Politie Zaanstreek-waterland


03-MEI-04
LOC: ZAANSTAD
Afpersers aangehouden
De afdeling Zedenzaken van de politie Zaanstreek-Waterland heeft op woensdag 21 april
jl. twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht twee mannen te hebben afgeperst.
In oktober en november 2002 vond in recreatiegebied Het Twiske in Oostzaan tot drie maal toe
een diefstal met geweld plaats. Een van de verdachten was een 40-jarige man uit Wormerveer,
die op 12 maart 2003 door de Rechtbank werd veroordeeld tot 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Nadat hij daarvan 16 maanden had uitgezeten werd hij in maart 2004 geplaatst in het traject
ter voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Hij nam telefonisch contact op met twee
van zijn slachtoffers en eiste geld ter genoegdoening.
Een van de slachtoffers, een 72-jarige man uit Amsterdam, heeft uiteindelijk E 500,= betaald.
Vervolgens deed de man aangifte bij de politie.
Een tweede slachtoffer, een 76-jarige man uit Assendelft, werd ook telefonisch bedreigd en
moest E 700,= betalen. Ook deze man deed aangifte. Tijdens de geplande overdracht op
21 april greep de politie in. Op het NS-station van Uitgeest werden de verdachte en een
19-jarige mededader uit Alkmaar aangehouden.
Beiden werden in bewaring gesteld. Inmiddels is de 19-jarige man weer heengezonden.
De afpersing heeft op de slachtoffers een zeer diepe indruk gemaakt.

17:48 02-MEI-04
LOC: VOLENDAM, SPORTLAAN

PSV aanhang bestormt stadioningang

Een groep PSV "supporters" zonder kaartje voor de wedstrijd Volendam - PSV, bestormde de hoofdingang van het stadium om te proberen toch binnen te komen. Stewards en politiehonden voorkwamen dat. Daarbij werden twee stewards licht gewond. De groep had eerder in een horecagelegenheid toiletten vernield, waarna de gelegenheid werd gesloten. Daarna toog men naar een ander café, waar ook een toilet werd vernield. Ook dat café werd vervolgens voor PSV aanhang gesloten. De groep was met bussen gekomen, die na de wedstrijd naar de rijkswegen werden begeleid. Er werden geen aanhoudingen verricht.

18:10 02-MEI-04
LOC: ZAANDAM, PRINS HENDRIKPLANTSOEN
Jongentje (5) in water gegooid, politie zoekt getuigen
De politie zoekt getuigen van een voorval waarbij een jongetje van vijf jaar in het water werd gegooid door drie, vermoedelijk elf jaar oude jongens. Het slachtoffertje kon niet zwemmen, maar werd door zijn 11-jarige vriend tijdig uit het water gehaald. Die heeft zich daarvoor nog tegen de drie daders moeten verdedigen. Het jochie en zijn vriend kwamen de drie daders tegen, die daarop zonder enige aanleiding de 5-jarige in de Zaan gooiden.
Getuigen worden verzocht te bellen naar het wijkteam Zaandam - Centrum via 0900-8844
De daders waren ongeveer 11 jaar oud. Eén van hen was ongeveer 1.40 m lang, had blond haar en droeg een blauwe bodywarmer en broek. De tweede dader had zwart haar waarvan verschillende delen groen gespoten waren. Hij droeg een blauw T-shirt, een grijze broek met daaraan een ketting en een volgens het slachtoffertje "coole" bril. Van de derde dader is niets bekend.

18:29 02-MEI-04
LOC: ZAANDAM, KRUISING PEPERSTRAAT MET DE SAVORNIN LOHMANSTRAAT
Dronken fietsster veroorzaakt aanrijding
Een 47-jarige fietsster uit Zaandam gaf geen voorrang aan een voor haar van rechts komende personenauto, waardoor een aanrijding ontstond. Daarbij werd niemand gewond. De vrouw bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 815 ug/l, ruim drie en een half maal zoveel als is toegestaan. Zij kreeg behalve een proces-verbaal ook een rijverbod van tien uur. De auto werd licht beschadigd.

19:17 02-MEI-04
LOC: ZAANDAM, PENNEMES
Behulpzame bejaarde mishandeld en bestolen
Een 76-jarige bejaarde uit Zaandam werd door een nog onbekende vrouw mishandeld en daarna bestolen van haar portemonnee. Het slachtoffer werd op straat aangesproken door de vrouw, die vrouw of zij even bij haar mocht bellen. Dat vond de Zaandamse wel goed, maar na drie telefoontjes vond zij het welletjes en verzocht de vrouw haar woning te verlaten. Dat deed de vrouw niet waarna er een worsteling ontstond. Daarbij liep de bejaarde een wond aan haar hand en een pijnlijke borst en rug op. Toen de vrouw weg was miste het slachtoffer haar portemonnee. De politie heeft een onderzoek naar de identiteit van de onbekende vrouw ingesteld.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-030504


