Gemeente Den Helder


01-05-2004 KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR TWAALF NIEUWEDIEPERS

Burgemeester van Den Helder drs. J.M. Staatsen reikt donderdag 29 april 2004 elf Koninklijke Onderscheidingen uit. Mevrouw Th. G. de Winter Bolier, de heer J.H. Smit, mevrouw H. de Jonge Van Dijk, de heer N. Schilder, mevrouw Van der Haag Schaatsenberg, de heer G.H. de Wit,mevrouw M.C. Rietveld Seeboldt, de heer J.A. Burm, de heer H.J. Nieuwenhuizen en de heer L. Stob worden daarbij Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer D. Warbout wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op vrijdag 30 april wordt ook mevrouw Van der Spek Kramer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Joseph Alphons Burm (68) wordt omschreven als integer en sociaal bewogen. Hij zet zich al jarenlang, op diverse terreinen en geheel belangeloos, in voor de voetbalsport in Den Helder en draagt deze sport een groot hart toe. Zo was hij begin jaren 70 medeoprichter van het zaalvoetbalbedrijfsteam Bouma Bedrijfs Boys (BoBeBo), later Technisch Bureau Bouma (TBB). De vereniging groeide snel, dankzij het enthousiaste bestuur, de teamleden en de goede resultaten. De heer Burm had een belangrijk aandeel in de fusie die leidde tot zaalvoetbalvereniging TBB/WGW. Hij was tevens medeoprichter van de vereniging FC de Haan (bedrijfsteam van een touringcarbedrijf) en betrokken bij bestuurlijke, administratieve en technische voetbalaspecten. In de jaren 70 was de heer Burm oprichter en motor van het zomeravond veldvoetbalteam FC Bouma. Vervolgens was hij van 1975 2002 scheidsrechter zaalvoetbal, jeugd en damesvoetbal, van 1978 1986 wedstrijdsecretaris bij voetbalvereniging WGW (senioren 2 en lagere teams), van1983 1999 bestuurslid (wedstrijdcommissaris) van de Bedrijfs en Zomeravondvoetbalorganisatie RVDH (Recreatie Voetbal Den Helder), een koepel van veld en zaalvoetbalteams. In 1994 werden zaal en veldvoetbal weer gescheiden. Van 1994 1996 was hij wedstrijdsecretaris bij voetbalvereniging Watervogels. Sinds 1996 is hij samensteller en verzorger van het clubblad, wedstrijdprogrammas en standen van FC Den Helder en Watervogels en sinds 1997 verzorgt de heer Burm installaties, drukwerk en teamopstellingen voor het voetbaltoernooi Den Helder Maritiem
Verder verrichtte hij sinds de jaren 70 onderhoudswerkzaamheden aan elektrotechnische installaties voor verschillende voetbalverenigingen in Den Helder. Hij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het clubgebouw en de tribune van WGW.

Mevrouw Hans (Hannie) de Jonge Van Dijk (60) zet zich al ruim 30 jaar, geheel belangeloos, in voor het Rode Kruis zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Zij toont een nimmer aflatende inzet en plichtsgevoel voor deze organisatie en voor de medemens en is medebepalend voor het gezicht van het Rode Kruis, afdeling Den Helder.

