PERSBERICHT 31 MAART 2004
Persreis Champagne-Ardenne: `nieuw leven voor de molens'
Gedurende deze persreis ontdekt u de twee zuidelijke departementen van
de regio Champagne-Ardenne ontdekken: de Aube en de Haute-Marne.
Tijdens deze reis, wordt een aantal molens bezocht die nieuw leven is
ingeblazen en tegenwoordig dienst doen als bijvoorbeeld museum, hotel,
of viskwekerij.
Maandag 3 mei 2004
10 u 00 Ontmoeting met de heer Patrick GIELEN van het Comité
Régional du Tourisme de Champagne-Ardenne voor het station van
Maastricht. Patrick Gielen is uw gastheer tijdens deze persreis.
Aansluitend vertrek naar de Champagne-Ardenne streek.
Lunch op de weg naar de Champagne-Ardenne
16 u 30 Bezoek aan de molen van BAISSEY
OFFICE DE TOURISME DU PAYS DE LANGRES
Square O. Lahalle - BP 16
52201 LANGRES CEDEX
Tél 00 33(0)3 25 87 67 67
Fax 00 33 (0)3 25 88 99 07
Deze molen, die wordt aangedreven door stromend water, is ontworpen en
gebouwd voor het malen van graan. Het water is afkomstig van het
riviertje de Vingeanne, dat anderhalve kilometer verderop stroomt. Via
een twee meter breed kanaaltje bereikt het water de molen.
De oudst bekende gegevens van de molen gaan terug tot de Middeleeuwen.
Het hydraulisch systeem en de rest van het mechanisme dateren uit de
negentiende eeuw. De elektrische installatie uit 1914 vormde het begin
van de elektrificatie van het dorp. Le moulin de Baissey is één van de
laatste molens in de regio rond Langres.
In 1980 is een vereniging van vrienden van de molen van Baissey
opgericht om de molen van een zekere ondergang te redden. In 1996 is
de molen opgenomen in de Inventaire Supplémentaire des Monuments
Historiques. Met heel veel inspanningen van betrokken hobbyisten
leidde een en ander in 1997 tot de heropening van de gerestaureerde
molen.
Diner en overnachting in:
Hôtel - Restaurant du Château d'Arc en Barrois
52200 LANGRES
Tel 00 33 (0)3 25 02 29 20
Fax 00 33 (0)3 25 02 73 00
Chateau-darc@wanadoo.fr
Dit prachtig kasteel hotel werd onlangs door een Nederlandse eigenaar
gekocht.
Dinsdag 4 mei 2004
09 u 30 bezoek aan de molen van de Fleuristerie
Iets ten oosten van Chaumont in de Haute Marne ligt het plaatsje
Orges, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 13^e eeuw. De bouw
van de molen is al in het jaar 1321 gestart. Sinds 1806 heeft de molen
als kleine hoogoven gedient. Op het hoogtepunt van de productie
werkten hier dagelijks 25 mensen. Oorlogshandelingen - de Duitse inval
in 1870 - hebben een eindegemaakt aan de staalproductie: het vereiste
erts moest immers uit de Elzas komen. De molen schakelde daarom over
op het malen van graan.
Rond de voorlaatste eeuwwisseling zocht de fabriek van zijdebloemen
Briançon een goedkopere energievoorziening voor de productie van haar
vooral in de (Parijse) modewereld geliefde producten. De fabriek kiest
voor de molen in Orges. Aanvankelijk produceert men in La Fleuristerie
complete zijdebloemen, later legt men zich toe op de productie van de
stengels, als halffabrikaat voor het eindproduct dat elders wordt
geassembleerd. De huidige eigenaar is afkomstig uit Orges zelf, zijn
echtgenote uit Zweden. De Fleuristerie is succesvol dankzij de
productie van kleine reeksen voor onder andere modehuizen. De verkoop
verloopt grotendeels via internet.
Lunch in Eclaron
Hotellerie du Moulin
3 rue du Moulin
52290 ECLARON
Tel : 00 33 (0)3 25 04 17 76
Fax : 00 33 (0)3 25 55 67 01
De namiddag zal aan het gietijzer van de Haute-Marne besteed worden.
De productie van gietijzeren voorwerpen begon in 1681 met de
bestelling van 400 schouwplaten en de wateraanvoerpijpen van
Versailles. In de 19^de eeuw zal de productie van Val d'Osne
wereldbekend worden door zijn decoratieve artikelen: verschillende
fonteinen van Parijs, kiosken, standbeelden, en vooral de
wereldbekende metro ingangen in Art Nouveau stijl. Al de hoogovens
werkten met een schoepenrad die het nodige lucht in de ovens bracht.
Diner en overnachting in:
Hôtel -Restaurant du Moulin du Landion
10310 DOLENCOURT
Tel : 00 33 (0)3 25 27 92 17
Fax : 00 33 (0)3 25 27 94 44
www.moulindulandion.com
Woensdag 5 mei 200'
10 u 00 : Bezoek aan een champagnehuis.
Lunch in de vorm van een picknick
15 u 00 Ontmoeting met een Nederlandse schrijnwerker die
een oude windmolen bouwt.