13:30-16:15 02-MEI-04

ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
Radarverklikker vernietigd tijdens snelheidscontrole
Zondagmiddag werden tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandam 25 hardrijders aan de kant gezet. Eén van de hardrijders bleek in het bezit te zijn van een radarverklikker. De 25-jarige Zaandammer werd met een snelheid van 103 km per uur betrapt waar maar 50 km per uur is toegestaan. Nadat de hardrijder aan de kant was gezet, merkten de agenten op dat de man een radarverklikker in zijn auto had. Sinds 1 januari van dit jaar is het verboden om een radarverklikker in de auto te hebben. Wanneer een bestuurder hiervan geen afstand wil doen, wordt het apparaat in beslag genomen. Op de vraag of de man het apparaat wilde verwijderen, gaf hij in eerste instantie te kennen, dat hij het apparaat niet zelf kon demonteren. Echter, toen de agenten aangaven dat zij dan de hele auto in beslag moesten nemen, lukte het de man ineens wel om het ding te verwijderen. De verklikker werd vervolgens in het bijzijn van de bestuurder vernietigd. Door het apparaat onder het wiel van de politiebus te leggen, zorgden de agenten ervoor dat het apparaat voorgoed buiten werking werd gesteld. Voor het hebben van een radarverklikker kreeg de automobilist een boete van 250 euro. Deze komt boven op de boete voor een snelheidsoverschrijding van 49 km per uur.
Tijdens de controle werden verder nog twee mensen zonder autogordel, twee bestuurders die met de telefoon in de hand reden en één bromfietser zonder helm, aan de kant gezet. Ten slotte werd ook een auto waarvan de ruiten beplakt waren, ter plekke aangepakt. In het bijzijn van de bestuurder maakte een agent de dichtgeplakte ruiten schoon. Hierna kon de man, met voldoende zicht, zijn weg vervolgen.

30-APR/02-MEI-04
ZAANDAM, DIVERSE LOCATIES
Veertien drankrijders
Afgelopen weekend werden tijdens diverse alcoholcontroles in Zaanstad in totaal 373 bestuurders gecontroleerd. Veertien mensen bleken met een slok op achter het stuur te zijn gekropen. In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Zuiddijk een bestuurder van een bromfiets aangehouden die maar liefst vier keer de limiet had overschreden (920 ug/l). De man reed zonder helm en voerde bovendien geen verlichting. Tegen de bromfietser is proces-verbaal opgemaakt. In dezelfde nacht werd ook op de Kerkstraat in Oostzaan een alcoholcontrole gehouden. Hier werd een veertigtal bestuurders aan de kant gezet. Geen van allen had te diep in het glaasje gekeken. Zondagavond werden op de Padlaan in Krommenie ook zo'n veertig bestuurders gecontroleerd. Ook hier kon iedereen weer snel doorrijden.
Op Koninginnedag werden in Zaandam twee alcoholcontroles gehouden, één op de Vermiljoenweg en één op de Westzijde. Van de 263 gecontroleerde bestuurders moesten er acht mee naar het politiebureau. Het meest gedronken had een bestuurder van een snorfiets. De 48-jarige man uit Krommenie had een alcoholgehalte van 860 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.
Zaterdag werd op de Kepplerstraat in Zaandam een dertigtal automobilisten op het rijden onder invloed gecontroleerd. Vier bestuurders verkeerden onder invloed.

00:55 01-MEI-04
PURMEREND, PURMERSTEENWEG
Viereneenhalf keer zoveel drank op als toegestaan
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op de Purmersteenweg in Purmerend een 36-jarige automobilist uit Haarlem aangehouden. De man had de alcohollimiet bijna viereneenhalf keer overschreden (975 ug/l). Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Omdat hij wel heel erg veel gedronken had, kreeg hij tevens een rijverbod van 24 uur. De man had al eens eerder zijn rijbewijs in moeten leveren wegens het rijden onder invloed. De laatste keer was in 2001. Hij had naar aanleiding daarvan bovendien de EMA-cursus ("educatieve maatregel alcohol") van het CBR gevolgd. Eerder op de avond waren op de Purmersteenweg ook al vier drankrijders aangehouden. Tijdens de controle, die duurde van zes tot zeven uur 's avonds, werden 212 bestuurders aan de kant gezet.
Ten slotte werden in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwstraat en op de Jaagweg twee drankrijders aangehouden.


01:10 03-MEI-04
KOOG AAN DE ZAAN, A8
Drankrijder moet voor de tweede keer rijbewijs inleveren
Op de A8 in Koog aan de Zaan werd in de nacht van zondag op maandag een drankrijder aangehouden. De 30-jarige automobilist uit Zaandam had bijna twee keer zoveel drank op als toegestaan. Daarnaast had de man, in combinatie met zijn drankgebruik, medicijnen geslikt. Zo'n combinatie kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de rijvaardigheid. De man moest zijn rijbewijs inleveren omdat het de tweede keer binnen vijf jaar was dat hij werd aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man viel op omdat hij slingerend en met hoge snelheid over de A8 reed.


---- --