Ingezonden persbericht

Wie waakt over de internet-waakhond

UTRECHT, 20040503 -- Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is in Nederland de instantie die in het leven is geroepen om discriminatie op het Internet op te sporen en daar tegen op te treden al dan niet na een klachtmelding. Het gegeven dat het MDI gefinancierd wordt uit de openbare kas en als zodanig afhankelijk is van subsidiegelden, brengt met zich mee de verplichting bij zijn uitoefening van de waakhondfunctie en de klachtenbehandeling, zorgvuldig te werk te gaan en zich in ieder geval laat leiden door het gelijkheidsbeginsel.


In Nederland bestaat immers geen rangorde wat betreft de verschillende discriminatiegronden. Discriminatie op grond van iemands seksuele geaardheid is even 'erg' als discriminatie op grond van afkomst of geloof of anderszins.

Ervaringen van MaghrebOnline.NL en anderen wijzen echter in de richting van een selectief optreden van het MDI al naar gelang de discriminatiegrond die aan de klacht ten grondslag ligt en de beklaagde tegen wie de klacht zich richt.

MaghrebOnline.NL weigerde te geloven dat het MDI inderdaad selectief te werk gaat en zelf onderscheid aanbrengt in de discriminatiegronden en de groepen die deze gronden beogen te beschermen, totdat een 'praktijktest' het onomstoten bewijs leverde.

"Als alle ******* nou eens dood neer zouden vallen hadden we gelijk vrede op de wereld en waren bijna alle problemen opgelost" en "...dat soort volk mag regelrecht aan het gas... Ik vind geloof zowiezo al primitief maar dit slaat alles. Weg met het geloof, godsdienst..."

Deze passage die van het Internet geplukt is en waarvan melding is gemaakt bij het MDI werd door het MDI verschillend beoordeeld naar gelang welke bevolkingsgroep ingevuld is in de openstaande ruimte. In het ene geval kwam het MDI tot de conclusie dat er sprake was van discriminatie op grond van wetsartikelen uit het wetboek van strafrecht. Op grond van dezelfde wetsartikelen concludeerde het MDI in het andere geval dat er sprake was van toelaatbare uitlatingen waartegen geen actie ondernomen hoeft te worden.

Het MDI heeft excuses aangeboden voor de 'fout'en schrijft dit toe aan de klachtenbehandelaar die kennelijk de zaak verkeerd heeft beoordeeld. Deze verklaring verontrust MaghrebOnline.NL aangezien de uitkomst van een klacht bij het MDI afhankelijk wordt gesteld van de deskundigheid of liever gezegd de onkunde van de klachtenbehandelaar.

MaghrebOnline.NL vindt het een kwalijke zaak dat het MDI verzuimt op een zorgvuldige en professionele manier de klachten die het binnen krijgt af te handelen. Het MDI wekt daarmee de indruk een verborgen agenda te hebben en met twee maten te meten. Om die reden doet MaghrebOnline.NL de volgende oproep aan het MDI.

OPROEP AAN HET MDI



Het gelijkheidsbeginsel neergelegd in artikel 1 van de Grondwet en nader uitgewerkt in onder meer de strafwetgeving is een groot goed in Nederland dat gekoesterd en beschermd dient te worden. Het MDI heeft terzake en wat betreft het optreden tegen en het opsporen van discriminatie op het snelst groeiende communicatiemedium, Internet, een belangrijke rol toebedeeld gekregen. Gefinancierd met overheidssubsidies dient het MDI zich naar eer en geweten en conform de wet- en regelgeving van zijn taak te kwijten. Onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen is niet alleen niet toelaatbaar maar strookt niet met de verantwoordelijkheid die het MDI heeft bij de bestrijding van discriminatie op het Internet. Bovendien geeft het MDI daarmee het verkeerde signaal af terwijl het MDI het goede voorbeeld behoort te geven.

Wij roepen het MDI op om zich bij de beoordeling van de gegrondheid van klachten die het binnen krijgt over 'vermeende' discriminatie op het Internet zich uitsluitend te laten leiden door het gelijkheidsbeginsel en de toepasselijke wetgeving.

************************

De toekomst zal leren welke prijs wij moeten betalen voor het feit dat we in het openbaar kritiek op het MDI leveren. Betekent het feit dat we nu klagen over het MDI dat we voortaan verstoken zullen zijn van ondersteuning en optreden van het MDI als we tegen discriminatie op het Internet willen ageren? Of zal het MDI ons ongelijk bewijzen en zich als een professional gedragen en waar nodig optreden? De tijd zal het leren.
MaghrebOnline.NL duldt geen racistische, antisemitische en beledigende uitlatingen al dan niet naar aanleiding van dit bericht. Discriminatie op welke grond dan ook wordt keihard aangepakt en terstond van de site verwijderd.

MaghrebOnline Team
www.maghrebonline.nl



Ingezonden persbericht