Gemeente Stein


Onthulling Noodklok Meers
26-04-2004

Op dinsdag 4 mei a.s. om 19.45 uur wordt op het Kerkplein in Meers de Noodklok onthuld. De onthulling zal aansluiten aan de H.Mis van 19.00 uur plaatsvinden in het programma van de dodenherdenking.

Deze klok werd direct na de Tweede Wereldoorlog in de kerk van Meers gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren originele, bronzen klokken door de Duitsers uit de kerktoren gehaald om ze om te smelten voor de wapenindustrie. Het luiden van klokken was zelfs helemaal verboden.

Na de bevrijding wilde de Meerser bevolking, die al getroffen was door eengedwongen evacuatie, de kerk weer zo snel mogelijk voorzien van een klok. Plit Devoy, destijds raadslid van de voorlopige gemeenteraad van Elsloo, liet een stalen klok vervaardigen in de werkplaats van het S.B.B. in Geleen. Plit was hier zelf ook werkzaam. Deze klok werd in de toren gehesen en heeft dienst gedaan tot er nieuwe bonzen klokken konden worden gemaakt.

Na de vervanging door nieuwe klokken is de noodklok, die ongeveer 90 kg weegt, na enkele omzwervingen in het depot van het Schippersmuseum in Elsloo beland. Vanaf 4 mei zal de klok weer terug zijn in Meers.