Vlaamse overheid

Adres: Provinciehuis West-Vlaanderen Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries (Brugge).

Dinsdag 4 mei 2004, 11.00 - 12.30 uur.

Restafval toeristen aan Belgische kust wordt anders én beter geselecteerd en opgehaald:

Minister Jef Tavernier presenteert Actieplan Kustafval

In 2003 bezochten ruim 19 miljoen dagjestoeristen de Vlaamse kust. Dat was een stijging met 12,5 procent ten opzichte van 2002. Daarnaast zijn er de langdurige vakantiegangers en een toenemend aantal tweede verblijvers. De kusteconomie vaart wel bij deze evolutie. Maar er is een keerzijde aan de medaille. De toeristen zorgen voor bergen afval. Gemiddeld voor alle kustgemeenten wordt er in een toeristische maand 54% meer restafval ingezameld. In 2003 zette de Vlaming gemiddeld 152 kg restafval op de stoep. Aan de kust is dat cijfer spectaculair hoger. Absolute koploper is Nieuwpoort: daar telt de gemeente jaarlijks liefst 631 kg restafval per inwoner! Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) wil iets doen aan de afvalberg van de kustgemeenten.
"We gaan de vele miljoenen toeristen aan de kust meer "oplossingen op maat" aanbieden," zegt de groene minister. Er komen aangepaste "toeristenzakken" voor het huisafval, de inzamelroutes worden geoptimaliseerd en er komen nieuwe inzamelfaciliteiten.
Zegt minister Jef Tavernier: "Dit Actieplan Kustafval is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de kustgemeenten en de private sector die twee doelstellingen beoogt: het de toerist aan de kust zo aangenaam mogelijk maken én de afvalberg verkleinen."
Het Actieplan Kustafval voorziet in 8 concrete maatregelen die het de toerist makkelijker moeten maken om zijn restafval selectief kwijt te geraken of om hem te sensibiliseren tot een "afvalarme vakantie.". Die maatregelen - de partners en de daartoe beschikbaar gemaakte middelen - worden u uit de doeken gedaan tijdens een persconferentie op dinsdag 4 mei 2004 om 11 uur in het Provinciehuis West-Vlaanderen "Boeverbos", Koning Leopold III-laan 41 te 8200 Sint-Andries (Brugge). Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier nodigt u hierbij uit voor deze belanghebbende persconferentie. "We maken het de mensen die van onze kust komen genieten, makkelijker om hun afval te sorteren. We zorgen zo voor een mooiere kust, voor een gezonder milieu en voor een gemeentelijke portemonnee die minder geplunderd wordt. Kortom, deze actie biedt voor elkeen voordelen."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. 0473 90 30 66
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---