Openbaar Ministerie

Haarlem, 3 mei 2004

Overtredingen In- en Uitvoerwet voor rechter

In vervolg op eerdere berichtgeving omtrent een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD-ECD naar overtredingen van de In- en Uitvoerwet kan thans het volgende worden gemeld. Naar aanleiding van de bevindingen in dit onderzoek, dat onlangs is afgerond, heeft de officier van justitie besloten om tot vervolging over te gaan. Op 13 mei a.s. om 09.30 uur zal de meervoudige economische kamer van de rechtbank te Alkmaar een aanvang maken met de behandeling van de strafzaak. Vermoedelijk wordt deze dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Uit het onderzoek zijn diverse strafbare feiten naar voren gekomen, welke zouden zijn gepleegd in de periode van januari 1999 tot december 2002. Het gaat hierbij om de verdenking dat goederen die voor tweeërlei gebruik kunnen worden aangewend, zgn. dual use goederen, zonder vergunning zijn geëxporteerd. Daarnaast zouden ook andere goederen waarvoor door de Minister van Economische Zaken een vergunnings-plicht in het leven is geroepen, zonder de vereiste vergunningen zijn geëxporteerd.

Op het gebied van economische delicten bestaat tussen de arrondissementen Alkmaar en Haarlem een nauw samenwerkingsverband. Derhalve is het onderzoek in handen gesteld van de Haarlemse officier van justitie, maar zal de zitting plaatsvinden op de rechtbank te Alkmaar.