Gemeente Baarn

Peuterspeelzalen werken aan taalontwikkeling peuters

03-05-2004

BAARN Peuterspeelzalen Hummelhonk en Kiekeboe in Baarn werken sinds kort met het programma Startblokken; een programma om de (taal)ontwikkeling van peuters te stimuleren. De Gemeente Baarn draagt hieraan geld bij in het kader van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. Onlangs werden de ouders van de peuters over het programma ingelicht tijdens een ouderavond in t Geerke. De belangstelling voor deze avond was groot.

Startblokken is een landelijk erkend taalstimuleringsprogramma voor jonge kinderen waarvan bewezen is dat het peuters helpt bij het leren gebruiken van taal, met name bij kinderen met een taalachterstand. Door de taalontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren, worden problemen in de verdere ontwikkeling voorkomen.

In het programma staat telkens zes weken lang een bepaald thema centraal, zoals koken, verkeer en ziek zijn. Aan de hand van dat thema leren de peuterleidsters de kinderen op speelse wijze nieuwe dingen aan. Bij het thema verkeer bijvoorbeeld de kinderen een stoplicht gemaakt waarmee ze tegelijkertijd de kleuren van het stoplicht hebben geleerd. Tegelijk breidt de woordenschat van de kinderen zich verder uit met nieuwe woorden.

Ouderavond
Tijdens de ouderavond over het programma Startblokken hebben ouders informatie gekregen van de Gemeente Baarn, de Stichting Welzijn Huizen en de Onderwijsbegeleidingsdienst over de achtergronden van het programma. Na de pauze hebben de peuterleidsters met groot enthousiasme zelf verteld over hun ervaringen met het taalstimuleringsprogramma. Ook lieten zij aan de hand van voorbeelden aan de ouders zien hoe in de praktijk invulling wordt gegeven aan het programma. De reactie van de ouders was over het algemeen zeer positief.
Sinds vorig jaar volgen de leidsters de cursus Startblokken die gegeven wordt door de onderwijsbegeleidingsdienst Eemland in samenwerking met de Stichting Welzijn Huizen. Deze cursus loopt tot 1 januari 2005.