Nederlandse Vereniging van journalisten

Kort verslag Persvrijheidsdag 2004

Donner: pers waakhond
die vaak loos alarm slaat

Het slechte imago van de pers heeft ze aan zichzelf te danken, is kort samengevat de boodschap van twee politici die hebben gesproken op 3 mei, de dag van de persvrijheid en het 120-jarig jubileum van de NVJ. "Een waakhond die te vaak loos alarm slaat, heeft geen functie", beweert Minister Donner van Justitie. Burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, vindt op zijn beurt dat de focus van de media vaak verkeerd ligt. Journalisten kijken volgens hem liever naar kleine ruzietjes dan dat ze schrijven waar het werkelijk over gaat.

De kritiek van beide politici heeft echter diepere gronden dan op het eerste gezicht lijkt. De roep binnen de politiek om een beroepscode voor de journalistiek wordt steeds luider, de positie van de Nederlandse pers daarmee steeds benauwder. De overheid staat klaar om in te grijpen, en laat ons zo weten al flink in de handen te hebben gespuugd. NVJ-voorzitter Kees Schaepman leek de aanval voorzien te hebben, bleek uit zijn jaarrede: "Ik vind de steeds luidere roep om regulering van de pers gevaarlijk, omdat het de kern van de persvrijheid aantast, zoals vastgelegd in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: `Eenieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dat recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.' Zonder inmenging. Ik kan die woorden niet genoeg benadrukken."

Blijf kritisch
Uit het onderzoek `Schuivende grenzen, de vrijheid van de journalist in een veranderend medialandschap' van Frank van Vree en Mirjam Prenger, in opdracht van de NVJ, kwam naar voren dat journalisten zich te makkelijk laten beïnvloeden door (voorlichters van) politici. Wanneer het contact met de voorlichter goed is, schrijft de journalist minder snel iets schadelijks. Ook tijdens de paneldiscussie, met prof. dr. J.C.H. Blom (directeur NIOD), Frits van Exter (hoofdredacteur Trouw), Cor Groeneweg (dir. voorlichting VWS), bleek de soms zwakke positie van de journalist tegenover het voorlichtingsapparaat. Groeneweg, zelf voormalig journalist, waarschuwde: "journalisten moeten kritisch blijven en niet gedwee brokken opvangen die de voorlichters ze toegooien."

Persvrijheid bestaat `niet'
Ondanks dat het altijd beter kan en we er zorgvuldig mee moeten omspringen, is het met persvrijheid in Nederland goed gesteld in vergelijking met de meeste andere landen. Prof. mr. Erik Jurgens (Lid Eerste Kamer) spak over de rol van de Raad van Europa ter bevordering van mediavrijheid. Verschillende Nederlandse organisaties - Wereldomroep, RNTC , FREE VOICE, PressNow en Freedom House - vertelden over hun manier van hulp bieden. In een andere zaal sprak Majid Tavalai, hoofdredacteur van Nameh (een oppositioneel, hervormingsgezind maandblad) over de media in Iran, repressie, de rol van de media in het hervormingsproces en mogelijkheden van de internationale gemeenschap om de media in hun strijd voor vrijheid van meningsuiting te steunen.

Meer-media
Multimedia kon op deze dag, anno 2004, niet ontbreken; aanstormend talent van de Scholen voor de Journalistiek vertelde over hun multimediale project over persvrijheid. De Vereniging Van Onderzoeks-Journalisten gaf een workshop over de toegankelijkheid van databanken. En Ren de Vree (voorzitter NVJ-sectie Internet) reikte de eerste Gouden Pixel uit aan 3voor12.nl van de VPRO, voor de beste Nederlandse interactieve online journalistiek.