In 1974 werd ze lid van het Rode Kruis. Na het volgen van een aantal opleidingen werd mevrouw De Jonge bevoegd eerste hulpverlener. Ze was onder meer betrokken bij de Dakotaramp, de nieuwjaarsbrand in Volendam en bij de opvang van Joegoslavische vluchtingen in Crailo. Tijdens diverse evenementen in Den Helder heeft ze de algehele leiding, o.a. bij de Tour de Lasalle, het carnaval in Quelderduijn, Minirock op Noorderhaven, truckersfeesten en schoolvoetbaltoernooien. Ook is zij initiatiefneemster voor de deelname van het Rode Kruis aan de jaarlijkse Airbornmars.
Daarnaast is mevrouw De Jonge voor het Rode Kruis al vele jaren hulpverlener en vrijwilliger bij Seniorenmiddagen, het zwemmen voor gehandicapten, de Helderse motorcrossclub en bij gastenmiddagen van het Rode Kruis. In 1998 werd ze beheerder van het Rode Kruisgebouw aan de Bankastraat. Sinds 2000 is ze coördinator Aangepaste Vakanties. Daarvoor selecteert zij jaarlijks zon tien mensen uit Den Helder voor een vakantie in een vakantiehotel van het Rode Kruis. Zij regelt alles wat van belang is voor een onbezorgde vakantie voor iemand met een handicap.
Ook was mevrouw De Jonge lid van het Comité 125 jarig bestaan van de afdeling Den Helder van het Rode Kruis. Ze organiseerde onder andere een veiling op het kunst en evenementenschip K.E.E.S., waarvan de opbrenste ten goede kwam aan de afdeling Den Helder. Sinds 1986 is zij vrijwilliger bij de HVBWS, waar zij verantwoordelijk is voor een grote groep kinderen die elk jaar op vakantie gaan met de HVBWS. Tevens is ze tijdens deze vakanties hoofd huishouding.

De heer Jan Henderik Smit (55) is een bijzonder sociaal en zeer maatschappelijk betrokken mens. Hij neemt veel initiatieven en ontplooit activiteiten, zowel bestuurlijk als uitvoerend, die hebben bijgedragen aan een leefbare wijk en een hechte woongemeenschap Hij is sinds begin jaren 80 actief lid van de stichting Tuindorp Geleerdenbuurtbelangen. In die rol is hij een vraagbaak voor de bewoners en bemiddelt hij bij kwesties met de Woningstichting. Hij bracht diverse projecten tot een goed einde, zoals de renovatie van diverse straten in Tuindorp.
Van 1982 tot 1997 maakte hij deel uit van de ouderraad van de Tuindorpschool. In samenwerking met de stichting Tuindorp Geleerdenbuurtbelangen zette hij zich in voor het onderhoud van de achtertuin van de school. Dit resulteerde in een LTS eindexamenproject in 1983: de aanleg van een volière, een vijver en een kleine kinderboerderij bij de school. Tevens hield hij de paden schoon en onderhield hij de tuin en de bijbehorende gebouwen. De heer Smit is medeoprichter en voorzitter van buurthuis ELTO (Eendracht leidt tot Overwinning) (1989) van de Helderse Vereniging voor Buurt , Wijk en Speeltuinwerk (HVBWS). HIj was de initiatiefnemer van de oprichting van een speeltuin en kinderboerderij in de buurt van het buurthuis, realiseerde (in samenwerking met de politie, de gemeente en de WMD stichting voor Welzijnszorg en Maatschappelijke Dienstverlening) een Jongeren Ontmoetingspunt (JOP), startte een project voor minder begaafde/sociaal zwakkeren en zette zich in voor de realisatie van naschoolse opvang (1998).
Sinds enkele jaren begeleidt hij op verzoek van Justitie in Alkmaar ontspoorde jongeren met een straftaak bij herstel , schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden in de speeltuin en het buurthuis en bij de verzorging van de dieren in de kinderboerderij. De heer Smit is lid van de klankbordgroep van de stichting WMD. Hij houdt zich onder meer bezig met verkeersperikelen in en rond de wijk. Ook zette hij zich in voor de komst van het Asielzoekerscentrum (1993) en is hij betrokken bij het overleg tussen de buurt en de leiding van het AZC met als doel cultuurverschillen tussen de bewoners van het AZC en bewoners van de wijk te overbruggen en vooroordelen weg te halen zodat wederzijds respect ontstaat.

Mevrouw Maartje Gerie van der Haag Schaatsenberg (66) is een sociaal bewogen vrouw op wie altijd een beroep kan worden gedaan. Als geen ander weet zij mensen te motiveren een bijdrage te leveren in het buurthuiswezen. Zij is u al twee decennia geheel belangeloos de stuwende kracht achter het buurthuis.
Sinds 1985 is mevrouw Van der Haag coördinator bij het buurthuis met speeltuin t Zwanennest van de Culturele Vereniging Julianadorp. Dit buurthuis dreigde te verdwijnen, maar mede door haar inzet is het weer een huiskamer van de wijk geworden en is het nieuwe buurthuis nu een levendig gebeuren waar vele buurtbewoners graag en vaak komen. Al bijna 20 jaar draagt zij, in haar functie als coördinator, zorg voor de planning van het gebruik van t Zwanennest. Tevens is ze gastvrouw bij de diverse bijeenkomsten. Ook zorgt zij ervoor dat het gebouw wordt schoongehouden en dat diverse klusjes worden gedaan. Dat alles doet zij zeer enthousiast en met bijzonder grote inzet.

