Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving 3 mei

Alkmaar 03-05-2004 - 16.00 uur

Waarschuwing bij gebruik geldautomaten

Oudorp, maandag 3 mei 2004.

In de afgelopen maanden hebben zich in de regio gevallen voorgedaan waarbij criminelen frauderen met bankpassen. Het gaat hierbij om skimming, waarbij de magneetstrip van de bank- of Giropas wordt gekopieerd en daarnaast de pincode op slinkse wijze wordt verkregen.

Vandaag heeft een oplettende inwoner van Oudorp de politie gewaarschuwd omdat hij omstreeks 9.15 uur twee personen bezig zag met het uitvoeren van verdachte praktijken bij een geldautomaat aan de Herenweg in Oudorp. Hij waarschuwde direct de politie. Het bleek dat de mannen die de melder had gezien, bezig waren met het verwijderen van een zogenaamd skimapparaat. Het is nog niet duidelijk of er gedupeerden zijn. De politie heeft de omgeving afgezocht en geen verdachten meer aangetroffen. De zaak is in onderzoek en de politie verzoekt slachtoffers of getuigen van deze praktijken zich te melden. De politie is bereikbaar onder telefoonnummer (0900) 88 44 (lokaal tarief).
Aanpassing geldautomaat

De pincode kan op verschillende manieren worden verkregen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een camera (al dan niet via een nieuw front op de geldautomaat) of het meekijken over de schouder tijdens het intoetsen van de pincode bij de geldautomaat. De politie waarschuwt ook voor diefstal waarbij zowel de bank- of Giropas als de pincode in het bezit komen van criminelen. In dergelijke gevallen hebben criminelen een aanpassing in de gleuf van de geldautomaat aangebracht, waardoor de pas - als deze wordt ingevoerd blijft steken. Een zogenaamd betrouwbaar persoon biedt vervolgens aan om te helpen en adviseert om nogmaals de pincode in te toetsten. De pincode wordt dan afgekeken, terwijl de pas nog steeds in de gleuf van de geldautomaat blijft steken. Vervolgens dringt de crimineel er op aan dat de pashouder even bij de bank naar binnen gaat en biedt aan om even bij de geldautomaat te blijven (met bankpas). Op het moment dat de pashouder bij de bank naar binnen gaat, verdwijnt de crimineel met de pas en pincode om direct de rekening van de pashouder te plunderen.

De politie adviseert iedereen alert te zijn op dergelijke situaties en om de onderstaande tips in acht te nemen. Pashouders dragen daarmee zelf bij aan de veiligheid van pinnen:

* Neem de omgeving van de geldautomaat zorgvuldig op alvorens geld op te nemen. Zijn er verdachte omstandigheden in de omgeving of aan de geldautomaat, neem dan geen geld op.
* Scherm het intoetsen van de pincode zorgvuldig af met handen of lichaam, zodat niemand kan meekijken.

* Blijft de pas steken in de geldautomaat, ga dan niet weg en blokkeer direct telefonisch de pas.

* Noteer de meldnummers voor het blokkeren van de pas in de agenda of zet de nummers in de mobiele telefoon.

* Controleer het bank- of Girorekeningafschrift direct bij ontvangst op onjuistheden.

* Meld onveilige omstandigheden bij betaalautomaten in bijvoorbeeld een winkel bij het landelijk meldnummer (030) 283 65 55. Onveilige omstandigheden bij een geldautomaat kunnen worden gemeld bij de bank.

Brandstichting in nieuwbouwwoning

Alkmaar, zondag 2 mei 2004.

Zondagmiddag omstreeks 17.30 uur zagen getuigen dat een ongeveer 16-jarige jongen vernielingen pleegde aan- en brand stichtte in een nieuwbouwwoning aan de Annie M.G. Schmidtstraat. De getuigen zagen dat het joch eerst vier ramen vernielde en vervolgens een brandende krant en een doosje met brandbare poeder in de woning gooide. Ook bleek een stuk karton in de woonkamer in brand te zijn gestoken. De woning bekwam flinke roetschade. Toen de dader in de gaten kreeg dat hij werd gezien rende hij weg in de richting van Vronermeerweg/Leopoldstraat. Hij droeg onder anderen een wijde joggingbroek, een bodywarmer, een meerkleurige baseballpet en gymschoenen.

Jongen van telefoon beroofd

Alkmaar, zondag 2 mei 2004.

