De Unie


Laatste nieuws
Haagsche bluf, nuchter bekeken

De Geus trekt stekker uit najaarsakkoord

Culemborg, 3 mei 2004 - Met de brief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer trekt het kabinet de stekker uit het Najaarsakkoord. Met dit standpunt over VUT en prepensioen ondermijnt het kabinet het vertrouwen van de sociale partners. En juist dat vertrouwen is nu hard nodig om de economie uit het slop te trekken. Het kabinet kiest duidelijk voor een minimum scenario. De burger mag het zelf uitzoeken. Dat heet dan de eigen verantwoordelijkheid nemen. aldus Jacques Teuwen.

Bij het najaarsakkoord (oktober 2003) was de roep van de overheid en de werkgevers voor een meerjarige bevriezing van de lonen. Dit in ruil voor werkgelegenheid, maar wat is hiervan nu terecht gekomen? De Unie heeft geen vertrouwen in een goede afloop. Van de Tweede Kamer hebben wij weinig of niets te verwachten. De regeringspartijen zullen de kabinetslijn vut/prepensioen een-op-een overnemen. Kijk maar naar het wetsvoorstel van de WAO. Duidelijk is het kabinetsvoorstel WAO af gaan wijken van het SER advies. Ondanks het klemmend beroep van de SER heeft een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinetsstandpunt klakkeloos overgenomen.

Het kabinet is met haar brief van vandaag met de rug naar de burgers gaan staan. Ieder gevoel voor realiteitszin ontbreekt bij deze regeerploeg. Wat schieten werknemers ermee op? Werkgelegenheid wordt verplaatst naar lage lonenlanden. Topmanagers in het bedrijfsleven steken stevige loonstijgingen in hun zak. Commissarissen knijpen hun ogen dicht. Aan de andere kant worden werknemers geconfronteerd met stijgende lasten. Bijvoorbeeld voor onderwijs en de zorg en de lasten op lokaal niveau.

De Unie acht het tijd om te breken met de Haagse bluf. Op donderdag 6 mei a.s. is er een extra overleg met De Unie CAO-onderhandelaars. Dan zal bepaald worden of en in welke bedrijven De Unie structurele looneisen zal stellen. Unievoorzitter Jacques Teuwen denkt hierbij aan ING Groep, ABN AMRO, SNS Reaal, Verzekeraars, KLM, Honeywell, en DSM.

maandag, 3 mei 2004