De heer Hendrik Jan Nieuwenhuizen (76) krijgt de onderscheiding vanwege zijn langdurige bestuurlijke activiteiten die ten goede komen aan de lokale samenleving en die een bijzondere waarde hebben. Zo is hij sinds 1952 actief als kaderlid van de ABVAKABO FNV waarvan 20 jaar lid van het HoofdGroepBestuur (HGB) Wetenschappelijke en Researchinstituten. Gedurende 15 jaar was hij lid van het HGB Gepensioneerden. De heer Nieuwenhuizen maakt momenteel voor de ABVAKABO FNV deel uit van de Raad van Advies van het ABP. Hij is sinds 11 jaar lid van het afdelingsbestuur van Den Helder en is voor de afdeling plaatsvervangend lid in de Bondsraad.
Daarnaast is de heer Nieuwenhuizen vanaf 1993 bestuurslid van de Helderse Historische Vereniging (HVV). Belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Den Helder slaat hij op in de computer en hij maakt videofilms van Den Helder, om die te presenteren bij verzorgingshuizen en verenigingen.
Vanuit zijn functie bij de HVV heeft hij sinds 1993 ook zitting in de gemeentelijke Monumentencommissie, die zich inzet voor het behoud van de Helderse monumenten.
Hij heeft blijk gegeven van een vrij grote kennis van de Helderse geschiedenis, die hij in dienst weet te stellen van het onderzoek naar en het beschrijven van de Helderse monumenten. De heer Nieuwenhuizen zet zich in voor het verspreiden van het begrip voor de noodzaak van het behoud daarvan.

De heer Nicolaas ( Co) Schilder (62) krijgt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor en zijn betrokkenheid bij de inwoners van Julianadorp. Hij is in vele opzichten een initiatiefnemer, stimulator en vertrouwenspersoon enstaat altijd klaar met ideeën, suggesties of met materiaal. Daarnaast zet hij zich al ruim 30 jaar in als vrijwilliger voor velerlei organisaties, gebeurtenissen en activiteiten in het dorp. Hij weet daarbij mensen te bewegen gezamenlijk activiteiten te ondernemen.
Van 1969 1997 was de heer Schilder lid van de vrijwillige Brandweer Julianadorp. Van 1979 1995 was hij lid van het bestuur (commissaris materiaal, vice voorzitter) van de Julianadorpse voetbalvereniging JVC. Hij was zeven jaar scheidsrechter bij het eerste elftal en jarenlang beheerder van de kantine.
Sinds 1976 is de heer Schilder lid van het bestuur (waaronder vele jaren vice voorzitter) en vanaf 1989 voorzitter van de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit, een vereniging die vooral evenementen organiseert. De vereniging heeft ook het initiatief voor Juliana Popgenomen. Dit evenement is in 1995 in een aparte stichting ondergebracht, te weten de Stichting Evenementen Julianadorp. De heer Schilder is als vrijwilliger en bestuurslid bij deze stichting actief en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestaan van Julianapop.
Verder is hij bestuurslid van de IJsclub Julianadorp en van de vereniging Loterijclub Julianadorp.