LES CHARPENTIERS DE TROYES
Mr Erwin Schriever
216, rue Capit Cote
10270 COURTERANGES
www.charpentiers-troyes.com
Tel 00 33 (0)3 25 41 57 42
Fax 00 33 (0)3 25
Aan de rand van de champagne streek gelegen, vlak naast Bourgondië,
liggen de drie dorpen gekend onder de naam Les Riceys. Buiten zijn
uitzonderlijke originele architectuur, is Les Riceys het enige dorp
van Frankrijk die drie verschillende wijnbenoemingen (Appellation
Origine Controlée) mag produceren. Men spreekt over Champagne, Coteaux
Champenois maar ook Le Rosé des Riceys. Deze laatste word niet elk
jaar vervaardigd. Uitsluitend Pinot Noir druiven worden gebruikt, die
op het grondgebied van het dorp gegroeid en geperst werden. Slechts
de beste druiven worden daarvoor gebruikt. Het is gedurende de eerste
fermentatie dat de wijnboeren de juiste smaak van de wijn vinden. Zij
hebben dan slechts een uur om de wijn van de schil te verwijderen.
Diner en overnachting in:
Le moulin d'Eguebaude
Mr et Mme Mesley
10190 ESTISSAC
Tel 00 33 (0)3 25 40 42 18
Fax 00 33 (0)3 25 40 40 92
In 1255 kregen de monniken van Dilo toestemming van de plaatselijke
landheer het water voor een molen te gebruiken. In de 17^de eeuw was
de molen van Eguebaude de enige toegelaten op de Vanne rivier. De
molen bleef in gebruik tot in 1945. Sinds 1968 is op het domein een
zalmkwekerij gevestigd.
De molen in een typisch vakwerkhuis word volledig gerestaureerd. Zo'n
25000 bezoekers komen jaarlijks op het domein.
.
Donderdag 6 mei 2004
Bezoek aan een forellenkwekerij
12 u 00 Lunch in
Auberge de la Scierie de la Vove
3, route de Druisy
10160 AIX EN OTHE
Tel 00 33 (0)3 25 46 71 26
Fax 00 33 (0)3 25 46 65 69
De eerste berichten over de (water)molen, nu l'Auberge de la Scierie,
dateren van het einde van de 12^e eeuw. Enkele interessante cijfers:
in 1536 telt La Vove 40 `wooneenheden' (des feux: letterlijk
vuurplaats). In 1788 zijn dat er nog slechts 8 en in 1860 telt men in
La Vove nog slecht 74 inwoners.
In de 18^e eeuw is de molen in gebruik als leerlooierij. Net als het
gehucht behoort de molen aan de abdij, totdat deze tijdens de Franse
Revolutie aan de staat vervalt. Later verkoopt de staat zijn bezit en
komt de molen weer in particuliere handen.
In 1832 wordt de molen grondig verbouwd: het leerlooien maakt plaats
voor graan malen. In de hierop volgende halve eeuw verandert er weinig
in de molen, die steeds in het bezit van dezelfde familie blijft.
Op 11 september van het jaar 1882 laat een brand weinig van de molen
over. Het jaar erop worden de overblijfselen verkocht aan Ernest
Mahaut, een ondernemende timmerman uit Aix-en-Othe. Tot 1958 zal de
molen in gebruik blijven als houtzagerij.
In november 1963 koopt M. Junter de voormalige houtzagerij. Onder zijn
leiding wordt het pand verbouwd tot een herberg (13 kamers, één
appartement) met een restaurant (45 couverts), enkele zalen (voor
vergaderingen en presentaties) en een zwembad. In de zomer is het
heerlijk buiten lunchen onder de bomen, in de winter genieten de
gasten van de warmte van het vuur in de eetzaal.
Van de molen zijn het grote waterrad en de stoomketel de enige, nog
zichtbare overblijfselen. Intussen is l'Auberge de la Scierie, ver van
de stad op het platteland, een gewaardeerde plek voor een kort of
langer verblijf.
's Middags terug naar Nederland
Verwachtte aankomsttijd in Maastricht: rond 18.00 uur.
Het programma is op uitnodiging van de VVV CHAMPAGNE-ARDENNE en MAISON
DE LA FRANCE en op basis van volpension. Alle genoemde excursies zijn
inbegrepen.
ANTWOORDFORMULIER
Groepspersreis
Het nieuwe leven van de molens
in Champagne-Ardenne 3 t/m 6 mei 2004
OS Ja, ik wil graag willen deelnemen aan deze persreis*
OS Nee, ik kan helaas niet deelnemen aan deze persreis maar
ontvang wel graag alle persinformatie
OS Nee, ik heb geen interesse in deze persreis,
want......................
---
..................
Naam
:.....................................................................
.......................................
Namens :
Adres
:.....................................................................
.......................................
Postcode / Plaats
:.....................................................................
...................
Tel direct
:.....................................................................
.................................
Fax direct
:.....................................................................
................................
E-mail
:.....................................................................
......................................
Type publicatie
:.....................................................................
.......................
Doelgroep:............................................................
.........................................
Oplage
:.....................................................................
....................................
Frequentie
:.....................................................................
..............................
Verwachte verschijningsdatum artikel
:......................................................
Spreekt u Frans ?
Ja Nee
Bent u vegetariër ?
Ja Nee
Dit formulier graag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk maandag 12
april a.s.
retourneren aan Maison de la France t.a.v. de persafdeling
FAX 020-620 33 39
E-mail presse.nl@franceguide.com
* Indien er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, dan
behoudt het CRT Champagne Ardenne zich het recht voor een selectie uit
de aanmeldingen te maken.