Gemeente Eemsmond


Vijf koninklijke onderscheidingen uitgereikt
maandag 3 mei 2004

De heer J. Blok (63) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De heer Blok is sinds 1976 adjunct directeur bij AG Ems-Nederland BV. Deze rederij onderhoudt o.a. de auto- en personenveerdienst tussen de Eemshaven en het Duitse waddeneiland Borkum. Dit bedrijf vestigde zich als eerste in de Eemshaven en gaf daarmee de eerste economische impulsen voor het Eemsmondgebied. Als medeoprichter en vice-voorzitter van de stichting BedrijfsBelangen Eemshaven (BBE) draagt dhr. Blok bij aan de positieve uitstraling van de Eemshaven. Sinds 1987 is de decorandus lid van de Adviescommissie voor de havens Delfzijl/Eemshaven van Groningen Seaports. Van 1988 tot en met 1994 had de heer Blok zitting in het Dagelijks bestuur van de Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemshaven. Sindsdien is hij nog steeds lid van deze vereniging en is daar sinds 2003 lid van het bestuur van de afdeling Havens en Logistiek van de Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemshaven. Bovendien is de heer Blok lid en sinds 1993 vice-voorzitter van de Commissie van het KNRM reddingsstation. Hij was betrokken bij de ontwikkelingen van het reddingsstation zoals de keuze van de locatie en de bouw van het boothuis van het reddingsstation. Verder verzorgt hij rondleidingen en lezingen. Naast de belangrijke rol die meneer Blok speelt bij de economische ontwikkeling van het Eemshavengebied, maakt hij zich hard voor het op de kaart zetten van Noord- en Midden-Groningen als toeristisch aantrekkelijk gebied. Van 1988 tot 1991 was hij medeoprichter en bestuurslid van de VVV in de gemeente Hefshuizen. Tot op heden is hij vice-voorzitter van de Stichting Waddenkust Noord-Groningen en penningmeester van de VVV in Noord- en Midden-Groningen.
Hoewel de heer Blok woonachtig is in de gemeente Delfzijl, stelde burgemeester G.D. Renkema er prijs op de onderscheiding uit te reiken vanwege de talloze activiteiten die door de decorandus in de gemeente Eemsmond zijn verricht.

De heer F. Jonker (53) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Redenen voor zijn benoeming hebben veelal een muzikale achtergrond. Al meer dan 25 jaar zet hij zich belangeloos in door op diverse plaatsen orgel te spelen, koren (belangeloos) te dirigeren, muziekles te geven, et cetera. hij is gedreven, enthousiast, actief en geen moeite is hem te veel om een ander blij en dankbaar te maken. Sinds 1970 begeleidt de decorandus met het orgel de zondagse erediensten in Roodeschool. Sinds 1978 doet hij dit in Uithuizermeeden. In Delfzijl begeleidt hij de diensten sinds 1995. Naast de begeleiding van de erediensten heeft de heer Jonker diverse koren onder zijn hoede als dirigent. Momenteel staan de volgende koren onder zijn leiding: Zuidlaren mannenkoor Noord-Drenthe, gospelkoor Sparks of Joy uit Uithuizermeeden en het gemengd koor uit Middelstum. In het verleden hebben verscheidene leerlingen van muziekvereniging S.D.G. muziekles van hem gekregen, en kreeg een aantal leerlingen gratis orgelles. Dit jaar zette de heer Jonker zich in voor het muzikale gedeelte van de uitvoering van de musical Esther. Dit in verband met 650 jaar Uithuizermeeden.

De heer S. de Gries (57) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer de Gries heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de Gereformeerde Kerk in Uithuizen. Van 1978 tot 1986 was hij lid van de commissie van beheer van de Gereformeerde Kerk. Vanaf 1987 tot 2001 was hij lid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk te Uithuizen. Maar liefst 12 jaar heeft hij in deze periode het voorzitterschap van de kerkenraad op zich genomen. Bovendien is de heer de Gries sinds 1992 secretaris van de commissie Cegled. Cegled is een kerkelijke partnergemeente van de Gereformeerde Kerk te Uithuizen. De Gereformeerde Kerk in Uithuizen heeft de kerk in Cegled jarenlang ondersteuning geboden in materiële - en inhoudelijke zin. De commissie, waarvan de heer de Gries deel uitmaakt coördineert deze hulp. Naast deze vrijwilligersactiviteiten is de decorandus sinds 1980 voorzitter van het Hoogelandster Mannenkoor. Ook hier geldt dat zijn betrokkenheid en enthousiasme een bron van inspiratie is voor zijn medebestuursleden en collega-zangers.

Mevrouw M. Wieringa-Folkersma (60) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Een grote verscheidenheid aan in onderwerp uiteenlopende activiteiten zorgen ervoor dat mevrouw Wieringa een onderscheiding verdient. Van 1983-1987 was mevrouw onder andere lid van de Kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk te Warffum. Sinds 1990 is zij penningmeester van de gezamenlijke kerken te Warffum. Voor het Warffumer dorpsblad Op en rond de Terp is zij van 1988 tot 2003 werkzaam geweest als secretaresse. Eveneens sinds 1990 is mevrouw Wieringa lid van de Raad van advies van de Zorgverzekeraar Geové en lid van de Commissie plattelandsbibliotheek van Warffum. Dit laatste vergt zeker een dagdeel per week werk. Aan de Stichting Op Roakeldais levert zij als vrijwillig medewerker al ruim 9 jaar haar bijdrage. De Rijvereniging en Ponyclub De Waddenruiters is bovendien mede-opgericht door mevrouw Wieringa.

De heer W. Kiewiet (58) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Verscheidene verenigingen en organisaties uit Usquert en omstreken vinden het hoog tijd dat de heer Kiewiet wordt onderscheiden. Een groot aantal instellingen heeft een verzoek om een onderscheiding voor de decorandus ingediend. Ondanks zijn reuma waarvan hij behoorlijk wat hinder ondervindt maakt hij zich verdienstelijk voor zijn omgeving. Een greep uit zijn activiteiten; sinds 1975, gedurende 29 jaar, maakte de heer Kiewiet deel uit van het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken uit Usquert. Het jaarlijkse kloksmeren, notenschieten, de culturele avonden en ook de jaarlijkse kermis vinden dankzij deze vereniging plaats. Naast deze activiteiten maakte de decorandus zich sterk voor de stichting wielercomité Usquert. Onverminderd enthousiast was de inzet van de heer Kiewiet voor deze vereniging, zo stelt het wielercomité. Voor de openbare basisschool te Usquert nam hij deel aan de reüniecommissie. Verschillende reünies zijn mede dankzij het voorzitterschap van de decorandus- met groot succes georganiseerd. Al ruim 21 jaar zet de heer Kiewiet zich in voor de stichting Molenvrienden EVA. In 1984 maakte de heer Kiewiet reeds deel uit van het Algemeen bestuur van de stichting dorpscentrum Usquert. Ook vandaag de dag is hij zeer actief betrokken bij de stichting. Wegens gezondheidsredenen en een verhuizing is dhr. Kiewiet gedwongen te stoppen met zijn activiteiten. De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau als bekroning op zijn werk kon daarom niet op een beter moment komen.