NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


03.05.2004
NVZ overhandigt Governancecode aan minister Hoogervorst

De algemene en categorale ziekenhuizen en revalidatie-instellingen willen zich toetsbaar opstellen en de transparantie vergroten." Met deze boodschap overhandigde Eke Zijlstra, bestuurslid van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, vanmorgen de NVZ-Governancenota aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hans Hoogervorst.

De NVZ-Governancenota is de derde in een reeks documenten die de NVZ heeft opgesteld om de wijze waarop zorgondernemingen omgaan met hun bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid, de inspraak van de belanghebbende partijen en het afleggen van rekenschap aan de maatschappij verder vorm te geven.

Ziekenhuizen toegankelijk, transparant en toetsbaar Begin 2002 presenteerde de NVZ het Zorghandvest voor de ziekenhuizen met tien gedragsregels voor ziekenhuizen. In 2003 volgde het Referentiekader Spreiding Zorg, waarin de mogelijke wijzen van inspraak van de stakeholders bij ingrijpende besluiten, zoals fusies en wijzigingen in het ziekenhuisaanbod, zijn beschreven.

In de NVZ Governancenota zijn de spelregels en omgangsvormen voor goed bestuur, goed toezicht, goede inspraak en adequate verantwoording uitgewerkt. De nota bevat een set relevante en werkbare governanceregels. De stakeholders kunnen de instellingen jaarlijks toetsen met behulp van een 'apply-or-explain'-regel, die eveneens in het document is opgenomen. Als een instelling wil afwijken van de principes, dient zij daarover gemotiveerd verantwoording af te leggen in haar jaarverslag. Dit is voor het eerst mogelijk in het jaarverslag over 2005, omdat de gouvernancecode op 1 januari 2005 in werking treedt.

Adviezen aan de minister over extern toezicht
Naast regels voor zorgvuldig handelen door de zorginstellingen bevat de code ook aanbevelingen om het extern toezicht te verbeteren. Eke Zijlstra gaf minister Hoogervorst twee dringende adviezen mee: "laat de Ondernemingskamer het toezicht op toezicht uitoefenen en schoon de lappendeken van toezichthouders op".
Op dit moment bestaat er voor de ziekenhuizen geen orgaan dat de Raden van Toezicht controleert. De NVZ wil hierin verandering brengen. Ziekenhuizen zijn ondernemingen met een bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarbij past een vorm van extern en onafhankelijk toezicht op het functioneren van de Raden van Toezicht. Daarom adviseert de NVZ de wet zó te wijzigen dat de Ondernemingskamer die toetsende rol op zich zal nemen.

Het toezicht en de controle op instellingen is zeer verkokerd geregeld. Hierdoor opereren de vele externe toezichthouders elk vanuit hun eigen taak en rol zonder oog te hebben voor een werkbaar geheel. Alle geïsoleerde vormen van toezicht dreigen een doel op zich te worden, ten koste van een efficiënte en effectieve zorg. De NVZ beveelt de minister aan het externe toezicht te herordenen, te vereenvoudigen en te verminderen.