Project 100% mondelinge behandeling handelszaken
Bron: Rechtbank Almelo

Datum actualiteit: 3-05-2004

Naar aanleiding van een oproep van de Commissie Fundamentele Herbezinning Burgerlijk Procesrecht om te experimenteren met civiele procedures heeft de rechtbank Almelo besloten per 1 mei aanstaande te starten met navolgend experiment.

Dit experiment heeft betrekking op dagvaardingsprocedures, die in het kader van het experiment vrijwel als verzoekschriftprocedures worden behandeld.

In de periode van 1 mei 2004 tot 1 november 2004 zal in naar schatting zo'n 200 tot 250 zaken in beginsel in iedere zaak na antwoord een mondelinge behandeling worden bepaald. In zaken die daartoe absoluut ongeschikt zijn, kunnen partijen gezamenlijk de rechtbank per brief verzoeken geen mondelinge behandeling te bepalen, maar gelegenheid te geven tot re- en dupliek (bijvoorbeeld in technisch of juridisch zeer gecompliceerde zaken). In alle andere zaken wordt na antwoord meteen een datum en tijdstip voor mondelinge behandeling (comparitie) bepaald.

De gang van zaken tijdens en na de comparitie zal niet verschillen van de huidige praktijk.

Na 1 november 2004 zal worden bekeken wat de resultaten van het experiment zijn. Versnelling van de procedure ? Efficiëntere procedure ? Of juist niet ? Verbetering van de comparitie ? Of juist niet ? De resultaten zullen aan de balie bekend worden gemaakt en aan de hiervoor genoemde Commissie worden gepresenteerd.

(Zie ook: reglementen Almelo)