WPC COMMUNICATIE EN DESIGN

De Atkins Nutritional Approach(tm) komt naar Nederland

Amsterdam, 3 mei 2003 - De Atkins Nutritional Approach (tm) (de Atkins voedingsmethode) is een levenslange voedingsfilosofie die zich richt op voedzaam, onbewerkt voedsel en beweging.

De door dr Robert Atkins ontwikkelde levensstijl richt zich niet alleen op gewichtsverlies, maar ook op het houden van een gezond gewicht. The Atkins Nutritional Approach bestaat uit vier fasen: Inductie, Voortgezet Gewichtsverlies (VG-fase), de Pre-handhavingsfase en de Handhavingsfase.

Fasen
Tijdens de Inductiefase van de Atkins Nutritional Approach mag men 20 gram koolhydraten per dag binnen krijgen. Dit is vergelijkbaar met ongeveer 150 gram van een groene salade of 100 gram van een groene salade en 100 gram verse groen groente, zoals broccoli, courgette of spinazie. Het is in deze fase belangrijk om veel water te drinken (8 tot 10 glazen per dag) en om onder andere cafeïne, aspartaam en transvetzuren (dat in margarine zit) te mijden.

Tijdens de VG-fase kan iets vrijer omgegaan worden met de consumptie van koolhydraten. Deze fase duurt net zo lang als degene die de Atkins Nutritional Approach volgt, er over doet om dicht bij zijn streefgewicht te komen. De hoeveelheid koolhydraten die genuttigd mag worden is gebaseerd op de reactie op de Inductiefase, leeftijd, geslacht, gewicht en de mate waarin iemand aan lichaamsbeweging doet.

De Pre-handhavingsfase is een fase waarin het aantal genuttigde koolhydraten langzaam opgevoerd kan worden. Iedere week wordt 10 gram koolhydraten toegevoegd aan de dagelijkse hoeveelheid die tijdens de VG-fase werd genuttigd. Hier wordt mee doorgegaan tot degene die de Atkins Nutritional Approach volgt zijn individuele grens vindt waarop het gewichtsverlies verminderd tot 1 a 2 pond per maand.

In de Handhavingsfase kan men het individuele menu zo aanpassen dat het eten van voedzame gerechten de levensstijl bepaalt. Dit doet men op zo'n manier dat het gewicht stabiel blijft.

Over Atkins Nutritionals, Inc
In 1989 stichtte dr Atkins het bedrijf Complementary Formulations, Inc dat in 1998 werd omgedoopt tot Atkins Nutritionals , Inc. Het bedrijf heeft de volgende missie. Het leveren van low-carb voedselproducten, voedingssupplementen, kruiden en mineralen aan de groeiende populatie van Atkins volgers en het werven van fondsen om te kunnen investeren in de ontwikkeling van low-carb voedselproducten en medisch onderzoek.

Voorbeelden van producten die passen in de Atkins Voedingsmethode Bijna alle groene groenten zoals: sla, spinazie, broccoli en peultjes. Allerlei soorten vis en vlees en sauzen zoals: mayonaise en (ongezoete) ketchup. En zaden en noten zoals: walnoten en pecannoten.

Voorbeeld recept
Steak au Poivre

Bereidingstijd: 25 minuten
2 porties

2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels +
2 lendebiefstukken (elk met een dikte va ca. 2½ cm) 2 eetlepels olijfolie
125 ml volle room

1 eetlepel ongezoete ketchup

1 eetlepel cognac
½ theelepel zout


1. Spreid de peperkorrels uit over een werkvlak en zorg dat beide kanten van de biefstukken met een gelijkmatig laagje korrels bedekt zijn. Verhit de olijfolie in een zware koekenpan van 30 cm op een middelhoog vuur. Bak de biefstukken 5 minuten per kant (medium). Haal de biefstukken uit de pan en houd ze warm.

2. Doe de room, ketchup, cognac en zout in de pan. Breng dit aan de kook en roer de aanbaksels op de bodem van de pan los. Zet het vuur lager en laat de saus 2 minuten sudderen en een beetje binden. Giet de saus over de biefstukken. Serveer direct.

Totale hoeveelheid koolhydraten per portie: 7 gram (tel alleen 2 'verteerbare' koolhydraten als u Atkins doet)
Eiwit: 62 gram
Vet: 55½ gram
Calorieën: 798

+ Om de peperkorrels te kneuzen, doet u ze in een plastic zak. Stamp vervolgens op de zak met een deegroller of druk met de platte kant van een mes.

EINDE PERSBERICHT