AutoRai

3-5-2004

Audi RSQ speelt hoofdrol in toekomstfilm I, ROBOT

Onlangs werd op de New York Motorshow voor het eerst de futuristische filmauto Audi RSQ aan het publiek gepresenteerd. Voor Audi was een dergelijk, uniek product placement-project een primeur.

Speciaal voor het verwachte bioscoopsucces I, ROBOT ontwierp het Audi-ontwerpteam de spectaculaire sportcoupé Audi RSQ. De auto ondersteunt hoofdrolspeler Will Smith (Detective Spooner) in het jaar 2035 in zijn strijd tegen een grote bedreiging van de mensheid. Fox toont de film vanaf 16 juli in de Amerikaanse bioscopen; medio september komt de film naar Nederland.

In de naaste toekomst zijn robots niet meer weg te denken uit onze samenleving en vormen ze een vertrouwd bestanddeel van het dagelijks leven. In I, ROBOT wordt dit vertrouwen gebroken. Een man - Will Smith
- herkent dit als enige en begint de strijd tegen het systeem. De film toont innovatieve en spectaculaire visuele effecten, waarmee de robots tot leven worden gewekt. Deze effecten gaan veel verder dan tot nu toe op het scherm is vertoond. De regisseur van de film is Alex Proyas (Dark City, The Crow). I, ROBOT speelt in de wereld van de beroemde Amerikaanse science-fiction-auteur Isaac Asimov, en zijn gelijknamige verzameling korte verhalen.

Voor de eerste maal in de geschiedenis van product placement heeft Audi een auto speciaal ontwikkeld en gebouwd voor een grote Hollywood-film. De Audi-stylisten ontwierpen een auto voor de fictieve toekomstwereld van I, ROBOT in het jaar 2035. Het resultaat, de sportcoupé Audi RSQ, is een visionaire interpretatie van Audis karakteristieke ontwerpfilosofie.

Wat daarbij heel belangrijk was: de auto moest ondanks zijn extreme uitstraling toch herkenbaar zijn als Audi. Zo zullen bioscoopbezoekers ook in de film de singleframe-grille, het belangrijkste frontelement van de nieuwe generatie Audis, terugzien.

Verder omvat de RSQ ook speciale ideeën van regisseur Alex Proyas. Twee voorbeelden: de middenmotor-sportwagen, die gebruikt wordt door de politiediensten in de film, rijdt niet op wielen, maar op kogels door het Chicago van de toekomst. En de beide portieren scharnieren aan de achterzijde aan de C-stijlen van de auto en openen volgens het vlinderprincipe.

Naast de concept car RSQ stelde Audi bovendien productiemodellen ter beschikking, die eveneens, zij het in aangepaste vorm, opduiken in de verkeersscènes van de film. Ook het interieurmodel van de auto, dat voor de opnames in de cockpit van de auto werd gebruikt, is door Audi ontworpen en gebouwd.

Audi slaat met dit project een nieuwe weg in op het gebied van product placement. Tot nu toe stelde Audi steeds productiemodellen beschikbaar voor filmproducties. In enkele gevallen, zoals bij Mission Impossible II, werden deze autos nog voor hun marktintroductie ingezet. Met I, ROBOT en de speciale ontwikkeling van een auto voor een film, gaat Audi veel verder dan eerdere gevallen van product placement.

Audi treedt al vele jaren op als autopartner bij grote filmproducties. Naast John Frankenheimers klassieke actiefilm Ronin, met Jean Reno en Robert de Niro (1998), speelde het merk in The Insider (met Academy Award®-winnaar Russel Crowe, 1999), Mission Impossible II (met Tom Cruise, 2000), The Mothman Prophecies (met Richard Gere, 2002), About a Boy (met Hugh Grant, 2002) en in Reese Witherspoons Naturally Blond (2003) de automobiele hoofdrol.