Gemeente Woerden

Aanslagen onroerende-zaakbelastingen

Afgelopen week heeft u de aanslagen onroerende-zaakbelastingen (OZB) voor dit jaar ontvangen. De opbrengst van de OZB wordt gebruikt om de plannen van de gemeente, gebaseerd op de wensen van de inwoners, te betalen. De uitvoering van alle plannen, zoals het bouwen of verbouwen van scholen, de vernieuwing van de binnenstad, veiliger speelplaatsen en verbetering van de verkeersdoorstroming van en naar de A12, kosten veel geld. Om alles uit te kunnen voeren is het nodig om de OZB met 12 procent te verhogen.

Wie krijgt een OZB-aanslag?
Eigenaren en gebruikers van onroerende zaken ontvangen een OZB-aanslag. Een onroerende zaak is bijvoorbeeld een woning, winkel of bedrijfspand of een pand in aanbouw. De inschrijving in het Kadaster wordt gebruikt om de eigenaar van een pand vast te stellen. De gebruiker is degene die een pand bewoont, huurt of op een andere manier in gebruik heeft (dit kan ook de eigenaar zijn).

Voor de bepaling van de belastingplicht is 1 januari van het belastingjaar bepalend voor het gehele belastingjaar. Wijzigingen van welke aard dan ook, die plaatsvinden na deze datum, hebben geen invloed op de aanslag.

Wanneer is kwijtschelding mogelijk?
Bent u niet in staat de OZB te betalen, vraagt u hiervoor dan kwijtschelding aan. Heeft u een inkomen op minimum niveau dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Aanvraagformulieren met bijbehorende informatiefolders zijn verkrijgbaar bij de receptie van het stadhuis of kunt u telefonisch aanvragen bij de afdeling Financiën op dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.30 uur, telefoon 428 518.

Meer informatie?
De aanslagbiljetten zijn voorzien van een toelichting met meer informatie over de OZB. Het is raadzaam deze toelichting goed door te lezen. Mocht u na het lezen toch nog vragen hebben, dan kunt u op werkdagen van 9.00 uur tot 12.30 uur bellen, telefoon 428 445.