Mevrouw Maria Cornelia Rietveld Seeboldt (75) zet zich sinds 1973 in voor de emancipatie beweging, voor blinden en slechtzienden, de ouderen en voor het plaatselijk welzijn. Zij vervult hierbij een belangrijke voortrekkersrol. Door de kwaliteit en continuïteit van haar werk, dat zij geheel belangeloos, zonder ophef en zeer trouw verricht, is zij een voorbeeld voor velen.
Mevrouw Rietveld is een van de oprichters van de Federatieve Vrouwenraad, waarin alle vrouwenorganisaties van Den Helder vertegenwoordigd zijn. Zij is daarbij zowel bestuurlijk als uitvoerend actief. Zo was ze gedurende 18 jaar (1975 1993) voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen in Den Helder. Daarna was ze zes jaar (1993 1999) voorzitter van de Vrouwen Emancipatieraad. In deze periode heeft ze zich ingespannen om vooral allochtone vrouwen bewust te maken van hun eigenwaarde. In het kader daarvan heeft ze een aantal jaren de internationale vrouwendag begeleid. Ook heeft mevrouw Rietveld in die tijd in de kop van Noord Holland cursussen Vrouw en Bestuur gegeven, waarbij vrouwen zich konden oriënteren op diverse bestuursfuncties in verenigingen. Van 1993 1997 was ze voorzitter van de Seniorenraad en sinds vorig jaar voorzitter van de gemeentelijke Adviesraad voor ouderen.
Tevens verzorgt ze sinds acht jaar een column in het Helders Weekblad over vrouwenactiviteiten in Den Helder. Mevrouw Rietveld heeft ook het initiatief genomen om in de verzorgingshuizen een rijdend winkeltje te installeren waar inwoners hun kleine boodschappen konden doen. Verder was ze vanaf 1973 betrokken bij het Tafeltje Dekje project, maakt ze zich meer dan tien jaar verdienstelijk met het inspreken van het Gesproken Weekblad voor blinden en slechtzienden, was ze van 1994 2003 secretaris van de plaatselijke Vereniging Vrienden van de Hartstichting en helpt ze sinds een aantal jaren bij het plannen en het schrijven van het cursusboek van het Regionaal Opleidingcentrum (ROC) over de Senioren zomerschool dat jaarlijks verschijnt.

De heer Leendert Stobbe (72) heeft een groot sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. Maatschappelijke betrokkenheid vormt de rode draad in zijn leven. De heer Stobbe maakt zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk voor de samenleving, zowel bestuurlijk als organisatorisch. Zo is hij sinds 1967 bestuurslid bij CSJV Turnlust. Hoewel hij pas formeel sinds 1996 het penningmeesterschap van de afdeling Gymnastiek van deze vereniging op zich heeft genomen vervult hij in de praktijk deze taak al vanaf het begin. Verder neemt hij deel aan telcommissies en assisteert bij diverse gymnastiekwedstrijden van de vereniging.
Vanaf oktober 1993 is hij bestuurslid van de afdeling Den Helder van de Vakbond CNV Publieke Zaak.
Sinds 1994 bezorgt hij als vrijwilliger maaltijden voor WMD. Hij bezoekt regelmatig een patiënt in verpleeghuis Den Koogh en verricht belangeloos hand en spandiensten voor het verpleeghuis. Ook heeft de heer Stobbe ruim vijf jaar belangeloos geassisteerd op de Vrije School, waar hij lessen in houtbewerking en omgaan met gereedschappen gaf.

