Gemeente Baarn

KEUZES MAKEN FASE 2 VAN START

29-04-2004

Bezuinigingsvoorstellen eind mei ter inspraak

BAARN Komende maand behandelt de gemeenteraad het raadsvoorstel waarmee de tweede fase van de bezuinigingsoperatie Keuzes Maken voor inspraak wordt vrijgegeven. Dat wil zeggen dat er na behandeling van het raadsvoorstel in mei, een inspraakperiode volgt waarin alle inwoners van Baarn een reactie kunnen geven op de bezuinigingsvoorstellen, voordat de gemeenteraad in september een definitief besluit neemt. De bezuinigingsvoorstellen in de tweede fase van Keuzes Maken hebben ondermeer betrekking op organisatiekosten, culturele voorzieningen en sportvoorzieningen.

De bezuinigingsoperatie Keuzes Maken is door het gemeentebestuur gestart om een sluitende begroting van de Gemeente Baarn te krijgen. In het najaar van 2003 heeft de gemeenteraad besloten om Keuzes Maken in drie fases uit te voeren. In iedere fase worden andere bezuinigingsvoorstellen ter inspraak gebracht. Na de inspraakperiode neemt de gemeenteraad besluiten over de voorstellen. De eerste fase van Keuzes Maken is vorige maand afgerond met een definitief besluit van de gemeenteraad. Tot de zomer is de tweede fase Keuzes Maken aan de orde.

Tweede fase
In de maand mei beslist de gemeenteraad welke bezuinigingsvoorstellen ter inspraak komen in de tweede fase van Keuzes Maken. Het raadsvoorstel (nummer 35 van 2004) wordt op 11 mei a.s. besproken in de vergadering van de raadscommissie voor Samenleving, Bestuur en Financiën, om 20.00 uur in het gemeentehuis van Baarn. Tijdens de raadsvergadering van 26 mei a.s. neemt de gemeenteraad een besluit over het raadsvoorstel en begint de inspraakperiode. Na de inspraakperiode, die duurt tot begin juli, neemt de gemeenteraad definitieve besluiten in de raadsvergadering van 29 september a.s. Raadsvoorstel 35 over de tweede fase van Keuzes Maken ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Bezuinigingsmogelijkheden
In het raadsvoorstel wordt voorgesteld om inspraak te vragen over een aantal bezuinigingsmogelijkheden die afkomstig zijn van een lijst van zoekonderwerpen waarover de gemeenteraad heeft beslist. Bezuinigingsmogelijkheden die in het voorstel worden genoemd zijn onder andere: Cultureel centrum De Speeldoos, Sportpark ter Eem en De Trits.

Het college van B&W geeft in een bijlage bij het raadsvoorstel commentaar op en advies over de voorstellen. Daarbij gaat zij uit van de 'Rode Draad': een visie op de toekomst van de voorzieningen in Baarn, die door de gemeenteraad is vastgelegd in het najaar van 2003. Daarin speelt het behouden van de identiteit van Baarn als woongemeente en het profijtbeginsel, oftewel de gebruiker betaalt, een belangrijke rol.

Inspraak
Direct na het besluit van de gemeenteraad over welke bezuinigingsvoorstellen ter inspraak komen, krijgen verenigingen en instellingen een brief over de voorstellen die hen betreffen. Verder verschijnt er informatie in de lokale media over de bezuinigingsvoorstellen.

Inwoners van Baarn kunnen tijdens de inspraakperiode een schriftelijke reactie geven op de voorstellen. Ook worden er inspraakavonden georganiseerd voor inwoners van Baarn en besturen van verenigingen en instellingen. Aan het eind van de inspraakperiode worden alle inspraakreacties gebundeld en doorgegeven aan de gemeenteraad, die de reacties meeneemt in zijn besluitvorming.