Gemeente Amsterdam

Uniek materiaal Anne Frank op nieuwe website
3 mei 2004 - Anne Frank Stichting
De Anne Frank Stichting neemt deze week een compleet nieuwe website in gebruik. Op www.annefrank.nl staat nieuwe informatie en unieke foto's en filmbeelden. Miep Gies, helper van de onderduikers in het Achterhuis, opent het Gastenboek van de nieuwe website met de volgende reactie: 'Ik vind het geweldig, dat ik het verhaal van Anne Frank op mijn leeftijd, ik ben 95 jaar, nog zo via de website vertellen kan. Ik hoop dat veel mensen de betekenis van deze mooie informatieve website begrijpen en elkaar beter zullen verstaan. Er mag geen oorlog meer gevoerd worden. Oorlog lost niets op. Mensen moeten meer met elkaar praten'.

Anne Frank

De Anne Frank Stichting brengt met haar nieuwe website de meest complete en actuele geschiedenis van Anne Frank op het web. Veel materiaal is nog niet eerder in deze vorm gepubliceerd, zoals foto's van Anne en haar familie en ruim twintig historische filmfragmenten met onder andere getuigenissen van Miep Gies, Buddy Elias (neef van Anne Frank), een vriendin en een buurmeisje van Anne Frank. Speciaal voor jongeren is er een 3D-animatie van de kamer van Anne Frank te zien. In een 'virtuele vitrine' zijn de enige bewegende beelden van Anne Frank te zien. Deze vitrine wordt regelmatig gevuld met unieke documenten of beeldmateriaal.

Naast het verhaal van Anne Frank geeft de website praktische informatie over het Anne Frank Huis. Ook zijn er een webshop en een aanmeldformulier voor groepsbezoeken aan het museum. Bezoekers kunnen zich bovendien aanmelden als vriend van de Anne Frank Stichting. De website geeft verder informatie over de activiteiten van de stichting op het gebied van educatie, internationale tentoonstellingen, onderzoek, documentatie en collectiebeheer.

De Anne Frank website richt zich op een zeer brede doelgroep. Niet alleen hebben de bezoekers verschillende nationaliteiten, ook hun kennis van de geschiedenis van Anne Frank is verschillend. De website biedt het verhaal van Anne Frank daarom gelaagd aan. Hoe verder de bezoekers binnen de website naar informatie zoeken, hoe gedetailleerder de aangeboden informatie wordt. De website is in het Nederlands, Engels en Duits te bezoeken.

De website is één van de eerste producten die in het kader van de 75ste geboortedag van Anne Frank zijn ontwikkeld. Op 12 juni 2004 zal het 75 jaar geleden zijn dat Anne Frank werd geboren. De stichting organiseert rond deze datum verschillende activiteiten, waaronder een fototentoonstelling in het Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM) en een bijzondere museumdag. Op de nieuwe website is hierover alle actuele informatie te lezen. Websitebezoekers die zich abonneren op de gratis nieuwsbrief worden via e-mail op de hoogte gehouden.

© Gemeente Amsterdam