Socialistische Partij

Kabinet verklaart oorlog aan vakbonden en werknemers


03-05-2004 * Nu er geen akkoord is tot stand gekomen over VUT en prepensioen, ziet het kabinet de kans schoon zijn eigen zin door te drukken. Vanaf 1 januari 2006 zijn de premies voor VUT en prepensioen niet langer fiscaal aftrekbaar. Wil je eerder stoppen met werken dan moet je daar zelf voor sparen. "Werken tot je erbij neervalt lijkt het devies van dit kabinet," zegt Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer.

"Dit is een regelrechte oorlogsverklaring aan de werknemers. Onvermijdelijk rijst nu de vraag of de werknemersbonden dit pikken of het Najaarsakkoord gaan opblazen," aldus Marijnissen. "De wereld is weer erg overzichtelijk. Het kabinet en VNO-NCW blokkeren een akkoord door het afwijzen van een akkoord tussen de overgrote meerderheid van de deelnemers in de stichting van de Arbeid: FNV, CNV, De Unie, LTO en MKB."

Een van de voorwaarden voor het Najaarsakkoord van oktober 2003 was dat uiterlijk 1 april 2004 overeenstemming zou worden bereikt over VUT en prepensioen. Die is er dus niet gekomen. Het kabinet bleek slechts bereid tot fiscale tegemoetkoming bij een vervroegd uittreden met 63,5 jaar en tot een prepensioen van 2,1 jaar.

FNV deed samen PvdA, GroenLinks, LPF en SP het voorstel voor prepensioen met 60 jaar in een verplichte regeling voor iedereen, maar ook betaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Nu er geen akkoord is gekomen gaat het kabinet zijn gang en wordt het motto in ons land "doorwerken tot je er bij neervalt". Het economisch onderzoeksbureau ECORYS-NEI heeft al becijferd dat er door de plannen van het kabinet meer (oude) werknemers een beroep zullen doen op WW en WAO.

Geen fiscale aftrek meer voor VUT en prepensioen en wil je er eerder uit dan moet je daarvoor sparen. Alleen mensen met een hoog inkomen kunnen dat. "Opnieuw ondergraaft het kabinet de georganiseerde solidariteit," aldus Jan Marijnissen.

Geen mogelijkheid voor mensen met 40 dienstjaren om er uit te stappen, en mensen met een laag inkomen kunnen het vergeten. Hiermee staat het Najaarsakkoord van oktober 2003 op losse schroeven.

"Het kabinet riskeert met deze opstelling een harde confrontatie met de bonden. Velen binnen en buiten de vakbeweging waren al zeer ontevreden over het Najaarsakkoord. Die ontevredenheid leidt nu onvermijdelijk tot woede en actie. Loonmatiging in 2005 kan het kabinet nu vergeten," aldus Marijnissen.