Gemeente Oirschot

4 mei herdenking bij Heilige Eik

Ook dit jaar wordt er in de gemeente Oirschot aandacht besteed aan de nationale herdenking op 4 mei. Op die dag gedenken wij allen, zowel burger als militair, die sinds 10 mei 1940 in de hele wereld zijn omgekomen door oorlogshandelingen of terreur. Net als voorgaande jaren vindt de herdenking plaats bij de kapel van de Heilige Eik.

Stille tocht
Voorafgaand aan de herdenking zijn er twee `stille tochten' naar de kapel van de Heilige Eik. Uit eerbied voor de doden vindt deze tocht plaats in volledig stilzwijgen. Het verzamelpunt voor deelnemers uit Oirschot is het kruispunt Groenewoud-Hakkelaren (vlakbij het viaduct aan de Lubberstraat). Deelnemers uit De Beerzen kunnen verzamelen bij de ophaalbrug over het kanaal (Groenewoud). Wandelaars uit de Beerzen kunnen gebruik maken van de Groenewoudsedijk, ondanks de gedeeltelijke afsluiting in verband met de reconstructie van het wegdek. Beide stoeten vertrekken op dinsdag 4 mei om 19.40 uur. Wij verzoeken de deelnemers om zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar het verzamelpunt te komen. Tijdens de stille tocht worden de klokken geluid van de kapel en van de kerken in Oirschot, Spoordonk, Oostelbeers en Middelbeers.

Herdenking
Bij de kapel van de Heilige Eik worden de doden herdacht door het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag en het blazen van de "Last Post". Daarna volgen twee minuten stilte. De herdenking wordt afgesloten met een kranslegging en bloemenhulde.

Oproep
Het plaatselijke herdenkingscomité, onder voorzitterschap van burgemeester Speetjens, roept alle inwoners van Oirschot op om deel te nemen aan de stille tocht en de herdenking. Het comité hoopt dat vooral ook de jeugd deelneemt, in navolging van de leden van de jeugdgemeenteraad en de jeugdbrandweer.

Afsluiting wegen
Vanwege de herdenking wordt de Hakkelaren en een deel van de Proosbroekweg (tussen het Groenewoud en de Hakkelaren) op 4 mei vanaf 18.00 uur afgesloten voor verkeer.