Ingezonden persbericht


----------

BRUSSELS WINE EXPO 2004

PERSBERICHT

April 2004

BRUSSELS WINE EXPO 2004

3-4-5 mai 2004

Drie dagen ontdekkingsreis

BRUSSELS WINE EXPO de professionele beurs voor wijn en gedistilleerd opent haar deuren op maandag 3 mai om 10 uur. Minister President van het hoofdstedelijk gewest van Brussel, Jacques Simonet, zal de beurs officieel openen, waarbij vele hoogwaardigheidsbekleders uit de politiek en de diplamatieke wereld aanwezig zullen zijn. Uiteraard zal ook een grote delegatie uit de wijn en gastronomische hoek, inclusief de pers vertegenwoordigd zijn.

BRUSSELS WINE EXPO vindt plaats in het hart van Europa, juist op het moment dat er 10 nieuwe lidstaten tot de EU zijn toegelaten. Met het aanbod van meer dan 27 producerende landen vormt de beurs een ware etalage voor de Benelux markt, welke binnen de wijnsector een van de meest dynamische mag heten en goed is voor 10% van de wereldexport.

PROGRAMMA :

Maandag 3 mei

10.00 uur Officiële opening

Officiële opening van Brussels Wine Expo door de Minister-president van het hoofdstedelijk gewest van Brussel, Jacques Simonet.

12.00 - 13.30 uur Bekendmaking van de winnaars van het Concours Mondial van Brussel 2004 - zaal 1123

Voor de 11e editie van het Concours Mondial van Brussel zijn er 4163 wijnen en sterke dranken geproefd door een jury, bestaande uit 174 grote internationale experts. Dit Concours is in de loop van de jaren uitgegroeid tot dé internationale referentie. Het is alom erkend voor de strenge organisatie, onberispelijke onafhankelijkheid en de grote deskundigheid van de proevers. Een medaille winnen betekent dan ook een bewijs van kwaliteit en van uitmuntendheid op het gebied van wijnproductie!

Inlichtingen: cmb@vinopres.be

14.00 - 16.00 uur "De grote wijnen van Italië": de Montepulciano d'Abruzzo - proeflokaal

Proeverij onder leiding van Dr. Giuseppe Cavaliere van de A.R.S.S.A. Presentatie van de wijnbereiding van de Abruzzo, met name de Montepulciano d'Abruzzo: de karakteristieken van de wijngaard en het druivensoort, het productieproces.

Inlichtingen: I.C.E. Tel.: +32 (0) 2229 1430

e-mail: bruxelles@bruxelles.ice.it

16.00 - 17.00 uur Syntra West lanceert het Vlaams Culinair Instituut - zaal 1123

In navolging van de beroemde wijnschool, het EVW (Eigentijds Vlaams Wijninstituut), biedt Syntra West aan de culinaire vakwereld een evenzo kwalitatief opleidingscentrum. Omdat de gastronomie zich net zo snel ontwikkelt als de wijnwereld is een culinair instituut een logisch gevolg. Het doel van dit instituut is het herontdekken van de authenticiteit van de ingrediënten, de basistechnieken van de gastronomie en de typische streekgerechten. Het is bestemd voor ambitieuze en getalenteerde chef-koks met een beetje nostalgie, maar vooral met visie.

Het instituut opent met Portugese gastronomische creaties en gereputeerde wijnen die de harmonie tussen drank en spijs op een perfecte wijze zullen illustreren!

Inlichtingen: VCI@syntrawest.be

16.30 - 18.30 uur Proeverij van een aantal bekroonde wijnen van het Concours Mondial van Brussel 2004 - proeflokaal

Inlichtingen: cmb@vinopres.be

Dinsdag 4 mei

10.30 - 13.30 uur- Symposium « De uitbreiding van Europa: welke kansen biedt dit voor de wijnwereld? » -zaal 1122

Georganiseerd door het RVI.

De uitbreiding van de Europese Gemeenschap op 1 mei 2004 met 10 nieuwe landen zal belangrijke gevolgen hebben voor onze gezamenlijke economie. Van de 10 landen zijn er 7 wijnproducerend! Hoe kan de Europese handel zich voorbereiden op de nieuwe spelregels? Moet er gevreesd worden voor concurrentie van deze landen die in de opbouwfase zitten, ook wat hun wijnbouw betreft? Welke voordelen kunnen we verwachten van hun nieuwe status? Hoe kunnen de wetgevingen van de verschillende landen integreren in de reorganisatie van een gemeenschappelijke markt? Zal het voor de Benelux, sinds enkele jaren zeer ontvankelijk voor de nieuwe wereldwijnen, net zo gemakkelijk worden de wijnen uit de Oostbloklanden te ontvangen? Deze, en nog veel meer vragen zullen tijdens dit symposium worden behandeld.

Sprekers :

M. Willy Schoofs - Europese Commissie - Algemeen Directeur Landbouw - Divisie Directeur "wijn, alcohol en afgeleide producten"

M. Donato Raponi - Europese Commissie - Algemeen Directeur Fiscale zaken en Douane zaken en Divisie Directeur Juridische en Fiscale zaken transport, milieu en energie

M. André Gigantelli, wijninkoper - Carrefour België

M. Pierre Montaner - Sopexa - Directeur Polen en Midden Europa

Andere sprekers - nader te bevestigen

10.30 - 12.30 uur « Wijn en Asperges » - proeflokaal

In het Vlaams Culinair Instituut Atelier zullen Californische wijnen zich meten met een typisch Vlaams product: de asperge!