De heer Daniël Warbout (58) maakte en maakt zich sinds lange tijd op uiteenlopende terreinen verdienstelijke voor de samenleving, vooral voor de kansarme kinderen in de Derde Wereld. Hij doet dit op een integere, professionele manier en met zeer veel bezieling. Hij vervulde een centrale rol in de totstandkoming, ontwikkeling en groei van de Vereniging Wereldkinderen. In 1978 werd de heer Warbout vrijwilliger bij deze vereniging, een kinderwelzijns instelling die wereldwijd projecthulp verzorgt en bemiddelt bij adoptie. De vrijwilligersorganisatie omvat ruim 400 vrijwilligers en is actief in Korea, China, Indonesië, Thailand en Nepal. De heer Warbout maakte tientallen reizen om de belangen van de vereniging te behartigen en om geadopteerde kinderen en/of families te begeleiden naar Nederland. Hij was jarenlang lid van de Raad van Toezicht en vanaf 2001 tot eind 2003 voorzitter van de vereniging. Zijn inzet werd gekenmerkt door een grote mate van veelzijdigheid, professionaliteit en sterke betrokkenheid. Hij steunde de directie bij de formulering en invoering van het sociale beleid ten behoeve van de medewerkers van het Haagse bureau van de vereniging.
Daarnaast heeft de heer Warbout voor Wereldkinderen vele activiteiten bedacht en ontwikkeld, zoals het schrijven van gedichtenbundeltjes en het ontwerpen van het zogenaamde Wereldkinderenspel. Hij was medeoprichter van de Wereldkinderen Kunststichting en trad op als drummer in de jazzband van de vereniging. De opbrengsten van deze activiteiten kwamen ten goede aan projecten van Wereldkinderen. Verder was de heer Warbout vanaf de jaren 70 jeugdouderling van de Gereformeerde Kerk in Den Helder en bestuurlid van de stichting Den Helder Wereldwijd. Sinds 1980 is hij vrijwilliger bij de dienst Geestelijke Verzorging van het Gemini Ziekenhuis. In die functie helpt bij bijna wekelijks bij hetvoorbereiden en uitvoeren van kerkdiensten. Sinds 1996 is de heer Warbout bestuurslid, aansluitend lid en vanaf 2001 vice voorzitter van de Raad van Toezicht van het Revalidatie Centrum Amsterdam. Sinds 2000 is hij bestuurslid van de stichting dr. Hofsteestichting. Deze stichting stelt jaarlijks circa 1.000.000, ter beschikking aan allerlei kleinschalige projecten in de Derde Wereld op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en verbetering van leefomstandigheden. De heer Warbout is sinds 2000 ook bestuurslid van de zusterstichting Noord Hollandsche t Hooge Huys in Alkmaar (met nagenoeg dezelfde doelstelling) en bestuurslid van de stichting Buur Hofstee/Mariahoeve. Deze stichting biedt, door het beschikbaar stellen van haar landgoed de Mariahoeve in Leende, jaarlijks aan circa 3000 zieken en gehandicapten een geheel verzorgde dag in de natuur aan, in samenwerking met de stichting De Zonnebloem.

Mevrouw Theodora Gabriëlle De Winter Bolier (60) is iemand die zich geruime tijd ten bate van de Helderse samenleving heeft ingespannen en die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Daarnaast vervult mevrouw De Winter een voorbeeldfunctie. Zij maakte van 1955 1963 deel uit van de leiding van de zondagsschool van de Nederlands Hervormde Kerk in Den Helder. Van 1956 1960 was ze bestuurslid van de Christelijke Jongelingen Vereniging in Den Helder. Vanaf 1966 bezorgde ze het evangelisch maandblad De Open Deur Nieuw Den Helder. Van 1972 1998 was mevrouw De Winter bestuurslid en president (acht jaar) van de Nederlands Christelijke Vrouwen Bond (NCVB) afdeling Den Helder. Vanuit dit bestuur werd ze vertegenwoordiger van de Federatieve Vrouwenraad. In deze hoedanigheid nam zij deel aan diverse werkgroepen, zoals de werkgroep die de V.O.S. cursussen (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) organiseerde. Tevens was ze tientallen jaren mede organisator van de Wereldgebedsdag in Den Helder. Daarnaast was ze lid van de werkgroep en maakte ze deel uit van het oprichtingsbestuur om de eerste Speel o theek in Den Helder van de grond te krijgen (t Pakhuis in De Schooten en later van Hamertje Tik in Julianadorp). Tussen 1979 en 1981 was mevrouw De Winter, vanuit de Federatieve Vrouwenraad, lid van de werkgroep, lid van het oprichtingsbestuur en bestuurslid (81 92) van de Vrijwilligerscentrale. Ze was bemiddelaar tussen vrijwilligers en - werkgevers die waren aangesloten bij de centrale. Toen de Vrijwilligerscentrale opging in het Samenlevings Opbouw Orgaan (SOO) heeft zij aan deze organisatie deelgenomen als vertegenwoordiger van de vrijwilligerscentrale. Van 1980 1992 zorgde zij er wekelijks voor dat het liturgisch centrum van de Johannes Kapel van verse bloemen werd voorzien. Van 1980 1985 was mevrouw De Winter leesmoeder op de Prinses Beatrixschool. Tussen 1987 en 1995 was ze ouderling van de Helderse kerkgemeenschap in de >samen op weg gemeente Nieuw Den Helder/Huisduinen. Van 1997 2001 was ze voorzitter van de werkgroep Eredienst en Liturgie van deze gemeente. En vanaf 1999 is mevrouw De Winter voorzitter van het Oecumenisch overleg. Sinds 1994 is ze betrokken bij de wereldwinkel, o.a. als inkoper en verkoper. Daarnaast was ze in de jaren 80 medewerker van de ziekenhuisbibliotheek en verrichtte ze zeven jaar lang hand- en spandiensten voor Unicef.

