Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

gemeenten voor kleine ergernissen

Boetes van gemeenten voor kleine ergernissen

3 mei 2004

Gemeenten krijgen de mogelijkheid zelf boetes op te leggen voor het overtreden van gemeentelijke verboden en voorschriften (vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening, APV). Het gaat daarbij om zaken die "kleine ergernissen" genoemd worden, maar die voor veel overlast en verloedering kunnen zorgen. Bijvoorbeeld het verkeerd buiten zetten of dumpen van afval, graffiti, hondenpoep, wildplassen, het verkeerd parkeren van fietsen of het langdurig aan de straat parkeren van caravans. Voor dit soort zaken hoeft een gemeente dan niet meer de politie in te schakelen om een boete uit te schrijven. De politie blijft wel bevoegd ook tegen dit soort overtredingen op te treden, al zal de prioriteit voor de handhaving bij de gemeenten liggen. Gemeenten zijn niet verplicht gemeentelijke boetes in te voeren.

Dit staat in het concept-wetsvoorstel over bestuurlijke boetes, dat de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie) voor advies naar een aantal organisaties hebben gestuurd (gemeenten, hoofdcommissarissen, korpsbeheerders, procureurs-generaal, de Raad voor de Rechtspraak en de stuurgroep Handhaven op Niveau). Na advies van deze organisaties zullen de ministers het wetsvoorstel - eventueel in aangepaste vorm - in de Ministerraad brengen.

Gemeenten hebben al de taak hun eigen verboden en geboden te controleren. Gemeentelijke toezichthouders voeren dit uit. Maar zij kunnen hun werk nu niet afmaken door boetes op te leggen, daarvoor is nu nog steeds de politie nodig. De gemeenten ervaren dit als een gemis. Als de gemeenten zelf boetes kunnen opleggen voor kleinere zaken, kan de politie haar tijd bovendien aan zwaardere zaken besteden.

De opbrengst van de boetes gaat naar de gemeenten. Zij kunnen hiermee een deel van de handhaving van de regels betalen. De opbrengsten uit boetes zullen overigens waarschijnlijk lager zijn dan de kosten van handhaving: de boetes zullen dus geen "melkkoe" voor de gemeenten worden.

Wie het niet eens is met een boete die de gemeente oplegt, kan volgens de normale procedures eerst bezwaar aantekenen bij de gemeente, en vervolgens in beroep bij de rechter.

Het concept-wetsvoorstel gaat niet over kleinere verkeersovertredingen als zonder licht fietsen of te hard rijden in een woonwijk. Verkeersovertredingen blijven een zaak voor de politie. Een uitzondering is het fout parkeren en stilstaan: daarvoor hebben de ministers Peijs (Verkeer en Waterstaat) en Donner (Justitie) een apart wetsvoorstel in voorbereiding.
---

---

---

---