CDA

CDA
03-05-04
Mastwijk: Een beter en goedkoper Openbaar Vervoer is het streven

De CDA-fractie vindt dat marktwerking in het OV haar nut heeft bewezen.
Een beter en goedkoper Openbaar stads- en streekvervoer is het streven, daarom moet en we de ingeslagen weg voortgaan. Dat zei woordvoerder Jan Mastwijk woensdag tijdens het overleg met Minister Peijs over marktwerking in het stads- en streekvervoer.

Volgens de Wet Personenvervoer moet het stadsvervoer in 2006-2007 verplicht worden aanbesteed. De gedachte hierachter is dat doordat er meerdere aanbieders zijn, de prijs zal dalen en de kwaliteit en de dienstverbetering beter worden.

Voor de CDA-fractie is verplichte aanbesteding geen absolute voorwaarde. Mastwijk zei het als volgt: Als de minister in het najaar komt met keiharde, duidelijke, controleerbare, afdwingbare afspraken, die ook in de tijd zijn gezet, dan valt daar met de CDA-fractie over te praten. Wij willen niet al te dogmatisch tegen aanbesteding aankijken. Het is een middel om te komen tot een beter Openbaar Vervoer, niet het absolute doel.

Mastwijk vroeg ook aandacht voor de positie van het betrokken personeel en die van de streekvervoerders die nu moeten opereren in een markt die (in ieder geval voorlopig) nog niet helemaal open is.