Ministerie van Algemene Zaken

Afzender: RVD/KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 13-04-2004 13:28 Origineel persbericht.
mededeling van de rijksvoorlichtingsdienst

nationale herdenking en viering van de bevrijding 4 en 5 mei

Hare Majesteit de Koningin, Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden en de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, zijn dinsdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. De minister-president is woensdagmorgen 5 mei aanwezig bij de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in Groningen. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden is woensdagmiddag 5 mei in Wageningen aanwezig bij de herdenking van de capitulatie in 1945. De Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de feestelijke afsluiting bij van de Nationale Viering van de Bevrijding. Mr. Pieter van Vollenhoven woont 4 mei 's-avonds de herdenking bij op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen en op 5 mei de herdenking van de capitulatie in Wageningen. Nationale Herdenking 4 mei
De Koningin en de Prins van Oranje leggen op 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Mr. Pieter van Vollenhoven zal op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen aanwezig zijn bij de herdenkingsplechtigheid voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen.
Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei De minister-president is aanwezig bij de start begin van de Nationale Viering van de Bevrijding. Dit jaar is de officiële start van de Nationale Viering in de provincie Groningen. Vanuit het centrale thema 'Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid' staan dit jaar de politieke aspecten van vrijheid centraal, met als motto 'Vrijheid is kiezen én delen'. De politieke aspecten van vrijheid krijgen in Groningen vorm en inhoud door tal van activiteiten. Prins Bernhard en mr. Pieter van Vollenhoven zijn 's-middags in Wageningen aanwezig bij de herdenking die wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen. De Prins legt een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Aansluitend, nadat twee minuten stilte in acht zijn genomen, neemt de Prins een defilé af van veteranen, oud-verzetsstrijders en parate eenheden. De Koningin en de minister-president wonen 's-avonds in Amsterdam de afsluiting bij van de Nationale Viering van de Bevrijding, die traditiegetrouw plaatsvindt op en rond de Amstel, voor het Koninklijk Theater Carré.