Vereniging van Effectenbezitters



KLM en Air France hoeven de aanmeldingstermijn niet te verlengen

Persbericht | 03-05-2004

Op donderderdag 29 arpril om 13.30 uur heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in het door de VEB tegen KLM en Air France aangespannen kort geding. De VEB vorderde in het kader van dit kort geding verlenging van de aanmeldingstermijn tot 26 mei 2004, dat wil zeggen na de bekendmaking van de jaarcijfers KLM (6 mei 2004) en de jaarcijfers Air France (18 mei 2004). Tussen de sluiting van de aanmeldingstermijn (op maandag 3 mei om 23.00 uur) en de bekendmaking van de jaarcijfers 2003/2004 op donderdag 6 mei voorbeurs (om 8.30 uur) zitten minder dan drie dagen. De VEB is van mening dat - nu deze intern al beschikbaar zijn - aandeelhouders dienen te beschikken over de jaarcijfers voordat zij moeten beslissen over het bod. Bovendien heeft de VEB de Rechtbank verzocht om KLM te verplichten antwoord te geven op de vragen zoals gesteld in haar brief van 16 april 2004 en in de aandeelhoudersvergadering van 19 april 2004.

De rechtbank heeft beide vorderingen afgewezen. Voor het verlengen van de aanmeldingstermijn ontbreekt volgens de rechter een wettelijke basis. Die basis wordt volgens de rechtbank niet gevonden in artikel 9 van het Besluit Toezicht Effectenverkeer, waarin staat welke gegevens dienen te worden opgenomen in het biedingsbericht. Bovendien, zo overweegt de rechtbank, kan een tekortschieten van KLM in haar informatieplicht nimmer leiden tot een verlenging van de aanmeldingstermijn omdat deze bepaald wordt door de bieder, in dit geval Air France.

Ten aanzien van de volgens de VEB niet beantwoorde vragen stelt de rechtbank dat de VEB geen genoegen neemt met de tot op heden gegeven antwoorden en dat niet te verwachten is dat beantwoording anders zal zijn wanneer KLM tot beantwoording wordt veroordeeld.

De VEB is teleurgesteld over de uitslag van dit kort geding, temeer daar duidelijk wordt dat de rechten van aandeelhouders in het biedingsproces ernstig tekortschieten. In het kader van een ordentelijk biedingsbericht dient te worden geregeld dat:

a) Het biedingsproces zodanig wordt vormgegeven dat aandeelhouders op de hoogte zijn van de meest actuele informatie over vermogen, resultaten en verwachte ontwikkelingen bij de vennootschap die onderwerp is van een openbaar bod.

b) Indien op het moment van aflopen van de aanmeldingstermijn het boekjaar meer dan een maand is verstreken, de jaarcijfers aan aandeelhouders ter beschikking worden gesteld.

c) Redelijkerwijs mogelijkheden bestaan om maatregelen te vragen indien de beantwoording op de (informatieve) aandeelhoudersvergadering ter toelichting op het bod onvoldoende is.

d) Ook de bieder verantwoordelijk wordt gesteld voor de kwaliteit van de beantwoording van vragen in de aandeelhoudersvergadering.

Ten aanzien van KLM merkt de VEB het volgende op:

a) De aanmeldingstermijn verstrijkt op maandag 3 mei om 23.00 uur. De VEB raadt beleggers die van mening zijn dat het bod te laag is of die beschikking willen hebben over de jaarcijfers alvorens zij besluiten over het bod, aan de aandelen niet aan te melden. In geval van gestanddoening van het bod zal de aanmeldingstermijn worden verlengd tot 21 mei.

b) De VEB zal beroep instellen tegen de beslissing van de AFM bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

c) De VEB wacht de publicatie van de jaarcijfers op 6 mei a.s. af en zal dan bekijken of deze cijfers afwijken of ernstig afwijken van het bij beleggers gewekte beeld.

Vereniging van Effectenbezitters

---