Ingezonden persbericht


Microsoft en Siemens sluiten wederzijdse patentovereenkomst

Overeenkomst zorgt voor uitbreiding van de toegang tot intellectueel eigendom

Schiphol-Rijk, 3 mei 2004 - Siemens en Microsoft kondigen vandaag een brede, wederzijdse licentieovereenkomst aan die voorziet in uitgebreide toegang tot elkaars patentportfolio. De overeenkomst markeert een uitgebreide samenwerking tussen Siemens en Microsoft en maakt het beide bedrijven mogelijk om het aanbod voor klanten te vergroten met nog aantrekkelijker oplossingen.

Microsoft en Siemens lopen voorop in de IT-industrie en investeren jaarlijks zeer veel in onderzoek en ontwikkeling, iets wat wordt weerspiegeld in de duizenden patenten die elk heeft verkregen in Europa, Azië, de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Het in licentie geven van patenten speelt een belangrijke rol voor beide bedrijven.

In het afgelopen boekjaar spendeerde Siemens $6,3 miljard aan R&D, wat neerkomt op $27 miljoen per dag. De researchactiviteiten zijn gericht op gebieden zoals energievoorziening, medische toepassingen, transport, communicatie, automatisering en verlichting. Bij Siemens zijn wereldwijd ongeveer 50.000 werknemers betrokken bij onderzoek en ontwikkeling. Siemens heeft ongeveer 45.000 patenten wereldwijd en heeft aanvragen lopen voor nog eens 40.000 patenten.

Een voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen Siemens en Microsoft is de HiPath OpenScape-oplossing van Siemens Information and Communication Networks (ICN). De OpenScape-oplossing maakt gebruik van Microsoft Live Communications Server 2003 voor intelligent, real-time communicatiebeheer. Intelligente routering zorgt voor koppelingen met verschillende communicatie-media, zoals e-mail, PDA, mobiele telefoon, Session Initiation Protocol (SIP) telefoon), en verbindt deze onderling door en zorgt voor conversie naar het juiste formaat. HiPath OpenScape kan ook geconfigureerd worden om een Microsoft Office Live Meeting webconferentie op te zetten voor besprekingen, training, het uitwisselen van documenten en presentaties.

Deze licentieovereenkomst met Siemens vloeit voort uit Microsofts onlangs aangekondigde beleid op het gebied van intellectueel eigendom. Het onderstreept Microsofts voornemen om de licentiemogelijkheden uit te breiden en het voor anderen mogelijk te maken om zowel het huidige IP-portfolio als de resultaten van de toenemende R&D-inspanningen in licentie te nemen. Microsoft spendeert in het lopende boekjaar $6,9 miljard aan R&D. Het bedrijf beschikt over een groeiend, wereldwijd patentportfolio, met 10.000 toegekende en aangevraagde patenten in de Verenigde Staten. Microsoft werkt samen met andere technologie-innovators en heeft wederzijdse licentieovereenkomsten gesloten met vele belangrijke investeerders in technologieonderzoek.

Siemens
Siemens AG (NYSE:SI) is een toonaangevend mondiaal elektronica- en techniekbedrijf met een wereldwijde omzet van $80,5 miljard in boekjaar 2003. Het hoofdkantoor is gevestigd in München. Het bedrijf heeft 417.000 medewerkers in 192 landen.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.