VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: IMD-lijst roept om beter investeringsklimaat

VNO-NCW: daling op concurrentieranglijst onderstreept noodzaak verbetering vestigingsklimaat

Den Haag, 4 mei 2004 . De verdere daling van Nederland op het World Competitiveness Scoreboard, de wereldwijde concurrentieranglijst van het IMD, van een 13e naar een 15e plaats baart het Nederlandse bedrijfsleven zorgen. Volgens VNO-NCW laat de nieuwe IMD-ranglijst zien dat het Nederlandse vestigingsklimaat internationaal steeds verder achterblijft. Daardoor loopt het groeivermogen van de Nederlandse economie schade op. De daling op de IMD-lijst onderstreept dan ook de dringende noodzaak om een aantal structurele maatregelen te nemen ter verbetering van het vestigingsklimaat.

Nederland kan zich volgens VNO-NCW niet langer meten met de top van de meest competitieve landen ter wereld omdat de voorwaarden waaronder het bedrijfsleven moet concurreren, gestaag verslechteren. Het IMD-onderzoek wijst vooral het economisch overheidsbeleid (fiscaliteit, sociale zekerheid) en de kostenontwikkeling in het bedrijfsleven (arbeidskosten) als belemmerende factoren aan.

VNO-NCW meent dat een kleine, open economie het zich niet kan permitteren achterop te raken met belangrijke vestigingsfactoren. Er moet volgens de werkgeversorganisatie daarom hard gewerkt worden aan het versterken van het vestigingsklimaat: 'Het verbeteren van de condities voor innovatie en productiviteitsverbetering, het flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het werken aan een excellent fiscaal vestigingsklimaat moeten hoge prioriteit hebben'. VNO-NCW, dat met ingang van dit jaar 'partner-instituut' van het IMD is, heeft deze maatregelen, tezamen met het verminderen van de administratieve lasten en het stimuleren van investeringen in infrastructuur, als de vijf 'key challanges' geïdentificeerd in het IMD World Competitiveness Yearbook 2004.

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of Angélique Heijl 06 524 54 939)


03 mei 04 17:13