvertrouwen, faalangst en/of verminderde kwaliteit van leven. Voor de (huis)arts is het vaak lastig vast te stellen of de erectiestoornis een symptoom van de depressie is, of dat de erectieproblemen juist bijdragen aan de depressie. Behandeling van depressie met antidepressiva lijkt logisch, echter antidepressiva kunnen juist erectiestoornissen en/of een verminderde libido als bijwerking hebben.

Wenst u meer informatie over DRIVER, Levitra(r) (vardenafil) en/of contactgegevens van
woordvoerders en/of deskundigen? Neemt u dan contact op met:

Bayer Healthcare, Mijdrecht
De heer M. de Jonge (algemeen directeur farma) 0297 - 280 666


1) International Index of Erectile Function, een gevalideerde vragenlijst voor het effect van behandeling op erectiestoornissen,25 geen erectiele disfunctie.

2) Hamiltonschaal: een gevalideerde vragenlijst voor de mate van depressie,7 is geen depressieve symptomen.


03 mei 04 11:26