Het Nederlandse Rode Kruis

Cariben: aidsvoorlichting

Aan het eind van de dag is het bloedheet in het bedompte klaslokaal in St. Marc, een plaatsje op Haïti. Buiten op straat is het een gekrioel van schreeuwende verkopers, spelende kinderen en toeterende auto's, maar dit deert de scholieren binnen niet. Zij zitten aandachtig te luisteren naar het verhaal van de jongen voor de klas, niet veel ouder dan zijzelf. Hij geeft als vrijwilliger van het Haïtiaanse Rode Kruis zijn medescholieren voorlichting over seks en aids.

Op de Caribische eilanden leven naar schatting zo'n 390.000 kinderen en volwassenen met hiv/aids. Seksueel contact is de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van het virus. Door voorlichting probeert het Rode Kruis de verspreiding tegen te gaan en iets te doen tegen de discriminatie van mensen met hiv/aids.

Iedere twee weken geven jongeren voorlichting aan andere jongeren. "Want het is niet eerlijk dat mensen aids krijgen door onwetendheid", zegt Ramón Acevedo. Ramón is zelf seropositief. "Er zijn mensen die denken dat je aids kan krijgen door op de stoel te zitten waar ik op heb gezeten of door een muggenbeet," legt Ramón uit.

Gegiechel op de laatste rij. Twee meisjes verschieten van kleur bij het zien van een condoom. Het duurt even voordat ze naar voren durven komen om te proberen een condoom om een banaan te doen. Toch lukt het. "Ik hoop dat de meisjes straks genoeg lef hebben voor zichzelf op te komen en condooms gaan gebruiken," zegt Ramón.

Het project wordt gesteund door de Rode Kruis districten Groningen, Breda e.o., de Zuidwesthoek en Bergen op Zoom e.o.

November 2002 brachten vier jonge Rode-Kruisvrijwilligers een bezoek aan het project. Daarvan is een TV-verslag gemaakt.

Bekijk het filmpje (ca. 5 minuten)!

Heeft u een langzame verbinding, klik dan hier
Heeft u een snelle verbinding, klik dan hier

Het filmpje is in Windows Media Player formaat. Dat programma staat meestal al op uw computer. Heeft u het niet, klik dan hier om het gratis te downloaden.