Gemeente Dalfsen

03-05-2004

Vier inwoners gedecoreerd tijdens lintjesregen

Dalfsen - Vier inwoners uit de gemeente Dalfsen werden op donderdag 29 april verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Leo Elfers reikte de lintjes uit in de trouwzaal van het gemeentehuis in Dalfsen. De decorandi zijn:

Margriet van der Kamp uit Dalfsen, Lid in de Orde van Oranje Nassau Decoranda (74) was tot haar pensionering werkzaam als adjunct-directeur van de Emmaschool, de Zwolse school voor beroepsonderwijs. Daarnaast ontplooide/ontplooit zij o.a. de volgende activiteiten voor de samenleving:
1980 - 1993 Verzorger van haar huisgenoot; decoranda zette zich 24 uur per dag voor haar in;
1993 - heden Vice-voorzitter (tot 2003) en bestuurslid van de Historische Kring Dalfsen; zij organiseert de jaarlijkse instuif; tevens is decoranda actief in de werkgroep 'Genealogie'; daarnaast schreef zij artikelen voor het periodiek 'Rondom Dalfsen'; 1995 - heden Voorzitter van de Werkgroep Mantelzorg Dalfsen; de werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de kerken in Dalfsen, ex-mantelzorgers en de Stichting Welzijn Ouderen (SWO); onder het voorzitterschap van decoranda is o.a. het volgende bereikt: thema- en ontspanningsavonden voor de mantelzorgers; een adressenbestand; een jaarlijkse lotgenootschapgesprekgroep en lezingen aan diverse organisaties in Dalfsen;
1996 - heden Secretaris van de cliëntenraad van het Zorgspectrum Het Zand te Zwolle;
2001 - heden Medeoprichter en voorzitter van het Platform Mantelzorg Overijssel (PMO).

Mevrouw Van der Kamp verricht sinds 1980 (bestuurlijke) activiteiten voor de samenleving in Dalfsen en omgeving. Zij is actief op het gebied van de zorg, met name voor de mantelzorg. Decoranda kan worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen' en 'iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzonder waarde hebben'.

V.l.n.r.: Margriet van der Kamp, Wim van Lenthe, burgemeester Leo Elfers, Arend Krikke en Riek Harink-Blankvoort

Riek Harink-Blankvoort uit Lemelerveld, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Decoranda (64) is eigenaar van een eigen pachtbedrijf met varkens. Daarnaast ontplooide/ontplooit zij onder andere de volgende activiteiten:
1973 - 1981 Bestuurslid (tot 1976) en voorzitter (vanaf 1976) van de Katholieke Plattelands Organisatie te Lemelerveld; 1979 - heden lid van het parochiebestuur Heilige Hart van Jezus (2000-2004) en vanaf 2000 lid van de parochievergadering en van het Liturgisch Beraad. Tevens is zij lid van de werkgroep Woordcommunie die om de drie weken een dienst voorbereid en de werkgroep Avondwake, die de dienst verzorgt voorafgaand aan een uitvaart of begrafenis. Decorandus is in circa 8 diensten voorgegaan. Daarnaast treedt zij op als afgevaardigde van de parochie;
1985 - 1993 bestuurslid en voorzitter van de stichting Festiviteiten Lemelerveld. Decoranda zet zich met name in voor de Lemelerveldse feestweek en het Dahliacorso;
1997 - heden bestuurslid (tot 1998) en voorzitter (sinds 1998) van de vereniging Plaatselijk Belang Lemelerveld (800 leden). Deze stichting fungeert als intermediair tussen de gemeente en de plaatselijke organisaties;
1999 - heden commissielid van het Fonds Maatschappelijke Projecten (FMP) van de Rabobank Dalfsen-Hasselt. Deze commissie geeft advies over de te besteden bedragen en gunsten van verenigingen, stichtingen en andere instanties die actief zijn binnen de twee gemeenten ten behoeve van de lokale gemeenschap.
1995 - heden vrijwilliger bij de 'Projectgroep Landbouw 3e Wereld Overijssel' die zich bezig houdt met een voedsel project 'Makonie District Union Zimbabwe'. Decoranda is 3 a 4 weken in Zimbabwe geweest waar de bevolking werd geleerd zelf gewassen te telen en gebruik kunnen maken van middelen die er ter plaatse zijn. Incidenteel collecteert decoranda nog voor deze stichting.

