WPC COMMUNICATIE EN DESIGN
De Atkins Nutritional Approach(tm) komt naar Nederland
Amsterdam, 3 mei 2003 - De Atkins Nutritional Approach (tm) (de Atkins
voedingsmethode) is een levenslange voedingsfilosofie die zich richt
op voedzaam, onbewerkt voedsel en beweging.
De door dr Robert Atkins ontwikkelde levensstijl richt zich niet
alleen op gewichtsverlies, maar ook op het houden van een gezond
gewicht. The Atkins Nutritional Approach bestaat uit vier fasen:
Inductie, Voortgezet Gewichtsverlies (VG-fase), de Pre-handhavingsfase
en de Handhavingsfase.
Fasen
Tijdens de Inductiefase van de Atkins Nutritional Approach mag men 20
gram koolhydraten per dag binnen krijgen. Dit is vergelijkbaar met
ongeveer 150 gram van een groene salade of 100 gram van een groene
salade en 100 gram verse groen groente, zoals broccoli, courgette of
spinazie. Het is in deze fase belangrijk om veel water te drinken (8
tot 10 glazen per dag) en om onder andere cafeïne, aspartaam en
transvetzuren (dat in margarine zit) te mijden.
Tijdens de VG-fase kan iets vrijer omgegaan worden met de consumptie
van koolhydraten. Deze fase duurt net zo lang als degene die de Atkins
Nutritional Approach volgt, er over doet om dicht bij zijn
streefgewicht te komen. De hoeveelheid koolhydraten die genuttigd mag
worden is gebaseerd op de reactie op de Inductiefase, leeftijd,
geslacht, gewicht en de mate waarin iemand aan lichaamsbeweging
doet.
De Pre-handhavingsfase is een fase waarin het aantal genuttigde
koolhydraten langzaam opgevoerd kan worden. Iedere week wordt 10 gram
koolhydraten toegevoegd aan de dagelijkse hoeveelheid die tijdens de
VG-fase werd genuttigd. Hier wordt mee doorgegaan tot degene die de
Atkins Nutritional Approach volgt zijn individuele grens vindt waarop
het gewichtsverlies verminderd tot 1 a 2 pond per maand.
In de Handhavingsfase kan men het individuele menu zo aanpassen dat
het eten van voedzame gerechten de levensstijl bepaalt. Dit doet men
op zo'n manier dat het gewicht stabiel blijft.
Over Atkins Nutritionals, Inc
In 1989 stichtte dr Atkins het bedrijf Complementary Formulations, Inc
dat in 1998 werd omgedoopt tot Atkins Nutritionals , Inc. Het bedrijf
heeft de volgende missie. Het leveren van low-carb voedselproducten,
voedingssupplementen, kruiden en mineralen aan de groeiende populatie
van Atkins volgers en het werven van fondsen om te kunnen investeren
in de ontwikkeling van low-carb voedselproducten en medisch
onderzoek.
Voorbeelden van producten die passen in de Atkins Voedingsmethode
Bijna alle groene groenten zoals: sla, spinazie, broccoli en peultjes.
Allerlei soorten vis en vlees en sauzen zoals: mayonaise en
(ongezoete) ketchup. En zaden en noten zoals: walnoten en
pecannoten.
Voorbeeld recept
Steak au Poivre
Bereidingstijd: 25 minuten
2 porties
2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels +
2 lendebiefstukken (elk met een dikte va ca. 2½ cm)
2 eetlepels olijfolie
125 ml volle room
1 eetlepel ongezoete ketchup
1 eetlepel cognac
½ theelepel zout
1. Spreid de peperkorrels uit over een werkvlak en zorg dat beide
kanten van de biefstukken met een gelijkmatig laagje korrels bedekt
zijn. Verhit de olijfolie in een zware koekenpan van 30 cm op een
middelhoog vuur. Bak de biefstukken 5 minuten per kant (medium). Haal
de biefstukken uit de pan en houd ze warm.
2. Doe de room, ketchup, cognac en zout in de pan. Breng dit aan
de kook en roer de aanbaksels op de bodem van de pan los. Zet het vuur
lager en laat de saus 2 minuten sudderen en een beetje binden. Giet de
saus over de biefstukken. Serveer direct.
Totale hoeveelheid koolhydraten per portie: 7 gram (tel alleen 2
'verteerbare' koolhydraten als u Atkins doet)
Eiwit: 62 gram
Vet: 55½ gram
Calorieën: 798
+ Om de peperkorrels te kneuzen, doet u ze in een plastic zak. Stamp
vervolgens op de zak met een deegroller of druk met de platte kant van
een mes.
EINDE PERSBERICHT