Inlichtingen: VCI@syntrawest.be

14.00 - 17.30 uur « Spirits & the European Way of Life » - zaal 1122

Seminar van de CEPS - The European Spirits Organisation

Gematigd alcoholgebruik past bij een sterk verankerde levensstijl binnen onze Europese cultuur. Een beetje alcohol gaat goed samen met een gezond en gebalanceerd eetgedrag, maar is ook sterk verbonden aan het aspect plezier. Het gaat om zogenaamde feestdrankjes waarbij we soms de sociale en culturele dimensie vergeten. De leden van de CEPS beseffen goed wat hun verantwoordelijkheden zijn. Zij willen de nadruk leggen op het belang van "bewust drinken" en "drinken op de juiste manier" zonder daarbij de belangrijke aspecten uit te vlakken zoals het proeven, de smaak, de geur en het sociale karakter dat deze dranken al sinds generaties aan de Europeanen biedt.

Sprekers :

M. Patrick Ricard, Algemeen Directeur van de groep Pernod Ricard

Dr. Bernard Schmitt, voedingsdeskundige arts, expert bij de AFSSA en Directeur van het onderzoekscentrum voor voeding (CERN)

Monseigneur Karel Kasteel, Vaticaan

M. Maurizio Scaparro, regisseur en directeur van het Théâtre des Italiens in Parijs.

Inlichtingen/inschrijving: Tel : + 32 2 779 24 23 - ceps1@skynet.be

14.00 - 16.00 uur 2 proeverijen van de prestige Côtes du Rhône Villages - proeflokaal

Georganiseerd door Inter Rhône en onder leiding van de voorzitter van de professionele vlaamse sommeliers. De wijnen die geproefd worden zijn exceptioneel door hun jaargang, de originele wijnbereiding, het karakter van hun land en hun wijnboeren. De kwaliteit van deze wijnen doet geenszins onder aan die van de grote wijnen. Het zijn met name originele, aparte wijnen die grote gastronomische momenten uitstekend begeleiden.

Inlichtingen: julian.hanley@sopexa.com

Dinsdag 4 mei & woensdag 5 mei

De grenache dagen - zaal 1123

Georganiseerd door een convivium van Slow Food, Châteauneuf-du-Pape, Roussillon en Tarragone.

De 4 internationale Grenache dagen hebben tot doel het bevorderen van de kennis van de cultuur en het druivensoort en het actief bijdragen aan de initiatieven van Slow Food voor een ambachtelijke en duurzame landbouw.

4 smaakateliers zullen de bezoekers de mogelijkheid geven om deze druivensoort, uitermate symbolisch voor de Mediterrane wijnbouw, beter te leren kennen:

De witte grenache wijnen

De versterkte wijnen (vins doux naturels)

Verticale proeverij van rode wijnen

Speciale Cuvées 2001 van rode wijn

Inlichtingen/inschrijving: Christine Freslard: christine@chateauneuf.com

Tel : 00 33 (4) 90 83 72 21 / Fax: 00 33 (4) 90 83 70 01

Contactpersoon pers: Michel Blanc: michel@chateauneuf.com

Doorlopende evenementen

24 Best Buy 2004 : Dé selectie van professionals

Van de 190 deelnemende wijnen zijn er uiteindelijk 24 geselecteerd voor de Best Buy 2004. De selectie is gedaan d.m.v. een blindproeverij op 25 en 26 maart in Brugge door een jury, bestaande uit Fiona Morrison, Thierry Desseauve, Guido Francque, Patrick Hourdeau, Michel Polderman en Stefaan Wauters. De expertise van de leden van de jury en de strenge selectie staan garant voor de kwaliteit van de bekroonde wijnen.

ACNielsen : Exclusief onderzoek voor Brussels Wine Expo

ACNielsen is het belangrijkste onderzoeksbureau ter wereld op het gebied van marktinformatie. Het bureau zal u de ontwikkeling van de wijnmarkt binnen het Belgische supermarktkanaal presenteren. Verder komen de trends in consumptie van wijnen uit Frankrijk, de grote Europese landen en de nieuwe wereldwijnen aan de orde. ACNielsen zal het economisch belang van de categorie wijnen geselecteerd voor de Best Buy toelichten. Het onderzoek wordt gepresenteerd op de stand Best Buy .

Restauranthouders: laat uw wijnkaarten bekijken!

In samenwerking met de website www.resto.be, heeft Sopexa Brussel de grootste enquête ooit gedaan over de verwachtingen van de Belgische consumenten van de wijnkaarten in restaurants. Meer dan 5.000 personen hebben meegedaan met de enquête. Op de stand van Sopexa kan men de resultaten en conclusies van dit onderzoek verkrijgen. Als men u met een wijnkaart komt, wordt men door een sommelier geadviseerd en suggesties gegeven voor het optimaliseren van de wijnkaart, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke klantenkring van het restaurant.

Inlichtingen: julian.hanley@sopexa.com

Praktische informatie:

BRUSSELS WINE EXPO vindt plaats van 3 tot en met 5 mei 2004 - Paleis 11 - Brussels Expo

Website : www.brusselswineexpo.be (informatie en gratis inschrijving voor bezoekers)

Voor meer informatie België: Kris Van de Sompel, tel: 00 32 2 474 89 50

Voor meer informatie Nederland: Alterego, tel: 070 33 89 440

Perscontacten BRUSSELS WINE EXPO Nederland:

AlterEgo, Johan van Oldenbarneveltlaan 60, 2582 NW Den Haag,

e-mail: info@wineandgastronomy.com , tel: 070-33 89 440

----------