Provincie Noord-Holland

Nieuw provinciaal beleid Stedelijke Vernieuwing

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het provinciaal Beleidskader Stedelijke Vernieuwing 2005 2009 vastgesteld. Het is het vervolg op de eerste investeringsperiode stedelijke vernieuwing 2000-2004. De Noord-Hollandse gemeenten ontvangen in de genoemde periode 284 miljoen aan stedelijke vernieuwingsmiddelen uit rijksgelden waarvan 246 miljoen naar Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Haarlem. Vanuit de provincie Noord-Holland wordt geld vrijgemaakt vanuit onder andere de UNA-ISV middelen.

De provincie Noord-Holland richt zich in haar beleid met betrekking tot stedelijke vernieuwing met name op :

1. Betere balans tussen vraag en aanbod op het gebied van wonen. Door de stagnatie in de woningbouw en de oplopende tekorten komt de nadruk meer te liggen op de kwantitatieve aspecten van de bouwproductie. Dit betekent niet dat de aandacht voor kwaliteit verdwijnt. Maar om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en ouderen en jongeren aan een woning te helpen is het noodzakelijk dat er tot 2010 voldoende woningen worden bijgebouwd.
2. Versterking van de sociaal-culturele infrastructuur. Het stimuleren van aansluiting van de sociaal-culturele doelstellingen met de fysieke leefomgeving. De nadruk ligt hierbij op Wonen, Welzijn, Zorg;

3. Versterking stedelijke economie: stimuleren van bedrijvigheid in woonwijken (functiemenging) en revitalisering/herstructurering of ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen.
4. Het oplossen van ernstige maatschappelijke problematiek, waarbij het gaat om een opeenstapeling van sociaal-culturele, economische en fysieke problemen.

Door de bovenlokale afstemming een belangrijke plaats te geven, sluit de provincie Noord-Holland aan op het rijksbeleidskader.

Ook in de komende periode worden zowel rijks- als provinciale middelen ingezet om de stedelijke vernieuwing in Noord-Holland te stimuleren.

Rijksmiddelen
Het Rijk heeft 284 miljoen beschikbaar gesteld voor stedelijke vernieuwing. Zowel voor de rechtstreekse als voor de niet-rechtstreekse gemeenten. Naar de 4 rechtstreekse gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Haarlem gaat 246 miljoen. Voor de overige gemeenten is de provincie Noord-Holland budgethouder. De provincie ontvangt voor deze niet-rechtstreekse gemeenten ongeveer 38 miljoen. Deze gelden zijn exclusief de middelen voor bodemsanering. In de loop van 2004 besluit het ministerie van VROM over de verdeling van de bodemsaneringsgelden over de provincies.

Provinciale middelen
In het Collegeprogramma 2003-2007 is opgenomen dat de bijdrage uit UNA-ISV gelden wordt verhoogd van 19 miljoen tot 30 miljoen zodat integratie met de sociaal-culturele infrastructuur in het kader van stedelijke vernieuwing mogelijk wordt (sociaal, fysiek en innovatief ruimtegebruik). Verder is in de Meerjarenbegroting 2004-2007 (als storting in het Fonds Stedelijke Vernieuwing) een structureel bedrag van 1,3 miljoen opgenomen.

Inlichtingen: Annebeth Schaepman, tel. 023 514 327 Marcel van kanten 29 april 2004