GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 mei 2004 16:56
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil opheldering over martelingen van Irakezen

( 3 mei 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie


1. Zijn er ooit gevangenen overgedragen door de Nederlandse troepen in Irak aan de Britse dan wel Amerikaanse bezettingsautoriteiten? Zo ja, waar zijn die gevangen naar toe vervoerd?


2. Hoe definieert de Nederlandse regering de juridische status van die gevangenen?


3. Is er bij de Nederlandse bevelhebbers dan wel de troepen iets bekend over de mishandelingen van gevangenen, zoals bericht is in de media (1)? Zo ja, welke handelingen heeft de Nederlandse regering ondernomen om aan die praktijken een eind te brengen?


4. Is er bij het Rode Kruis/Halve Maan kennis van de omstandigheden in de gevangenissen die in de Britse en Amerikaanse pers zijn genoemd? Is deze informatie doorgegeven aan de Nederlandse regering?


5. Wat onderneemt de Nederlandse regering nu, als onderdeel van de stabilisatiemacht in Irak, om deze praktijken tegen te gaan?


6. Zijn er situaties waarin de Nederlandse troepen verantwoordelijkheid hebben voor gevangenen? Zo ja, wat zijn de instructies voor behandeling van de gevangenen?


7. Zijn er privé ondernemingen betrokken bij de bewaking van de gevangenen? Zijn de werknemers van deze privé ondernemingen geïnstrueerd over de Geneefse Conventies en de behandeling van krijgsgevangenen en gevangenen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -