Time : 1:58:26 PM
Date : Monday, February 16, 2004
Sender Name: Glaxosmithkline

Wereldvergadering over Astma te Bangkok, Thailand

Reeds 300 miljoenastmalijders... en het aantal blijft toenemen - 1 op 20 personen

5% van de wereldbevolking - lijdt aan astma

Uit de cijfers die vandaag op de World Asthma Meeting in Bangkok, Thailand, gepubliceerd werden, blijkt dat astma op dit ogenblik een van de meest voorkomende chronische aandoeningen ter wereld is. Volgens een schatting van deskundigen die spreken in vertegenwoordiging van het Globaal Initiatief voor Astma (www.ginasthma.com), lijdt momenteel 1 op 20 personen ter wereld aan astma.
Op basis van genormaliseerde gegevens die verzameld werden via epidemiologische onderzoeken in meer dan 80 landen en die beschreven werden in het Global Burden of Asthma Report, schatten deskundigen dat wereldwijd niet minder dan 300 miljoen personen te maken kunnen hebben met astma. Dit gegeven is alarmerend aangezien volgens de conclusie van het rapport de verspreiding van astma over de hele wereld toeneemt. Deze toename gaat samen met de toenemende verstedelijking en het feit dat steeds meer gemeenschappen Westerse levensgewoontes aannemen. Volgens de auteurs van het rapport zal astma verder toenemen als deze trends aanhouden.

Een van de auteurs van het Global Burden of Asthma Report, Professor Richard Beasley van het Instituut voor Medisch Onderzoek in Nieuw Zeeland, zei: "Deze verontrustende bevindingen brengen voor het eerst de schaal van de globale last van astma aan het licht. Zolang men geen beter inzicht krijgt in de oorzaken van astma en er geen nieuwe maatregelen inzake openbare gezondheid en geneesmiddelen genomen worden, bestaat de prioriteit erin te waarborgen dat zo veel mogelijk astmalijders ter wereld toegang hebben tot rendabele behandelingen." Het Global Burden of Asthma Report legt de nadruk op de economische en sociale kosten die astma met zich meebrengt. Wanneer een astmalijder niet doeltreffend behandeld wordt, nemen de economische en sociale kosten van de aandoening sterk toe, aangezien de ziekte vaak hospitalisatie, afwezigheid op het werk of op school, beperkingen van de lichamelijke activiteit, slapeloze nachten en in sommige gevallen zelfs het overlijden tot gevolg heeft. Toch wijst het rapport erop dat er veel landen zijn waar mensen met astma geen toegang hebben tot behoorlijke medicatie door armoede, onvoldoende onderwijs en een ontoereikende infrastructuur. In landen waar de medicatie wijd verspreid is, wordt ze dan weer te weinig gebruikt.

De wereldwijde toename van astma geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen en de aandoening blijft voorlopig een medisch raadsel. Op de Wereldvergadering over Astma, de World Asthma Meeting, die vandaag van start gaat, zullen specialisten uit de hele wereld oproepen om onderzoek te verrichten naar de redenen die er voor zorgen dat de aandoening zich in verschillende gemeenschappen op een andere manier manifesteert. Daarnaast zullen ze ook nieuwe benaderingen van astmabehandeling onderzoeken.

Het Globaal Initiatief voor Astma sponsort de Wereld Astma Dag, die elk jaar op de eerste dinsdag van mei (4 mei 2004) gehouden wordt om het bewustzijn over astma wereldwijd te verhogen en de landen individueel aan te zetten om dringend stappen te ondernemen en van astma een belangrijke prioriteit te maken binnen hun eigen regio's.

Professor Paul O'Byrne, Voorzitter van het Globaal Initiatief voor Astma, zei: "Het is de bedoeling van de Wereld Astma Dag om er de nadruk op te leggen dat meer individuele landen stappen zouden moeten ondernemen op lokaal niveau en astma als een van hun gezondheidsprioriteiten moeten erkennen. Mits een behoorlijke diagnose, een goede behandeling en een doeltreffende begeleiding kan astma gecontroleerd worden en kan de astmalijder een gevuld en actief leven lijden. We willen de overheden over de hele wereld aanmoedigen om samen te werken met deskundigen in de gezondheidszorg en met astmalijders om de astmalast zo te verlichten."

Het algemene beeld toont ook verscheidene voorbeelden van een succesvolle bestrijding van astma. Programma's voor de openbare gezondheid en onderwijscampagnes in verschillende landen over de hele wereld hebben gezorgd voor een daling van het sterftecijfer door astma en een verlichting van de last die de aandoening veroorzaakt. Plaatselijke aanpassingen van richtlijnen die door het Globaal Initiatief voor Astma voorbereid werden, tonen aan hoe behandelingsprogramma's voor astma op maat afgestemd kunnen worden op
de plaatselijke cultuur en volgens de beschikbare middelen. Opmerkingen voor Redacteurs:

Het Globaal Initiatief voor Astma (GINA) werd in 1993 gestart met de bedoeling samen te werken met deskundigen uit de gezondheidszorg en ambtenaren van de openbare gezondheid over heel de wereld, om op die manier de verspreiding, het ziektecijfer en het sterftecijfer van astma te verminderen. Er zal materiaal voor de Wereld Astma Dag van 4 mei 2004 op de website ter beschikking gesteld worden (www.ginasthma.com).

Voor verdere inlichtingen:

GlaxoSmithKline
Danielle Jacobs
Rue du Tilleul, 13
1332 Genval
GSM : 0473 73 73 00
e-mail : dj89533@gsk.com