SIMON A COHEN VERMOGENSBEHEER

Nieuwe garantieproducten vaak strijdig met zorgplicht

PERSBERICHT Rotter dam, 3 mei 2004

Vermogensbeheerder Simon A Cohen waarschuwt:

'Verwarrende voorwaarden en suggestief promotiemateriaal van nieuwe garantieproducten zijn strijdig met de zorgplicht'

'Discovery note, Coconote en World Garant zijn feitelijk onnodig ingewikkelde obligatiebeleggingen en hebben niets met beschermd beleggen in aandelen te maken'

De recent door verschillende financiële instellingen geïntroduceerde nieuwe producten bieden nauwelijks kans op een fatsoenlijk rendement. Dat stelt Simon A Cohen, vermogensbeheerder te Rotterdam in zijn maandelijkse beleggingsbulletin BeursTip.

Veel recent geïntroduceerde financiële producten geven in de eerste twee of drie jaar van hun looptijd (meestal acht tot tien jaar) een vast rentepercentage dat in veel gevallen rond de 5 of 6 procent ligt. In de jaren daarna is het uit te keren rentepercentage afhankelijk van de koersstijging van een mandje aandelen, waarbij vrijwel altijd een plafond geldt van 7 tot 9 procent. Hierdoor zal met deze producten dus nooit worden geprofiteerd van sterke koersstijgingen.

Als voorbeelden noemt Cohen de garantieproducten Yield Discovery Note van ABN Amro, de World Top 50 Garant van Robeco en de Coconote van ING. Deze producten geven een garantie dat de inleg wordt terugbetaald aan het einde van de rit, maar het rendement is variabel en aan een plafond onderworpen. Cohen heeft nagerekend dat de Yield Discovery Note in het beste geval maximaal 7,28% effectief rendement oplevert, en de Coconote maximaal 7,26%. Maar dan moet gedurende meerdere jaren werkelijk alles meezitten bij alle bedrijven uit de onderliggende indices, en dat is hoogst onwaarschijnlijk. Bij de World top 50 Garant is het maximale rendement zelfs slechts 6,53%.

Volgens Cohen zijn deze nieuwe garantieproducten niet meer dan obligaties met vage en ingewikkelde voorwaarden. Dat is verwarrend voor particuliere beleggers die in de brochure zien dat er eerst 6 procent wordt uitgekeerd en dat daarna 7, 8 of 9 procent mogelijk is terwijl dat in de praktijk hoogstwaarschijnlijk niet zal gebeuren. Probleem is dat bij alle onderzochte producten de rente wordt vastgesteld op basis van rendementen van aandelen, waarbij aan de bovenkant een laag plafond wordt aangehouden per individueel fonds, terwijl het effect van een dalend aandeel wel volledig of grotendeels meetelt.

Enkele dalers kunnen het rendement snel uithollen. Er hoeven maar een paar probleemgevallen in het mandje te zitten en het rendement smelt weg als sneeuw voor de zon. Het beeld dat hierover geschetst wordt is in het promotiemateriaal lang niet altijd zuiver en dat is niet in overeenstemming met de zorgplicht van de banken. Vaak wordt er veel nadruk gelegd op de kansen van het beleggen in aandelen terwijl deze producten feitelijk niet veel met de rendementskansen van aandelen van doen hebben. Het zou beter zijn als ook het minimale effectieve rendement van deze producten nadrukkelijk werd getoond. Deze zijn voor de Discovery Note 2,03%, voor de World top 50 Garant 1,42% en voor de Coconote 1,47%. Daar moet de consument van uitgaan. De rest is meegenomen. De kans is namelijk zeer groot dat het uiteindelijke effectieve rendement veel dichter bij de minimumwaarde ligt dan bij de maximumwaarde.

Over Simon A Cohen Vermogensbeheer:
Simon A Cohen Vermogensbeheer B.V. is een onafhankelijke vermogensbeheerder die zich reeds 25 jaar toelegt op beschermd beleggen. Vorig jaar werd de onderneming de Rotterdamse Ondernemersprijs 2003 toegekend.
www.simonacohen.com

Nadere informatie:

E. de Vrij of
P. Beijersbergen
Simon A Cohen Vermogensbeheer BV
Veerkade 7a, 3016 DE Rotterdam
Tel. 010-412 80 01
Fax. 010-433 39 85


03 mei 04 11:33