Zondagavond omstreeks 18.30 uur werd een 16-jariuge jongen uit Alkmaar van zijn telefoon beroofd. Dit gebeurde op de Koorstraat. Het slachtoffer reed daar op zijn fiets toen de verdacht plotseling voor hem ging staan en hem het doorrijden verhinderde. De verdachte vroeg of het slachtoffer een telefoon bij zich had. Toen deze daar negatief op reageerde bedreigde de dader hem met een mes. Onder die bedreiging gaf het slachtoffer zijn mobiele telefoon. Nadat de dader de SIM-kaart terug had gegeven aan het slachtoffer verdween hij in de richting van de Augustinussteeg. De verdachte is een Turks/Marokkaanse man van ongeveer 20 jaar. Hij heeft een opvallend litteken t.h.v. zijn linkerwang/jukbeen. Hij droeg een donkere broek, een korte lichtbruine leren jas en suède, lichtbruine veterschoenen. Op zijn hoofd droeg de man een zwart petje.

Drie gewonden bij éénzijdig ongeval

Zuid-Scharwoude, zondag 2 mei 2004.

Zondagavond kort voor 22.00 uur raakten drie personen gewond bij een éénzijdig ongeval op de Langebalkweg. De bestuurder van een personenauto, een 19-jarige jongen uit Kolhorn reed over genoemde weg tussen de Karekiet en de Oostelijke Randweg. Ter hoogte van een versmalling raakte hij, vermoedelijk door een inschattingsfout, met één van de wielen in de berm waardoor hij de macht over het stuur verloor en tegen een boom tot stilstand kwam. Door de aanrijding raakten de bestuurder en twee inzittenden,een meisje van 17 jaar uit Den Helder en een meisje uit Tuitjenhorn (leeftijd niet bekend) gewond. De twee meisjes raakten bekneld en moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. De drie slachtoffers zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Alkmaar en Hoorn.

Bestuurder moet rijbewijs inleveren na weigering blaasproef

Alkmaar, maandag 3 mei 2004.

In de nacht van zondag op maandag werd een 32-jarige bestuurder van een personenauto uit Haarlem aangehouden op de Bagijnenstraat. Surveillerende agenten zagen de man rijden terwijl de verlichting van zijn auto niet brandde. Toen hij de agenten in de gaten kreeg reed hij met hoge snelheid weg. Kort daarop werd hij staande gehouden. De agenten roken tijdens de controle dat de man alcohol had gedronken. De bestuurder wensten echter niet mee te werken aan een blaasproef waarna hij werd aangehouden. Ook in het politiebureau bleef hij weigeren mee te werken aan een onderzoek. Tevens bleek dat de man reed terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Zijn rijbewijs is vervolgens ingevorderd. Tot slot bleek dat de auto waarin de verdachte reed, niet was verzekerd en niet was gekeurd.

Politie zoekt getuigen van mishandeling

Alkmaar, maandag 3 mei 2004.

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die afgelopen woensdag, 28 april 2004, plaatsvond bij de bushalte aan te Kanaalkade ter hoogte van de Gedempte Nieuwesloot. Het slachtoffer, een 17-jarige meisje uit Alkmaar zat in het bushokje te wachten toen zij werd aangesproken door een Antilliaanse jongen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de man en het meisje. Plotseling spuugde de man haar tot tweemaal toe in het gezicht. Toen het meisje hier iets van zei sloeg de verdachte haar een aantal keren in het gezicht en greep haar bij haar kleding waardoor zij op de grond viel. Hierop werd zij te hulp geschoten door een man en een meisje. De verdachte liet vervolgens het slachtoffer met rust, stapte in zijn auto en reed weg. De politie wil graag in contact komen met de man en het meisje die het slachtoffer hebben geholpen. Daarnaast wil zij graag spreken met getuigen die iets kunnen vertellen over deze mishandeling en/of de identiteit van de verdachte. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Alkmaar, telefoon 0900-8844.

Proces-verbaal bij bedrijf aan caravanboulevard

Heerhugowaard, donderdag 29 april 2004.

Aan de caravanboulevard in Heerhugowaard heeft de afdeling milieu van de politie gecontroleerd op de opslag van gasflessen bij bedrijven. Er is een proces verbaal opgemaakt tegen een bedrijf dat 480 liter gas op een binnenplaats had staan waar iedereen toegang toe had. Daarnaast was bij dit bedrijf de wasplaats niet in orde en de opslag van accus onjuist. Een aantal andere bedrijven kreeg waarschuwingen voor onder andere niet afgesloten opslagplaatsen voor gas of het te grote aantal gasflessen. Er zal binnenkort een nacontrole worden gehouden om te bekijken of de bedrijven zaken hebben aangepast.

Bestolen tijdens werken in de tuin

Alkmaar, maandag 3 mei 2004.

Maandagochtend is bij een woning aan de Westerweg in Alkmaar een tas uit de woonkamer gestolen. Terwijl de bewoners in de voortuin aan het werk waren, is een onbekende man achterom het huis binnengegaan en heeft een tas meegenomen. De bewoners hebben de man nog wel gezien, maar deze ging er vandoor en is niet meer gezien.