Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Bijzondere 4 Mei Herdenking Barendrecht

BARENDRECHT (Donderdag 22 april) - De 4 Mei Herdenking in Barendrecht zal dit jaar een bijzonder karakter hebben. De herdenkingsdienst in de Dorpskerk en de plechtigheid bij het Monument aan het Doormanplein worden bijgewoond door de heer Elmer Edgell. Deze 82-jarige Amerikaanse veteraan is het enige nog levende bemanningslid van de twee geallieerde vliegtuigen die in april 1945 door Duits afweergeschut boven Barendrecht werden neergehaald. Namens de familie van het in Barendrecht begraven Australische bemanningslid Jack Dawson Green is mevrouw Margaret Bardwell aanwezig. Ook de Australische ambassadeur, de luchtmachtattaché en de plaatsvervangend attaché van de Amerikaanse ambassade zullen bij de herdenking in Barendrecht aanwezig zijn. De Koninklijke Luchtmacht wordt vertegenwoordigd door majoor W. Bogaard.

De aanwezigheid van Edgell en de komst van de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders is een direct gevolg van de extra gedenksteen die zeer binnenkort bij het Monument aan het Doormanplein wordt geplaatst. Dit op initiatief van het Comité Doormanplein dat bestaat uit de Barendrechters Jan Drewes, Hans Onderwater en Jan van Tol. De gedenksteen beoogt de herinnering levend te houden aan de vijf geallieerde bemanningsleden die omkwamen toen hun toestellen op 17 maart en 5 april 1945 boven Barendrecht werden neergehaald. Het gaat daarbij om vier Amerikanen (Leo Coyle, Robert LaJoie, Raymond Theisen en Darrell Waas) en één Australiër (Jack Dawson Green).

Programma
Dinsdagavond 4 mei zijn zowel de Herdenkingsdienst in de Dorpskerk als de feitelijke herdenking bij het Monument aan het Doormanplein voor iedereen vrij toegankelijk. Het programma begint om 19.00 uur met een Herdenkingsdienst in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 146. Aan het programma werken mee: Hans van Gelder (orgel), Ilona de Kievit (zang), Ruben Borsboom en Erica Bos (hoorn), Jeroen Bouterse (piano), Mark den Brok (viool) en de Harmonievereniging Barendrecht. De sprekers zijn ds. Jelke van Wattum (oud-coördinator Oecumenisch Pastoraat voor Oorlogs- en Geweldsgetroffenen), Zijne Excellentie Stephen Brady (Ambassadeur van Australië) en Kolonel David McDaniel (Luchtmachtattaché van de Amerikaanse Ambassade). De declamatie wordt verzorgd door Jolanda van der Stoep. Het volledige programma is als volgt:

19.00 - 19.45 uur: Herdenkingsdienst in de Dorpskerk 19.50 - 20.00 uur: Kranslegging Monument Doormanplein door burgemeester M.Th. van de Wouw 20.00 - 20.02 uur: Twee minuten stilte, direct gevolgd door het Wilhelmus 4. 20.05 - 21.00 uur: Bij het monument worden kransen en bloemen gelegd door onder meer: de ambassadeur van Australië, Zijne Excellentie Stephen Brady; vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade;
de Amerikaanse veteraan Elmer Edgell;
mevrouw Margaret Bardwell (nabestaande van Jack Dawson Green); een vertegenwoordiger van de Oranjevereniging Juliana; een vertegenwoordiger van de Voormalig Oud-Militairen Indië (VOMI); een vertegenwoordiger van het Comité Doormanplein; 12. daarna worden bloemen gelegd door kinderen en vervolgens is er ook voor alle andere aanwezigen gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het Monument.

Mensen die na de herdenking de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat willen bezoeken kunnen daar dinsdag 4 mei tot 21.00 uur terecht. Ter plekke is documentatie aanwezig.

Z.O.Z.

Twee minuten stilte
Op 4 mei wordt traditiegetrouw in het hele land om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Nederland denkt dan aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van vervolging, van rechteloosheid en van geweld, maar ook aan de mensen die hun leven verloren omwille van de vrijheid waar wij in Nederland anno 2004 nog steeds van kunnen genieten. Het moment van twee minuten stilte is een moment van respect en troost voor de overlevenden en de nabestaanden. Maar het is ook een waardevol moment van bezinning voor ieder van ons. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar afhankelijk van mensen die de vrijheid kunnen maken en breken.

Lezing en expositie
Op woensdag 28 april organiseren de initiatiefnemers voor de extra gedenksteen bij het Monument een lezing over de Tweede Wereldoorlog, en meer in het bijzonder over de achtergronden van de vliegtuigen die op respectievelijk 17 maart en 5 april 1945 boven Barendrecht door de Duitsers zijn neergehaald. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de trouwkamer van het Barendrechtse gemeentehuis (Binnenhof 1). Geïnteresseerden zijn welkom en de toegang is uiteraard gratis. Bovendien is er van vrijdag 29 april tot en met vrijdag 14 mei in de centrale hal van het Barendrechtse gemeentehuis een bescheiden expositie over de twee vliegtuigen en hun bemanning. Deze expositie wordt woensdag 28 april een half uur voorafgaand aan de lezing (dus om 19.30 uur) door de Amerikaanse veteraan Elmer Edgell geopend. In de dagen daarna is de expositie gedurende de openingstijden van het gemeentehuis vrij toegankelijk. Het Barendrechtse gemeentehuis is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. (Let op: voor lokethandelingen gelden andere openingstijden!).

Parkeren Doormanplein / Gemeentehuis 5 mei gesloten / Meer informatie Vanwege de herdenking zijn het Doormanplein en het begin van de Dorpsstraat (gedeelte vanaf de Schaatsbaan) op dinsdag 4 mei van 18.00 tot circa 21.00 uur beperkt toegankelijk voor verkeer. Bovendien geldt er dan een parkeerverbod. Een dag later, op woensdag 5 mei (Bevrijdingsdag), is het Barendrechtse gemeentehuis gesloten. Meer - algemene - informatie over 4 en 5 mei is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl. Voor lokale informatie over de herdenkingsplechtigheid kan men terecht bij de heer A.C. Enters, voorzitter van het Barendrechtse 4 Mei Comité: 0180 - 614 650.

Noot voor de pers,