Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erik van den Doel Open Leids Rapidkampioen

Het traditionele open rapid van de jarige Leidse Schaakbond op Koninginnedag is door grootmeester Erik van den Doel gewonnen. Hij scoorde meer weerstandspunten dan de sterk spelende Martijn Dambacher en collega grootmeester Harmen Jonkman.

De huizenhoge favoriet kon zijn prijs niet zomaar ophalen, maar moest er hard voor werken. Het onderlinge treffen tussen de grootmeesters eindigde pas in remise op een leeg bord en tegen de jonge Dambacher greep Van den Doel zelfs helemaal mis. Toch eindigden de drie gelijk op 5,5 uit 7, doordat Dambacher remise speelde tegen Slingerland, Jonkman en in de slotronde Irwin, die zich daarmee verzekerde van de ongedeelde vierde plaats (5 pt). Jonkman liet zijn derde halfje liggen tegen een goed spelende Fred Slingerland.

Opvallend was het sterke optreden van Voorschotenaar Peter Wilschut, die met 4,5 punt een TPR van meer dan 200 punten boven zijn elo scoorde. Hij verloor alleen van de beide grootmeesters. De hoogste achtkamp was voor Voorschotenspeler Hans Lindeboom en Vogelwijker Eising.

De volledige uitslag is te zien op www.svvoorschoten.nl.nu


---

Jeugdrating wordt uiterlijk 10 mei gepubliceerd

In tegenstelling tot een eerder bericht op deze site, zal de jeugdrating niet op dinsdag 4 mei, maar uiterlijk 10 mei worden gepubliceerd. Het omrekenen van de regionale ratings naar een bruikbare lijst vergt meer tijd dan verwacht. Dus nog heel even geduld!

---

Jan Smeets de sterkste bij Hypercube snelschaaktoernooi

Het 28ste Hypercube snelschaaktoernooi van Schaakclub Utrecht is dit jaar gewonnen door Jan Smeets. In een zinderende knock-out finale versloeg hij Daniël Fridman met 1,5 tegen 0,5, en mocht hij de hoofdprijs van 1000 euro mee naar huis nemen!

Jan Smeets werd eerder winnaar van de eerste finalegroep met 18,5 uit 22 partijen. Op eerbiedwaardige afstand volgden Murtas Kazhgaleyev (GM, 2600) en Erwin l'Ami met respectievelijk 15,5 en 14,5 punten op de tweede en derde plaats. Jan Smeets nam van het begin af aan met twee dubbele overwinningen de leiding, en stond die niet meer af.

In de tweede finalegroep was het een stuk spannender. Daniël Fridman en Rustam Kasimdzhanov, twee GM van 2600/2650, streden lange tijd om de eerste plaats. Eén ronde voor tijd leek Fridman zich definitief losgemaakt hebben; anderhalf punt stond hij voor. Maar slechts een halfje uit twee tegen Soulaidis, terwijl Kasimdzanov twee volle winstpunten pakte en langszij kwam. Dat werd dus een knock-out beslissingsvluggertje: wit vijf minuten, zwart vier minuten, wit moet winnen! Kasimdzhanov had wit, en forceerde tegen Fridman die daardoor de finale inging.

Indien u meer informatie wilt lezen over dit toernooi, kunt u de website van Schaakclub Utrecht bezoeken: www.schaakclubutrecht.nl


---

Erik Hoeksema wint SISSA-snelschaaknacht

Afgelopen zaterdagavond, 1 mei, werd de traditionele SISSA snelschaaknacht weer gehouden. Dit jaar kwamen er 25 deelnemers op af, voornamelijk SISSAnen, Unitassers en SC Groningers. Nadat alle aanmeldingen waren verwerkt door organisatoren Peter Lode en Jaap Bosma brandde de strijd rond kwart over negen los. Natuurlijk gebeurde dit in de typische SISSA-sfeer, een muziekje aan en, bij de meeste spelers, een biertje erbij.

Er werden eerst drie voorronden met groepen van vier gespeeld. Grote favoriet Erik Hoeksema viel in deze voorronden een beetje tegen. Met een score van 7 uit 9 plaatste hij zich slechts als derde voor finalegroep A. Jasper Geurink plaatste zich als eerste met een honderd procent score, gevolgd door Bonno Pel met 7½ uit 9. Verrassend goed presteerde SISSAan Taco te Gussinklo door zich met 6½ punten als vijfde voor finalegroep A te plaatsen.

In de finale stelde Erik Hoeksema echter orde op zaken. Hij verloor slechts van Luuk van Kooten en had in de laatste ronde genoeg aan remise tegen Vincent Valens om het toernooi te winnen. Nadat hij een pion voorkwam bood hij remise aan. Vincent nam dit wijselijk aan. "Anders had ik toch kansloos verloren", verklaarde hij. Jasper Geurink pakte de tweede plaats met 6½ uit 9.

In finalegroep B was het erg spannend. Na zes van de zeven ronden stond Carl Hoekstra met 5 punten bovenaan, gevolgd door Jan Joris Groenewold en Rudolf Potze. In de laatste ronde wist Jan Joris echter van Carl te winnen, waardoor hij op onderling resultaat de groep won.

Finalegroep C werd eenvoudig gewonnen door de in de voorronden tegenvallende Erik Meis. In vroeger tijden moet de SISSA snelschaaknacht zijn naam wel eer aangedaan hebben, maar tot tevredenheid van velen duurt de snelschaaknacht tegenwoordig nog maar tot een uur of één s nachts. En zo kon het dat Peter Lode al om half twee de prijzen uit kon reiken. Maar niet nadat eerst barkeeper Bas een cadeautje had gekregen omdat het voor hem de laatste keer was dat hij bij De Walrus achter de bar stond. Zijn laatste dienst duurde echter wel lang want er werd nog tot het ochtendgloren doorgeefschaak gespeeld en gekaart en bier gedronken natuurlijk.


---