Gemeente Amsterdam

Geen prikkende ogen meer in het De Mirandabad
3 mei 2004 - ZuiderAmstel
Het vijftig meter buitenbad van het De Mirandabad is weer open. Nieuw is dit jaar de nieuwe manier van schoonhouden. Het hele zwembad (binnen en buiten) is daarmee overgeschakeld op de zogenoemde zoutelektrolysemethode. Zwemmers zullen merken dat het water minder naar chloor ruikt. Ook zal het water minder in de ogen prikken.

Dit heeft twee oorzaken: het minder agressieve type chloor dat nu gebruikt wordt, en het computergestuurde systeem, dat de chloortoevoer zeer nauwkeurig reguleert. Het chloor wordt pas aanmaakt op het moment dat het aan het zwemwater toegevoegd moet worden.

Deze methode is goedkoper en betekent bovendien dat er geen chloorbleekloog meer hoeft te worden aangevoerd. Het noodzakelijke chloor voor de reiniging van het badwater wordt voortaan gemaakt uit zout. Dit type chloor is van een andere samenstelling dan voorheen en daardoor veel minder agressief voor huid en ogen.

De milieutechnische verbeteringen aan het De Mirandabad zijn in januari gestart. Er is aan de zijkant van het zwembad een extra gebouwtje neergezet waar zout, chemicaliën en dergelijke worden opgeslagen. Ook de productie van chloor vindt daar plaats. Doordat het chloor ter plaatse wordt geproduceerd, behoren de als gevaarlijk geldende chloortransporten tot het verleden. Op jaarbasis scheelt dit circa 63.000 liter chlooraanvoer. Het gaat hierbij om een investering van circa zeshonderdduizend euro, die zich in de toekomst terugverdient.

© Gemeente Amsterdam