(T.A.V.: redactie)

Titel: Pilotlijn voor plastic elektronica

DUTCH POLYMER INSTITUTE
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 03-05-2004 09:25

Eindhoven, 3 mei 2004

Het Dutch Polymer Institute, de OTB-group en TNO Industrie zetten samen een pilotlijn op voor polymere (plastic) elektronica. Het idee is dat ontwikkelingen in de plastic elektronica op laboratoriumschaal, nu op grotere schaal kunnen worden getest en doorontwikkeld. Een deel van de tijd wordt de pilotlijn gebruikt voor researchdoeleinden, de overige tijd is de lijn beschikbaar voor ontwikkelings-doeleinden. Een door de samenwerkende partijen op te richten bedrijf zal zich naast procesontwikkeling vooral richten op prototype producten. De pilotlijn kost ca EUR 6,6 miljoen en zal vanaf begin 2005 beschikbaar zijn.

DPI doet samen met partners afkomstig van bedrijven en kennisinstelligen exploratief precompetitief onderzoek naar polymeren. Resultaten uit dit onderzoek moeten verder worden ontwikkeld om in de praktijk te kunnen worden toegepast. Grote en middelgrote bedrijven met een R&D afdeling hebben veelal zelf de mogelijkheden om deze ontwikkelingen op te pakken. Voor kleinere bedrijven is de kloof tussen exploratief onderzoek en toepassingsgericht onderzoek vaak te groot. Deze pilotlijn is een eerste aanzet tot het slechten van de kloof tussen universitaire kennis en het midden- en kleinbedrijf. Deze aanpak is in lijn met de visie van het Ministerie van Economische Zaken en past in de ambitie van de regio een leidende positie in te nemen op het gebied van polymeren. Sleutel voor succesvolle innovatie is het mede betrekken van MKB en HBO kennisinstellingen in het research- en ontwikkeltraject. Essentieel hierbij is de beschikbaarheid over het juiste ontwikkelingsgereedschap, nu in de vorm van de pilotlijn.

De pilotlijn is flexibel van opzet. Diverse toepassingsvormen van polymeren zoals coatings, combinaties van isolerende en geleidende polymeren kunnen door middel van depositie technologieën worden geïntegreerd tot een scala van toepassingen. Voorbeelden van producttoepassingen zijn o.a polymere beeldschermen, polymere zonnecellen en polymere elektronische chips. DPI zal de pilotlijn gebruiken voor eigen exploratieve research op het gebied van plastic electronica. De overige tijd is de pilotlijn beschikbaar voor commerciële doeleinden. Partners van DPI participeren in het research programma en krijgen toegang tot de resultaten van het onderzoek.
OTB ontwerpt en bouwt de pilotlijn. Doel van OTB is, door middel van deze lijn, state-of-the-art productietechnologie te ontwikkelen voor de industrie. De pilotlijn zal komen te staan bij TNO Industrie in Eindhoven. TNO is tevens verantwoordelijk voor het beheer van de lijn. TNO zal als ervaren partner van DPI participeren in het onderzoek met de pilotlijn en waar nodig commerciële toepassingen begeleiden.

DPI, Dutch Polymer Institute, is een in Eindhoven gevestigd technologisch topinstituut dat zich richt op polymeren. Bij DPI zijn ruim 25 bedrijven en meer dan 20 kennisinstellngen in binnen- en buitenland aangesloten. Circa 200 onderzoekers doen samen met de industrie exploratieve research op het gebied van polymeren.