Gemeente Kerkrade

03.05.04: Bijzonder wonen in Kloosterpark Pannesheide

Wonen in een nieuwbouwwoning temidden van een cultuurhistorische omgeving, waar groen en rust de boventoon voeren. Waar het bovendien veilig wonen is en waar alle landschappelijke en historische elementen volledig gerespecteerd zijn. Dát is de gezamenlijke uitdaging van de gemeente Kerkrade, Meulen Projectontwikkeling en Croonen Adviseurs bij de realisatie van Kloosterpark Pannesheide. Een nieuwe buurt in wording, gelegen in de wijk Bleijerheide.

In totaal verrijzen er zon 130 woningen in het middeldure segment, waaronder 35 à 40 voor senioren geschikte appartementen in het kloostergebouw en 91 eengezinswoningen. De naam van het plan verwijst naar het voormalige kloostercomplex annex monumentale kapel, waarvoor een prominente plek is weggelegd in het geheel.

Gemeente en de projectontwikkelaar proberen het cultureel erfgoed zo optimaal mogelijk te respecteren. Daarin is men grotendeels geslaagd. Zo blijft de kapel gehandhaafd en behoudt ook haar functie. Het enige wat helaas niet behouden kan blijven, is een gedeelte van de aanbouw van het klooster. Deze wordt gesloopt. Dit heeft echter wel als voordeel dat er een betere verbinding ontstaat met het noorden van het plangebied.

Een belangrijk uitgangspunt van het plan was de instandhouding van de bestaande waardevolle parkachtige beplanting van de kloostertuin. Het parkje aan de zuidoostelijke kant van het gebied en de begraafplaats versterken het groene karakter van de omgeving.

Bij de opzet en inrichting van het plan is ruime aandacht besteed aan de sociale veiligheid binnen het woongebied. Deze kenmerkt zich door een heldere en herkenbare wegenstructuur en door de aanleg van een speelweide, die vanuit de woningen duidelijk zichtbaar is. Die duidelijke zichtbaarheid geldt ook voor de aan te leggen parkeerplaatsen. Verder wordt het hele gebied als een 30 kilometer zone ingericht.

In het monumentale deel van het klooster worden appartementen gerealiseerd. Ook komen er appartementen op de kop van het complex. Rondom de parkzone met het monumentale kloostercomplex worden bijzondere woningen gesitueerd, waardoor een bouwmassa rondom het park ontstaat. Deze woningen vormen als het ware de kloosterwand. De hoogte van deze woningen, drie lagen, geeft tegenwicht aan het kloosterensemble. In de rest van het gebied komen voornamelijk twee-onder-èèn-kapwoningen en vrijstaande woningen.

De woningen zijn eigentijds van opzet en stralen een geheel eigen identiteit uit. Desalniettemin vormen ze een samenhangend geheel: kleur, materiaalgebruik en erfafscheidingen zijn op elkaar afgestemd. Verder is bij de keuze van de bouwmaterialen rekening gehouden met een goede invulling van het aspect duurzaam bouwen.

Kort samengevat valt Kloosterpark Pannesheide op door de kubistische architectuur met een duidelijke lijnvoering en aandacht voor details. Het gebied zal daarmee een fris en eigentijds karakter krijgen, echter zonder modieus te zijn. Donker gekleurde (zwart, bruin, mangaan, voor zover passend donkerrood) subtiel gemêleerde bakstenen en hout geven een statig beeld dat niet concurreert met de kleuren van het klooster.

Het plangebied wordt gefaseerd uitgevoerd. De bouwwerkzaamheden starten in het vierde kwartaal van 2004. Medio juni zullen de eerste woningen in de verkoop gaan bij Ruijters Makelaardij Heerlen bv, waar geïnteresseerden zich al kunnen inschrijven. De eengezinswoningen zullen vanaf 200.000 euro v.o.n. in de verkoop gaan en de appartementen vanaf 160.000 euro v.o.n.