STICHTING VREDESEDUCATIE

Herdenken actueler dan ooit

Nog nooit gingen zoveel mensen de straat op om hun afschuw van geweld te tonen. Niet eerder was herdenken in Europa zo massaal. Kinderen en jongeren van nu leven in een wereld waarin oorlog en geweld tot de alledaagse werkelijkheid behoren. Meer en meer dringt het besef door dat de geschiedenis van oorlog en bevrijding niet alleen iets is van vroeger.

Om uiting te geven aan hun medeleven worden rituelen gebruikt zoals: het houden van stilte, het zingen van het volkslied, het spelen van de last post of het aansteken van een kaars.
Steeds meer kinderen en jongeren doen actief mee aan de dodenherdenking en de viering van de dag van de vrijheid. Herdenken heeft twee aspecten gericht op het verleden en het heden. Het niet vergeten van het oorlogsgeweld en de slachtoffers. En het samen bouwen aan een wereld waar voor oorlog en onrecht geen plaats meer is. Want het herdenken van slachtoffers is onlosmakelijk verbonden aan vrijheid vieren, zoals 4 mei verbonden is aan 5 mei.

Om kinderen en jongeren te leren herdenken en vrijheid te vieren, ontwikkelde de Stichting Vredeseducatie een cd met zeven liedjes en een werkboek met tientallen suggesties. Enkele liederen lenen zich uitstekend om te zingen tijdens herdenkingen. De muziek is sprankelend en eigentijds. De teksten gaan over het waarom van herdenken en in verzet komen maar ook over vrede maken, verdraagzaamheid, pesten en vrijheid vieren.

Het project kan worden gebruikt in de school, in het jeugdwerk, in het recreatiewerk, door jongerenkoren en tijdens herdenkingen en bevrijdingsactiviteiten. De cd bevat een ingezongen en een karaoke versie. Muziek en teksten: Mar van der Velden. Uitvoering: Kamerkoor Pacem o.l.v. Roel Vogel. Samenstelling werkboek: Jan Durk Tuinier en Geu Visser.