Tevens is zij lid van de werkgroep Internationale Samenwerking Overijssel. Deze werkgroep probeert kleine kernen in de provincie in stand te houden en onderlinge samenleving te bevorderen. Decoranda bezoekt lezingen die te maken hebben met de kleine kernen problematiek.

Wim van Lenthe uit Oudleusen, Lid in de Orde van Oranje Nassau Decorandus (59) is werkzaam als verslaggever bij de Zwolse Courant. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij onder ander de volgende activiteiten.
1969 - 1971 Bestuurslid van de Christelijke Plattelands Jongeren (CPJ) Afdeling Oudleusen. Tevens was hij lid van het provinciaal bestuur, schreef voor het blad van de provinciale afdeling, schilderde decors en schreef musicals;
1968 - heden medeoprichter van de toneelvereniging OLEU te Oudleusen. Decorandus acteert, regisseert, ontwerpt en schildert decors, grimeert de spelers en schrijft de liedjes en teksten voor de revues. Tevens nam hij een groot deel van de bouw van het repetitielokaaltje voor zijn rekening. In de jaren '70 en '80 OLEU regelmatig voor andere verenigingen en bejaardenhuizen op (100 uur per productie per jaar); 1987 - heden medeschrijver van een revue over het 40-jarige bestaan van de vereniging Plaatselijk Belang Oudleusen. Decorandus ontwierp een draaiend podium met drie verschillende decors; 1991 - heden liedjes en teksten schrijver voor de oudejaarsconference, die decorandus zelf presenteert. Tevens schildert hij de decors; 1990 - heden schilder en tekenaar en exposant in het gemeentehuis van diverse exposities. Met de expositie over van Gogh (in 2003) is decorandus in twee jaar 440 uur bezig geweest;
1997 helper bij het opzetten van een expositie van schilderijen en tekeningen van Willem Meilink, oud hoofd van de lagere school in Oudleusen;
1999 - heden lid van de werkgroep Stichting Promotie Ongekend Talent (SPOT) te Oudleusen, die exposities verzorgt in de bibliotheek van Oudleusen. De werkgroep stimuleert inwoners van het dorp om hun kunsten te laten zien aan de bevolking om op die manier de kunstbeoefening in de kern te bevorderen;
2001 organisator van de musical 'Monet'.

Binnen en buiten Oudleusen wordt Wim van Lenthe regelmatig gevraagd om teksten te schrijven voor verenigingen en clubs bij hun uitvoeringen en jubilea.

Arend Krikke uit Nieuwleusen, Lid in de Orde van Oranje Nassau Decorandus (56) was destijds huisschilder en heeft zich ingespannen voor de samenleving op de volgende maatschappelijke terreinen:

Taveno (vereniging voor belangenbehartiging van gehandicapten) 1972 - heden Medeoprichter in 1972 en aansluitend in de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester; hij is o.a. medeorganisator van de 14-daagse bijeenkomsten; hij zamelt geld in en verzorgt het donateurbestand; hij is de spil van de vereniging; momenteel is hij officieel secretaris van de vereniging.

Bibliotheek
1985 - heden Vrijwilliger bij de Bibliotheek Dalfsen; aanvankelijk actief voor de uitlening later gevolgd door het repareren van kapotte boeken; hij was tevens 'deurwaarder'.

Stichting Platform Gehandicapten
1994 - heden Lid van de BTB-werkgroep (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van wegen, gebouwen etc.) en de WVG-werkgroep (Wet Voorzieningen Gehandicapten), deel uitmakend van het Platform Gehandicapten en Ouderen Nieuwleusen; na de fusie is hij vanaf 2001 tot heden actief voor de Stichting Platform Gehandicapten.

Ook heeft Arend Krikke zich ingezet voor de Nierstichting (tellen van de opbrengsten en zo mogelijk ook als collectant).