De heer Gerrit Hendrik de Wit (61) is een zeer actief mens op wie altijd een beroep kan worden gedaan. Een vrijwilliger waar onze maatschappij niet buiten kan. Zo maakt hij zich verdienstelijk op het terrein van de sport en het kerkelijk leven. Hij is al ruim 30 jaar actief als scheidsrechter in de Helderse zaalvoetbalcompetitie. Ook zet hij zich als onbezoldigd koster al ruim twaalf jaar in voor de Nederlands Gereformeerde Kerk, gehuisvest in de Lutherse Kerk in Den Helder.
Behalve tijdens de zondagse kerkdiensten verricht de heer De Wit belangeloos werkzaamheden op de maandag , dinsdag en woensdagavonden tijdens koorrepetities van zangkoor Toonkunst, het Helders Mannenkoor en zangkoor Cantilene. Zo zorgt hij voor de liturgieboekjes, regelt hij het opruimen en het onderhoud van het kerkgebouw en zorgt hij voor de koffie. Tijdens de zomeravondconcerten en kunsttentoonstellingen die in het kerkgebouw gehouden worden is hij altijd aanwezig om te zorgen dat de zaken goed verlopen en iedereen het naar zijn zin heeft.

Ook verricht hij hand en spandiensten voor de Wereldwinkel die in het kerkgebouw gevestigd is.

Uitreiking vindt plaats op 30 april om ± 11.00 uur in Buurthuis t Kraaiennest omdat mevrouw Van der Spek de 29e bij de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding van haar zwager in het oosten van het land is en daarom niet in Den Helder aanwezig kan zijn

Mevrouw Grietje van der Spek Kramer (62) wordt geroemd als iemand met een buitengewoon groot en sociaal hart. Zij vraagt zich niet af wat het werk oplevert, maar kijkt wat zij voor anderen kan betekenen. Wat bijzonder opvalt is de positiviteit die zij uitstraalt. De mate waarin zij zich al meer dan 20 jaar geheel belangeloos voor anderen inzet dwingt bewondering en respect af.
Mevrouw Van der Spek heeft gewerkt in de gezinsverzorging en voelde zich vooral betrokken bij probleemgezinnen. In 1979 verhuisde zij van Breezand naar Den Helder waar zij een Sparwinkel runde. Hierdoor ontstonden veel sociale contacten in de buurt en op deze manier is zij in contact met het buurthuiswerk gekomen. In 1982 werd ze vrijwilliger en in 1984 lid van het bestuur van buurthuis t Kraaiennest. Zij beheert alle kinderactiviteiten en houdt toezicht op de speeltuin. Tevens organiseert ze eens per veertien dagen de bingo. Daarnaast instrueert en motiveert ze andere vrijwilligers. Voor de kinderen organiseert mevrouw Van der Spek vele leuke activiteiten. Ook is ze de grote motor van het Oranjecomité. Ze regelt de vrijwilligers, de muziek, de optocht, clowns en goochelaars en de prijzen en ze organiseert spelletjes en het avondfeest voor de volwassenen, compleet met levende muziek.
Naast al haar inzet voor de HVBWS en het buurthuis onderneemt mevrouw Van der Spek nog andere activiteiten. Zo verleent ze als lid van de Christelijke Vrouwenbond hand en spandiensten, is ze vrijwilliger bij de stichting Wit Rusland uit Hollandsche Veld, waar ze betrokken is bij de opvang van kinderen uit Tsjernobyl en de inzameling van hulpgoederen. Verder is ze al ruim 20 jaar actief als EHBO hulpverlener bij sportevenementen zoals de avondvierdaagse.