Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Streven naar maatschappelijk verantwoorde implementatie RFID

Leidschendam, 2 mei 2004

ECP.NL, Platform voor eNederland, gaat in samenwerking met marktpartijen, beleidsmakers en wetenschappers een inventarisatie maken van de privacyrechtelijke aspecten van RFID. RFID biedt een revolutie in logistiek, transport, retail, onderwijs en tal van andere sectoren. Het kunnen volgen van producten (of personen) door middel van een RFID chip kan echter ook gevolgen hebben voor de privacy van de burger. Op basis van de inventarisatie kunnen in de toekomst de juiste randvoorwaarden voor een maatschappelijk verantwoorde implementatie van RFID worden vastgesteld.

RFID (Radio Frequency Identification) is een chip die de unieke identificatie van producten en personen mogelijk maakt. De populariteit van RFID is met name bij marktpartijen groot gezien de ongekende mogelijkheden die zij biedt. De verwachting is dat RFID in de komende jaren in tal van sectoren zoals logistiek, transport, retail en onderwijs toegepast zal gaan worden.

Zowel economisch als maatschappelijk biedt RFID dus vele mogelijkheden. Door grootschalige toepassing op diensten en producten in de toekomst kan echter ook (persoonlijke) informatie van de burger of consument verkregen worden. Het is dan ook noodzakelijk rekening te houden met de privacy van de burger.

Daarom gaat ECP.NL, Platform voor eNederland, in samenwerking met marktpartijen, beleidsmakers en wetenschappers een inventarisatie maken van de privacyrechtelijke aspecten van RFID. Ook zal gekeken worden of met betrekking tot de privacyaspecten van deze nieuwe technologie de bestaande privacy wet- en regelgeving toepasselijk dan wel toereikend is. Op basis van de inventarisatie kunnen zowel aanbieders en toepassers van RFID als ook beleidsmakers en diverse belangenbehartigers van burger en consument inzicht krijgen in de privacyaspecten van RFID. De inventarisatie zal eind 2004 worden gepresenteerd in de vorm van een rapport.
---

ECP.NL, platform voor eNederland, Postbus 262, 2260 AG, Leidschendam

Tel. 070-4190 309

ECP.NL, platform voor eNederland

ECP.NL is een publiek-private non-profitorganisatie die op professionele en daadkrachtige wijze een bijdrage levert aan de ontwikkeling van eNederland. Dit doet zij door een objectief en betrouwbaar platform te bieden waar deelnemende bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om kennis te delen op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van ICT. Onder begeleiding van enthousiaste en deskundige medewerkers wordt deze kennis in kennisgroepen gebundeld. In deze kennisgroepen worden door samenwerking tussen de deelnemers randvoorwaarden ontwikkeld voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. ECP.NL helpt op deze manier het Nederlandse bedrijfsleven om zijn (internationale) concurrentiepositie te behouden en te verbeteren.

Meer informatie is te vinden op www.ecp.nl

Contactgegevens voor de redactie
Joyce Roel, hoofd communicatie & PR , joyce.roel@ecp.nl, 070 4190 309 Bart Schermer, adviseur wet- en regelgeving, bart.schermer@ecp.nl, 070 4190 309


---- --