Gemeente Capelle a/d IJssel

Dodenherdenking dinsdag 4 mei 2004

Op dinsdag 4 mei 2004 worden in Capelle aan den IJssel de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogsslachtoffers herdacht. Dit gebeurt met een herdenkingsdienst en aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats, waar gedichten worden voorgedragen en de kranslegging bij het herdenkingsmonument plaatsvindt.

Herdenkingsdienst
De herdenkingsdienst wordt gehouden in de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel en begint om 19.00 uur. Tijdens de herdenkingsdienst houdt burgemeester Joke van Doorne een toespraak. Verder brengt het dagkoor van de Capelse Muziekschool liederen ten gehore onder leiding van dirigent Ardjoena Soerjadi en bespeelt Everhard Zwart het kerkorgel. De dienst wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Iedereen is uitgenodigd om deze plechtigheid bij te wonen.

Stille tocht
Na de herdenkingsdienst in de kerk kunnen de aanwezigen om 19.30 uur in een stille tocht - via het Kars Wegelingpad - naar het monument op de begraafplaats in Capelle-West wandelen. Hier zullen de burgemeester, leden van het voormalig verzet en de commandant van SDDC kransen neerleggen. Voordat de kranslegging plaatsvindt, worden gedichten voorgedragen door mevrouw E.P. Tenders-Dubbelman en de winnaars van de gedichtenwedstrijd, die gehouden is op de Capelse scholen.

Twee minuten stilte
Om 20.00 uur nemen we twee minuten stilte in acht, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna is er gelegenheid bloemen bij het monument neer te leggen.

Vlaggen
Aan de inwoners van Capelle aan den IJssel wordt gevraagd om van 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De zon gaat om ongeveer 21.15 uur onder.