Verbond van Verzekeraars

Kijken, kantelen en voelen

Eurobiljetten worden steeds beter vervalst, maar dat ligt volgens het Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf (het NIBE-SVV) niet aan het eurobiljet zelf. De euro is juist véél beter beveiligd tegen vervalsing dan de gulden, meent het instituut. Door kijken, kantelen en voelen worden effecten zichtbaar waardoor men echt van vals kan onderscheiden.

In de praktijk worden eurobiljetten echter vaak klakkeloos geaccepteerd, zonder te kijken naar de echtheidskenmerken. Blijkbaar weten mensen die met contant geld in aanraking komen, niet zo vlug waarop ze moeten letten.
Reden voor het NIBE-SVV om in mei en juni een aantal workshops te organiseren onder de titel Valse of echte euros? De workshop wordt gegeven door falsificatiedeskundige Henk van Zanten, die in het dagelijks leven senior Consultant Operational Risk, Control & Security is bij ABN AMRO, en is bedoeld voor winkeliers, horecaondernemers, bankmedewerkers en medewerkers van andere financiële instellingen die met contant geld in aanraking komen. Doel is dat de deelnemers valse euros vlug(ger) leren herkennen, zodat wordt voorkomen dat vals geld in omloop blijft.

Verzekerd!, mei 2004