Gemeente Baarn

Lintje voor de heer Van Beek

29-04-2004

Donderdag 29 april 2004 zal de burgemeester van Baarn, mevrouw drs. M.R.Th.J.G. Wolterink-Oremus bij Algemene Gelegenheid een koninklijke onderscheiding uitreiken aan de heer N.G. van Beek uit Baarn. De uitreiking zal plaatsvinden in Kasteel Groeneveld te Baarn om 11.00 uur.

Toelichting
De heer Van Beek was werkzaam als procuratiehouder bij de ABN/AMRO-bank Baarn-Soest. Daarnaast maakte hij zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk voor de samenleving.

De Baarnse Sportbond
De heer Van Beek is van 1960 tot 1970 bestuurslid van de Baarnse Sportbond; een coördinerende organisatie voor het Baarnse sportleven. Hij heeft ook zelf veel sportevenementen georganiseerd.

Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn
De heer Van Beek is van 1985 tot 1991 penningmeester van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn. Deze functie vervulde hij met grote inzet en nauwkeurigheid.

Oranjevereniging 'Baarn en Oranje'
De heer Van Beek is van 1980 tot 2003 vrijwilliger en penningmeester geweest van oranjeverenigingen in Baarn. Eind vorig jaar is hij met zijn activiteiten gestopt. Vanaf 1993 is de heer Van Beek penningmeester van Oranjevereniging 'Baarn en Oranje', een vereniging met circa 800 leden en voortgekomen uit een fusie van de 'Christelijke Oranjevereniging Baarn' en de 'Baarnsche Oranjevereniging'. Tevens was hij organisator van (grote) evenementen, met name ter gelegenheid van de jaarlijkse Koninginnedag.
In de jaren zeventig heeft de heer Van Beek meegewerkt aan de organisatie van de landelijke defilés voor Paleis Soestdijk op 30 april. Ook was hij lid van het landelijk comité ter voorbereiding en uitvoering van festiviteiten rond het 50-jarig huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard (Stichting Gouden Huwelijk Prinselijk Paar). De heer Van Beek heeft een groot deel van de organisatie van de manifestatie in de tuin van Paleis Soestdijk voor zijn rekening genomen in 1987.
Op landelijk niveau heeft de heer Van Beek de 'Bond van Oranjeverenigingen' op financieel gebied geadviseerd bij de fusie met andere oranjeverenigingen in Nederland tot de 'Bond van Oranjeverenigingen in Nederland', die in 1995 werd opgericht.

Zijn jarenlange inzet wordt nu gehonoreerd met een koninklijke onderscheiding. De bestuurlijke activiteiten van de heer Van Beek voor de Baarnse Sportbond, de plaatselijke afdeling van het Nederlandse Rode Kruis en de Oranjevereniging worden gewaardeerd. Hij heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen, zodat de heer Van Beek in aanmerking komt voor een koninklijke orderscheiding, namelijk Lid in de Orde van Oranje-Nassau.