Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2004/1199
datum
03-05-2004

onderwerp
Kamervragen konijnenjacht
TRC 2004/2034

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u het antwoord op de vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de konijnenjacht. (Ingezonden 21 april 2004)

datum
03-05-2004

kenmerk
DN. 2004/1199

bijlage


1
Bent u op de hoogte van de massale konijnensterfte door het viraal haemorrhagisch syndroom-virus en de negatieve effecten daarvan op buizerds en haviken?1

Ik ben op de hoogte van de massale konijnensterfte als gevolg van het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS) en de invloed daarvan op van konijnen als prooidier afhankelijke predatoren. De massale konijnensterfte is ook van invloed op vogels die in holen broeden en op ongewenste vergrassing in natuurgebieden.


2
Kunt u inzicht verschaffen in de omvang van de konijnenpopulatie in Nederland gedurende de afgelopen 10 jaar? Bent u, indien u niet over dergelijke gegevens beschikt en gelet op bovenstaande, bereid onderzoek te doen naar de omvang van de konijnenpopulatie in Nederland? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Het konijn komt overal voor in Nederland, behalve hier en daar in het midden van Holland en het westen en noorden van Friesland. De situatie is thans zo dat in bepaalde gebieden het konijn vrijwel is uitgestorven. In andere gebieden lijkt de konijnenstand in het geheel niet van het virus te lijden te hebben of blijkt er inmiddels van te zijn hersteld. Er wordt in heel West-Europa onderzoek gedaan naar de konijnenstand en naar het virus.
Ook in het verleden zijn als gevolg van virusinfecties (myxomatose) konijnenpopulaties vrijwel uitgestorven en teruggelopen tot minder dan
1% van de oorspronkelijke omvang. De stand bleek zich daarvan steeds weer snel te herstellen.

Verondersteld wordt dat ook van het VHS minder virulente stammen ontstaan, waardoor konijnen, mede gezien de grote reproductiecapaciteit, immuniteit verwerven. Het is echter te verwachten dat ook in de toekomst virussen blijvend grote schommelingen in de konijnenstand zullen blijven veroorzaken.


3
Ziet u in bovenstaande aanleiding om het konijn van de landelijke vrijstellingslijst te halen? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Neen. Waar niet of nauwelijks konijnen zijn, veroorzaken ze geen schade en wordt er dus ook geen gebruik gemaakt van de landelijke vrijstelling. Waar, verspreid over het land, wel grote concentraties konijnen aanwezig zijn, veroorzaken ze wel degelijk schade en biedt de landelijke vrijstelling de mogelijkheid dergelijke schade te bestrijden en te voorkomen.


4
Ziet u in bovenstaande aanleiding om in bepaalde regio's een tijdelijk jachtverbod in te stellen? Zo ja, op welke termijn en voor welke regio's? Zo neen, waarom niet?

De jacht op het konijn is vanaf 1 februari jl. gesloten. Voordat de jacht op 15 augustus weer wordt geopend, zal ik mij laten adviseren over eventueel te treffen maatregelen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


1 Brabants Dagblad, 'Niet jagen op zeldzaam konijn', 9 april jl., 'Vroege Vogels', uitzending 11 april jl.


---