Gemeente Ede

nummer 86 / Ede, 22 april 2004

Oratoriumvereniging Bennekom zingt Bach in Oude Kerk Dodenherdenking in Ede op 4 mei 2004

Op dinsdag 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. Om 19.00 uur begint in de Oude Kerk in Ede een herdenkingsconcert voor alle inwoners van Ede. De Chr. Oratoriumvereniging Bennekom brengt twee koralen en Cantate 106 van J.S. Bach ten gehore. Daarna begint om 19.30 uur de stille tocht vanaf de Oude Kerk naar het Mausoleum.

Het herdenkingsconcert in de Oude Kerk is voor iedereen, kerkelijk of niet kerkelijk. De indrukwekkende muziek van J.S. Bach geeft betekenis aan de herdenking van de gevallenen uit de oorlogen van toen en nu.

Het gemeentebestuur verwacht dat veel inwoners van de gemeente Ede, jong en oud, deze bijzondere herdenkingsbijeenkomst zullen bijwonen. De kerk is om 18.45 uur open. De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur met een toespraak van burgemeester R.C. Robbertsen. Daarna begint het concert.

Om 19.35 uur vertrekt de stille tocht van de Oude Kerk naar het Mausoleum aan de Vosakker. Nadat de twee minuten stilte in acht zijn genomen om 20.00 uur, vinden de kransleggingen plaats. De burgemeester en zijn vrouw leggen namens het gemeentebestuur kransen bij het Mausoleum en het kleine gedenkteken. Verder leggen andere betrokkenen zoals het Voormalig Verzet en leerlingen van groep zeven van de c.n.s. basisschool Koningin Beatrix kransen en bloemen. Na de kranslegging zingt men gezamenlijk het Wilhelmus. Tenslotte volgt het defilé langs het Mausoleum.
De burgemeester houdt bij het Mausoleum geen toespraak. Hij spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk waar iedereen welkom is.
Veel vrijwilligers leveren een grote bijdrage aan de herdenking zoals Het Edes Orkest en de NATRES die zorgt voor de erewacht. De Edese Scouting begeleidt zoals elk jaar de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid.
Na afloop van de herdenking is iedereen welkom voor een kopje koffie in de hal van het gemeentehuis aan de Bergstraat.

Programma overige plechtigheden in de gemeente op 4 mei

s Middags

begraafplaats Asakkerweg 13.30 uur
In de middag om 13.30 uur legt het college van burgemeester en wethouders kransen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede. Ook leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven. Bij deze plechtigheid zijn belangstellenden van harte welkom.

Harskamp 14.15 uur|
In aanwezigheid van het college begint de herdenking in Harskamp om 14.15 uur bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg. Aansluitend aan de plechtigheid is er in het PMT gebouw gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

s Avonds

Lunteren 18.45 uur
In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Vanaf deze kerk vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder Dekker is hierbij aanwezig.

Bennekom 19.45 uur
In Bennekom start om 19.45 uur de stille tocht vanaf het plein voor de Oude Kerk in aanwezigheid van wethouder Spiegelenberg. Aansluitend vindt de kranslegging plaats bij het herdenkingsmonument in het Bart van Elst-plantsoen. Na afloop kan men een kopje koffie drinken in de R.K. Kerk.

Otterlo 19.30 uur
De stille tocht in Otterlo vertrekt om 19.30 uur vanaf het dorpshuis De Aanloop. Vandaar loopt men naar het kerkhof aan de Dorpsstraat. Wethouder Van t Hoog vertegenwoordigt het college. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop.

Wekerom 18.50 uur
In Wekerom begint om 19.00 uur een herdenking bij de herdenkingssteen op het Dorpsplein. Om 19.15 uur vinden kransleggingen plaats. Wethouder Kreemers is aanwezig namens het college. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het Dorpshuis De Kastanjehof.

De Valk 19.45 uur
Wethouder Kreemers is ook aanwezig in De Valk. Hier begint om 19.45 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Hoge Valkseweg.

Ederveen 19.30 uur
Voor het eerst organiseert men in Ederveen een
herdenkingsplechtigheid.
Om 19.30 uur vertrekt een stille tocht vanaf het dorpshuis naar het monumentje aan de Bruinehorst. Nadat een leerling van de Calvijnschool en een leerling van de Julianaschool allebei een gedicht hebben voorgedragen volgen de kransleggingen. Wethouder Jonker zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn.

---