Ingezonden persbericht


GroenLinks biedt podium aan gewelddadige activisten

Twee kopstukken van extreem-links spreken maandag in het Utrechtse hoofdkwartier van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Het betreft:


1. 'Jaap van Beek', kopstuk van de AFA. Dat is een gewelddadige beweging die banden heeft met de ETA;


2. Sam Pormes, lid Eerste Kamer voor GroenLinks. Deze Molukse activist bezocht in de jaren zeventig een terroristenschool in Zuid-Jemen. (zie onder meer Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2003) Dat Pormes betrokken is bij GroenLinks, was reeds bekend. Daarom is vooral de aanwezigheid van de schimmige 'Jaap van Beek' op een bijeenkomst van de partij verontrustend. Het is een aanwijzing dat het gematigde imago waaraan GroenLinks sinds de moord op Pim Fortuyn heeft gewerkt, niet meer is dan een facade. Onder de valse naam 'Willem Hart' is 'Van Beek' een van de leidende figuren binnen de groepering 'Kafka', die zwarte lijsten aanlegt van andersdenkenden en betrokken was bij de campagne voor ETA-verdachte Juan Rodriguez. Een van de grondleggers van Kafka is de Utrechter H. van D., die in verband wordt gebracht met de aanslag op Janmaat in 1986.

De Jonge Fortuynisten zijn fel gekant tegen politiek geweld. Zij worden zelf regelmatig bedreigd door activisten uit de kringen van de AFA, onder wie een lid van GroenLinks. Daarom hebben de JF een klacht ingediend bij Herman Meijer, de partijvoorzitter van GroenLinks, over de bijeenkomst van volgende week. 'Graag wensen wij opheldering van uw kant over deze gang van zaken. Wij overwegen de LPF hiervan op de hoogte te stellen om kamervragen te stellen, ' schrijven zij in een brief aan Meijer.

DWARS heeft voor zijn bijeenkomst ook vertegenwoordigers van de PvdA en D66 uitgenodigd, maar totnogtoe heeft niemand zich vastgelegd.

Namens het bestuur van Jonge Fortuynisten Utrecht,

Maarten van Geijn
Voorzitter regio Utrecht
Utrecht@jongefortuynisten.nl

http://www.jongefortuynisten.nl