DE NEDERLANDSE WOONBOND

Woonbond opent meldpunt 'De (on)betaalbaarheid van het huren'

Met het verwijderen van een over een rinkelende telefoon geplaatste stolp hebben FNV-voorzitter De Waal, Unie KBO-voorzitter Van Gorp en LOC-vice-voorzitter Snel op maandag 3 mei het Woonbondmeldpunt 'De (on)betaalbaarheid van het huren' geopend. Daarmee wordt huurders die door de huurverhoging, korting op de huursubsidie en tal van andere bezuinigingen het hoofd financieel nauwelijks nog boven water kunnen houden, een luisterend oor geboden. En zo mogelijk advies gegeven over hoe daarin nog (enige) verbetering kan worden gebracht.

'Vrome praatjes die er allemaal op neerkomen dat we het voortaan zelf moeten betalen', zo vatte Lodewijk de Waal het huidige kabinetsbeleid samen. 'De huren zijn voor de vakbeweging eerlijk gezegd niet het grootste probleem, maar de oplopende woonlasten, waar nu weer de afschaffing van de Zalmsnip bijkomt, zijn wel onderdeel van de vele verhalen over koopkrachtverlies die de FNV ter ore komen. En vaak genoeg komen al die bezuinigingen ook nog bij dezelfde mensen terecht. Bijvoorbeeld ouderen met een bescheiden inkomen, van wie er één een chronische ziekte of handicap heeft. En die een woning huren die per 1 juli fors duurder wordt, terwijl hun huursubsidie omlaag gaat. Daarom ben ik blij dat de Woonbond deze knelpunten via een meldpunt zichtbaar maakt en daar vóór Prinsjesdag een zwartboek over aanbiedt aan de verantwoordelijke minister. Dat initiatief ondersteunt de FNV van harte en laten we hopen dat het leidt tot beleidsverandering.' Soortgelijke steunbetuigingen kreeg het meldpunt ook van de gezamenlijke ouderenbonden en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC). Vice-voorzitter Van Gorp van de Unie KBO wist zelfs te melden dat uit onderzoek in opdracht van de ouderenbonden blijkt dat de koopkrachtdaling bij de meest kwetsbare groep ouderen (laag inkomen, grote behoefte aan (thuis)zorg) maar liefst 2,8% bedraagt. Op jaarbasis heeft deze categorie het onthutsend lage bedrag van 44 euro 'vrij te besteden'.
Een voorproefje van de schrijnende situaties waarin huurders financieel terechtkomen kregen de toegestroomde media via interviews met huurders uit Almere en Hoogvliet, die er vanaf 1 juli ieder zo'n 25 euro per maand netto op achteruitgaan.


03 mei 04 16:43