De Unie


Sigarenindustrie - Nog ronde nodig bij CAO-overleg

3 mei 2004 - Op dinsdag 27 april 2004 hebben we als vakbonden en vertegenwoordigers van de sigarenindustrie voor de eerste maal onderhandeld over de nieuwe CAO.

Extra voorstel van vakbondszijde
Zoals u weet, hebben we als vakbonden gezamenlijk een beperkt aantal voorstellen gedaan. Naar aanleiding van de reacties van leden op de conceptvoorstellenbrief , hebben we nog een extra voorstel toegevoegd. Namelijk: nu alvast 2% van de loonsom structureel te reserveren voor de kosten die in 2005 waarschijnlijk gemoeid zullen zijn met de zogenaamde levensloopregeling.

De levensloopregeling is een regeling waarover op dit moment onderhandeld wordt op landelijk niveau tussen overheid, werkgevers en vakbonden. Een regeling waarin alle vormen van verlof moeten worden opgenomen, inclusief prepensioenen. Een regeling die nu nog absoluut onduidelijk is, maar die naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar de werknemers geld gaat kosten. Mochten er geen kosten aan verbonden zijn, is ons voorstel om volgend jaar in het CAO-overleg een andere bestemming voor de reservering vast te stellen. Uiteraard een bestemming ten goede van de werknemers.

Voorstellen werkgevers
De werkgevers hadden eigenlijk vooral tekstvoorstellen voor de CAO, die de duidelijkheid van de CAO vergroten. Daarnaast had men maar een inhoudelijk voorstel. Namelijk de aanvulling tot 100% van het loon in het tweede ziektejaar laten vervallen. Op deze manier krijg je in het tweede jaar dat je ziek bent, 70% van je loon.

Overigens is dit voorstel een onderdeel van het najaarsakkoord. Daarin is namelijk afgesproken dat CAO-partijen op vrijwillige basis afzien van de aanvulling. Daarbij is het zo dat werkgevers vanaf 1 januari van dit jaar wettelijk verplicht zijn 70% van het loon in het tweede ziektejaar van de werknemer door te betalen. Als werknemer kom je als gevolg van deze wetswijziging ook pas (op zijn vroegst) na 2 jaar in plaats van na 1 jaar in de WAO.

Voor alle duidelijkheid: werknemers krijgen hier pas mee te maken in 2005, omdat de nieuwe wettelijke regeling geldt voor mensen die ziek geworden zijn op of na 1 januari 2004.

Waar zit het (grootste) probleem?
De werkgeversdelegatie heeft aangegeven met 3 van onze voorstellen een principieel probleem te hebben. De belangrijkste verschillen op een rijtje:

Het voorstel om een jaar lang de vakbondscontributie door de werkgever te laten betalen. De werkgevers willen geen onderscheid maken tussen leden en niet-leden. Wij wel.

De werkgevers willen best nu al geld reserveren voor de (kosten van) de levensloopregeling. Hierbij stelt men een eenmalig bedrag per arbeidsplaats voor. Wij willen niet een eenmalig bedrag reserveren, maar structureel een percentage van de loonsom. Omdat we verwachten dat de kosten niet eenmalig zullen zijn.

Tenslotte beroepen de werkgevers zich op het najaarsakkoord (en de extra kosten voor de werkgever als gevolg van de wetswijziging) als het gaat om 100% van het loon doorbetalen in 2de ziektejaar. Voor ons is de nadere uitwerking van het najaarsakkoord voorlopig nog niet echt duidelijk als het gaat om ziekte en WAO. Om die reden stelden wij een korte looptijd van de CAO voor. Wat ons betreft is december 2004 namelijk vroeg genoeg om een afspraak te maken over 70% loon in het
2de ziektejaar. De werkgevers zijn van mening dat het nu al geregeld zou moeten worden en bovendien wil men graag een CAO van 1 jaar.

Hoe nu verder?
De werkgevers beraden zich op een reactie op onze standpunten. De volgende ronde op 17 mei zal begonnen worden met deze reactie van werkgeverszijde.

Wim Brouwer
Bestuurder

maandag, 3 mei 2004